Волинська митниця продавала конфісковану контрабанду через сумнівні фірми

16 Травня 2018, 10:10
1058

Одяг, автозапчастини,  продукти харчування, контрабандні сигарети та алкоголь, речові докази в кримінальних справах – це далеко не весь перелік майна, яке вилучають митники на кордоні через порушення митних правил.

Згідно законодавства, це все майно спочатку зберігається на складах митниці, а потім за рішенням суду конфісковується або повертається власнику, — пише Громадське. Волинь.

В останньому випадку власник повинен у встановлений Митним кодексом термін звернутися за його поверненням. Якщо цього не сталося, майно переходить у власність держави і передається на зберігання та реалізацію у спеціально визначені фірми.

Такі фірми зберігають не лише товари, які повертаються за рішенням суду. Будь-який громадянин може добровільно залишити на складі митниці товари, з якими йому не вдається  перетнути кордон з різних причин. Наприклад, у зв`язку з тим, що розмитнення автівки, яку він придбав за кордоном коштує удвічі більше, ніж він розраховував. Тоді він має право залишити автомобіль на складі і якщо за певний час не звертається за його поверненням, то авто передається фірмам, які його реалізовують.

Яким фірмам волинська митниця передавала вилучене майно для зберігання та реалізації протягом останніх чотирьох років і хто стоїть за цими компаніями з`ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

ЯК ВИЛУЧЕНЕ МАЙНО ПОТРАПЛЯЄ ДО ФІРМ, ЯКІ ЙОГО РЕАЛІЗОВУЮТЬ

На Волині в 2017 році вилученого митниками майна перейшло у власність держави майже на 743 тисячі гривень.

На митниці пояснюють, що існує процедура, після якої фірми мають право реалізовувати вилучене майно:

Щоб знайшовся власник майна, ми чекаємо 90 днів. Після цього нам пишуть, що от така проблема, що неможливо виконати рішення суду чи неможливо повернути майно і тоді починається судова процедура визнання цього майна таким, що переходить у власність  держави. Тому, якщо, наприклад, на митниці у вас вилучили майно і якщо протягом 90 днів ви його не повернули, продати його має змогу одна із визначених фірм. В 2017 році це здійснював «Гарант Луцьк», – розповіла речниця Волинської митниці ДФС Валентина Черниш.

Єдиний реєстр підприємств, які можуть здійснювати реалізацію  майна, що перейшло у власність держави, формує Державна фіскальна служба України. До переліку майна, яке зберігають та реалізовують ці фірми, належить і безхазяйне майно, тобто таке, що не має власника.

У 2014-2018 роках у Волинській області мали право зберігати та реалізовувати вилучене  майно чотири компанії – «Гарант Луцьк», «Профсервіс», «Волинь-Євробізнес» та ПП «Гамелія».

Дві з них – «Профсервіс» та «Гарант Луцьк» пов`язані із ДФС та прокуратурою Волинської області.

Фірма «Гарант Луцьк», яка протягом чотирьох років зберігала та реалізовувала вилучене на митниці майно, в 2018 році знову уклала договір із Волинською митницею на його зберігання.

А от «Профсервіс» в цьому році, так би мовити, вийшов з гри. Договорів про зберігання чи реалізацію майна, митниця з ним не укладала.

Серед майна, яке реалізують в 2018 році, є продукти харчування,  автозапчастини, ліхтарі, насоси, фари, ремені та ін. З детальним його переліком можна ознайомитись на сайті Державної фіскальної служби.

ЯК ФІРМА ФОНДУ ПРОКУРАТУРИ ЗБЕРІГАЛА БЕЗХАЗЯЙНЕ МАЙНО

Для того, аби фірмі потрапити в Єдиний реєстр суб`єктів господарювання, які мають право реалізовувати чи зберігати майно, потрібно взяти участь в конкурсі та надати певний перелік документів, які підтверджують його можливості на здійснення такої діяльності.

Серед таких документів потрібно подати довідку про власні складські приміщення або копію договору оренди складських приміщень.

Як повідомляв канал 24, точного місця розташування складів у фірми «Гарант Луцьк» немає.

За інформацією з  офіційних договорів, укладених з митницею, протягом чотирьох років, «Гарант Луцьк» знаходиться за адресою – м. Луцьк, вулиця Лідавська, 4.

 

За цією адресою  знаходиться ТзОВ «Луцька заготівельно-збутова база Волинської облспоживспілки». А про  фірму «Гарант Луцьк» їм нічого не відомо.

Керівник бази Леонід Жаловага розповів, що, з 2011 року фірми «Гарант Луцьк» на цій території не було. Також він наголосив, що ніяких договорів про оренду з вищезгаданим підприємством облспоживспілка не укладала:

Немає тут «Гарант Луцьк». Я коли прийшов в 2011 році, то вже там його не було. Казали, що колись було, але ніяких договорів оренди коли я прийшов, то не бачив. Ні конфіскованих машин, нічого такого тут немає,  – пояснив Жаловага.

Нічого не відомо про діяльність фірми і Сергію Супруну, який є засновником Міжнародного благодійного фонду сприяння органам прокуратури Волинської області «Правопорядок і законність», що створив «Гарант Луцьк».

Пан Супрун працював завгоспом волинської прокуратури.

За даними аналітичної системи You Control, підприємство об`єднання громадян «Гарант Луцьк» Міжнародного благодійного фонду сприяння органам прокуратури «Правопорядок і законність» Волинської області створене в 2005 році. З того часу  кілька разів змінювало керівників.

Наразі керівник фірми – Матвійчук Олександр  Іванович.  З ним поспілкуватися не вдалося. За номером фірми, вказаним в реєстрі, відсутній зв’язок.

Натомість пан Супрун не заперечує, що фонд заснував «Гарант Луцьк». Він наголошує, що фонд створювався для надання благодійної допомоги працівникам прокуратури.

Та про роботу фірми «Гарант Луцьк» йому нічого не відомо.

Я вже фондом не керую більше року. Він не існує практично. Я як працював начальником відділу матеріального забезпечення прокуратури, і після того вже більше як півтора року ніякого відношення не маю до нього.

А хто має відношення?

Бухгалтер. Вона здає звіти і не може закрити фонд, тому що це «міжнародний благодійний фонд». Там я і німець були засновниками з 2002 року. А німець зник і фонд ніяк не можна закрити, бо це ж відкривали через Мін`юст. Фонд створювали ще тоді керівники прокуратури в 2002 році. Бо тоді якраз такі часи були, що грошей не було. Виділялися гроші на закупки канцелярії в прокуратуру. Люди допомагали, давали гроші у фонд. І так само цей німець допомагав, привозив речі.

Ваш фонд є засновником підприємства «Гарант Луцьк», що продає та зберігає вилучене на митниці майно.

Так вже «Гарант Луцьк» більше року не існує.

Як не існує? Якщо в 2018 році митниця їм передала майно.

В 2018 році? Він навіть конкурс не виграв.

«Гарант Луцьк» є в переліку фірм, що зберігають вилучене майно в 2018 році. Тільки за адресою фірми немає складів. Де зараз зберігається вилучене з митниці майно?

Ви мене питаєте? Я не знаю. Я три роки не бачив того директора. Там цього підприємства вже давним давно немає. І фонд до митниці взагалі немає ніякого відношення. Йдіть на митницю, подивіться, кому вони і що передають.

Не знайшли «Гарант Луцьк» і за попередньо вказаною адресою – Луцьк, вулиця Шопена, 22. Тому куди передається вилучене митними органами майно і де воно зберігалося в минулі роки, залишається загадкою.

На Волинській митниці пояснили, що все відбувається законно. І в 2018 році «Гарант Луцьк» зберігає минулорічне майно, а саме – два двигуни і дві коробки передач, які зняли з реалізації і планують утилізувати.

Митниця уклала договір з «Гарант Луцьк» на зберігання вилученого майна. Керівник фірми – Матвійчук Олександр Іванович. Відповідно до цього договору, він зобов`язується як директор зберігати майно до часу його реалізації. Де його склади знаходяться, митниця не перевірятиме до червня. У нас кожних півроку відбувається інвентаризація. В червні буде планова інвентаризація і обов`язково подивляться, чи це майно збережене. А поки що нас не дуже цікавить, де його склади. Ця фірма зберігає залишки майна ще з минулого року, – пояснилаВалентина Черниш.

На митниці додають, що наразі його можуть зберігати на вулиці Лідавській, 11. І за зберігання двох коробок передач і двох двигунів «Гарант Луцьк» отримав від митниці  150 гривень за рік.

ФІРМА ПОДАТКІВЦІВ: САМІ СЕБЕ ОБРАЛИ, ЩОБ ЗБЕРІГАТИ ТА РЕАЛІЗОВУВАТИ ВИЛУЧЕНЕ НА МИТНИЦІ МАЙНО

Ще одна фірма, яка протягом чотирьох років була включена Державною фіскальною службою до Єдиного реєстру суб`єктів господарювання, які можуть зберігати та здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що перейшло у власність держави, створена профспілкою працівників ДФС.

Це «Профсервіс», який, за словами Сергія Супруна, свого часу  він теж створив для допомоги податківцям.

Директор фірми – Піянзін Олексій Костянтинович. Зареєстрована вона за адресою – м. Луцьк, пр-т Волі, 50. Серед видів діяльності – неспеціалізована оптова торгівля, технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів, торгівля продуктами харчування та ін. Засновниками фірми є Волинська обласна рада профспілки працівників органів Державної податкової служби. За 18 років і 5 місяців змінилися 5 керівників.

Сьогодні за цією адресою теж немає таких суб`єктів як «Профсервіс». За вказаним номером фірми в реєстрі знаходиться інша компанія – «Терція», що розташована за адресою – вул. Героїв УПА, 8.

Дівчина по телефону повідомила, що раніше там була фірма «Профсервіс». Однак, за її словами, в 2015-2016 роках вона з`їхала.

Крім фірми «Гарант Луцьк» і «Профсервіс», митниця укладала договори про зберігання та реалізацію вилученого майна і з фірмами –  ТОВ «Волинь-Євробізнес» та ПП «Гамелія».

В 2018 році зберігає та реалізовує майно ТОВ «Волинь-Євробізнес».

ТОВ «Волинь-Євробізнес» створена в 2004 році. Керівник – Фесіна Олександр Миколайович. Знаходиться за адресою – м. Луцьк, вулиця Володимирська, 107. Серед видів діяльності торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами, діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами.

Як повідомив в коментарі Олександр Фесіна, майно вони зберігають за іншою адресою – м. Луцьк, вулиця Карпенка-Карого, 3а.

Про те, яким чином фірма реалізовує  майно і що від цього отримує, розповідати нам відмовився:

Ви так питаєте, ніби взагалі не розумієте, про що говорите. Нашу фірму визначили і ми маємо право реалізовувати те майно, – коротко відповів Фесіна.

Отже, Державна фіскальна служба протягом чотирьох років найчастіше обирала дві пов`язані з прокуратурою та фіскалами фірми – «Гарант Луцьк» та «Профсервіс», які зберігали та реалізовували вилучене на митниці майно.

І якщо проаналізувати договори, які укладали ці фірми з митними органами, то за зберігання та реалізацію майна вони отримували незначні кошти. Наприклад, за надані послуги Волинська митниця сплачувала одній із вказаних фірм комісійну винагороду в розмірі проценту, що обумовлюється в акті опису, оцінки та передачі майна в реалізацію, але не більше 20% від суми, вилученої від реалізації майна. Тим більше, що відшкодування витрат, пов`язаних з експертизою, зберіганням та іншим рухом майна, фірма теж проводить за власний рахунок.

У Державній фіскальній службі пояснюють, що можливий зв’язок фірм, які реалізовують чи планують реалізовувати та зберігати вилучене майно, із фіскалами, не є порушенням законодавства.

В 2018 році «Гарант Луцьк» і «Профсервіс» не внесені до Єдиного реєстру суб`єктів господарювання, які можуть реалізовувати вилучене майно. І звісно, є певний критерій, за яким визначали, чи можуть ці фірми зберігати та реалізовувати майно. Якщо серед засновників цих фірм є колишні чи теперішні працівники ДФС чи інших державних структур, це не є порушенням законодавства. Кожне підприємство має право подати свою заяву, коли ми організовуємо конкурс», – пояснив начальник відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном ДФС у Волинській області Богдан Гентіш.

Аріна КРАПКА

Матеріал виготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024