Французькі вчені приїздили дивитися як на Волині вирощують курей без антибіотиків
Науковці з Французького технічного інституту сільського господарства побували на Володимир-Волинській птахофабриці.
Французький експерт Франсуа Кадюдаль розповів про те, чим відрізняється українське птахівництво від європейського.
«На Заході існує більша диференціація. Підприємства вирощують не тільки курей, а й гусей, індиків, качок та інше птаство. Також французькі господарства – невеличкі, які дбають про екологічність готової продукції. Зараз в країнах Євросоюзу існують дуже серйозні вимоги до готової продукції, наприклад, існує заборона використовувати для вирощування тварин антибіотики», – пояснює експерт.
Читайте також: «Приймати антибіотики без призначення лікаря – неприпустимо», – дитячий імунолог
Тему підхоплює генеральний директор Володимир-Волинської птахофабрики Аліна Сич. За її словами, Володимир-Волинська птахофабрика першою довела, що вирощує птицю без використання антибіотиків – це продукція торгівельної марки «Епікур» зі слоганом «Свіжий кур».
За словами Франсуа Кадюдаля, основна мета візиту – налагодження партнерських стосунків між українським і європейським бізнесом.
«Ми у Франції вже вирішили багато різних технологічних проблем, з якими ще можуть зіштовхнутися в майбутньому наші українські колеги. Тому ми з радістю можемо допомогти їм порадами», - розповідає іноземний експерт.
За прогнозами експертів, у майбутньому за європейського споживача будуть змагатися Україна та Бразилія, адже обидві країни конкурентні у ціні.
Аліна Сич у свою чергу запевнила гостей, що Володимир-Волинська птахофабрика поки що не планує продавати свою продукцію в західному напрямі. Український ринок є достатньо об’ємним. Головне завдання фабрики – нагодувати передусім українців якісною продукцією. Частина виробленої продукції експортується до мусульманських країн Близького Сходу. Для цього виробник отримав спеціальний сертифікат «Халяль».
Зараз в планах підприємства побудова нового забійного цеху. Це дозволить вдвічі збільшити виробництво курятини. Для цього є і кормова база і потужності власного комбікормового заводу.
Після зустрічі керівництво заводу запросило журналістів на власні очі переконатися у високих стандартах виробництва. Для того, щоб побачити пташник репортерам, навіть довелось прийняти душ і вдягти спецодяг.
У пташниках для курей створили максимально комфортні умови: технологи навіть попросили журналістів не фотографувати в курниках, аби спалах не лякав пташок.
Умовами утримання та харчування курей також займаються на потужностях холдингу. Власний завод в Устилузі виготовляє комбікорм трьох різних фракцій як для маленьких пташенят, так і для дорослих курей 40-денного віку. Курчат купують у Польщі та Угорщині.
Сергій ШАПОВАЛ
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром