Про перевірки держспоживслужба повідомляє за 10 днів

24 Травня 2018, 12:55
4677

Держспоживслужба почала працювати за новими правилами перевірки якості харчових продуктів, які повинні допомогти позбутися нескінчених хабарів. 

Про це повідомляє сайт biz.nv.ua

Для бізнесу немає нічого страшнішого, ніж перевірка з боку санепідемстанції, Держспоживслужби та різних інспекторів. Чимало підприємців просто включають у постійні витрати видатки на хабарі. Про це йдеться у сюжеті економічного щотижневика Перша Шпальта.

Утім, віднедавна ця практика має шанс лишитися у минулому. У квітні цього року в Україні почав діяти закон Про нову систему перевірки якості та безпеки харчових продуктів.

Що він змінить і як допоможе у захисті від поборів із боку різних служб?

До цього майже 10 років діяв закон Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів. Олексій Островський, керуючий Whisky Corner, каже, що зараз до його компанії інформація про планові перевірки надходить заздалегідь, ще за 10 днів до її початку. 

Активні дії України у напрямку євроінтеграції призвели до висування нових вимог у сфері контролю якості продуктів.

Відтепер Держспоживслужба без попередження, але з обов’язковою відеофіксацією інспектора – може завітати до кафе, ресторанів, супермаркету, або профільних підприємств із “візитом”. Штрафні санкції, у разі виявлення правопорушень, можуть становити до 70 тис. грн.

Наразі система управління безпечністю харчових продуктів – так звана HACCP -  застосовується практично в усьому світі. Надійного захисту споживачів від небезпек, які може спричинити  харчова продукція, вимагає законодавство ЄС, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та багатьох інших країн світу. Тепер до цього списку додалася й Україна.

З 20 вересня 2018 року почнуть перевіряти великі підприємства, а з 20 вересня 2019 року почнуть перевіряти також і малі потужності. Усі наші ресторани, підприємства, що працюють із їжею, теж повинні будуть зареєструвати потужності. Це можна зробити онлайн. І це теж перевірятиме Держпродспоживслужба. «В нас є рік аби підготуватися до цього, документально закріпити кожен процес створення страви», – каже Михайло Носалик, юрист компанії Global Law.

З новими правилами, перевірки стануть більш прозорими, а вимоги хоч і не досконалими, але зрозумілими – стверджують власники закладів громадського харчування.

Олексій Бойко, начальник відділу роботи з франчайзинговою мережею Форнетті, каже, що зараз в правилах чітко прописані критерії оцінки і передбачений європейський підхід: «Якщо узяти європейський досвід, точки громадського харчування, наприклад, в Угорщині навіть у підземних переходах в метро мають проточну воду. В Україні велика частка роздрібної продукції продоється там де проточної води немає».

Отже, нові правила перевірки якості продуктів можуть лише на краще змінити ситуацію в країні загалом та у бізнесі – зокрема. Тож – і конкуренція може стати здоровою, а корупція – неможливою.

Крім того, дивіться у програмі Перша Шпальта спеціальний репортаж про те, як провідні супермаркети борються за покупців. А також сюжет про те, як столиця підготувалася до футбольної події – фіналу Ліги чемпіонів УЕФА.

Завершує випуск огляд економічних подій за тиждень від блогера та ділового журналіста Дениса Безлюдька.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024