Україні потрібно оновити законодавство в системі захисту рослин, - експерти

25 Травня 2018, 12:56
2818

Україні потрібно оновити законодавство в системі захисту рослин, зокрема контролювати не лише неякісні українські фальсифіковані пестициди, а й ті, котрі ввозять з-за кордону.

Про це пише сайт «Агровері»

Про це заявив Віктор Стефківський, представник Держпродспоживслужби, під час публіних обговорень з приводу неконтрольованого ринку пестицидів та його впливу на екосистему країни, повідомляє прес-служба компанії «Укравіт Агро». 

Сергій Кузьменко, голова правління ГС «Українська промислова асоціація захисту рослин» зазначив, що наразі на українському ринку занадто багато контрафактної продукції, а контролю за цим фактично немає. І наголошує, що слід ввести більш простий, прозорий механізм контролю за цим ринком.

«Як результат ми отримали те, що ринок у нас сьогодні просто неконтрольований. Що ми маємо? В Україні виробляються великі розміри контрафактної продукції, а відповідальність за виробництво та продаж контрафактної продукції, — лише адміністративна, штраф», — розповів він.

«Ми ще раз повторюємо: ми не дамо перетворити Україну в світовий пестицидний могильник», — наголосила Ірина Паламар, голова «Асоціації тваринників України».

Представник Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентська республіка» Андрій Гедрович зауважив, якщо в Україні намагаються використовувати досвід ЄС, то використовувати його на всі 100% — пестициди повинні мати ліцензію і бути акредитованими, підтверджуючи свій статус, а також працівники повинні демонструвати, що знають, як працювати із засобами.

«На сьогоднішний день зміна ліцензії на імпорт пестицидів призведе до того, що будь-хто має право завезти і продавати. Коли країна у стані війни, це клондайк для агресора дестабілізувати ситуацію», — сказав він.

Нагадаємо, у Законі України «Про пестициди і агрохімікати» йдеться, що обов’язковою умовою завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів є документальне підтвердження їхньої державної реєстрації в країні, де вони виробляються. А законопроект №6606 передбачає скасування цієї вимоги. Якщо за цей законопроект проголосують, то Україна фактично перетвориться на територію для пестицидних експериментів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024