Загибель бджіл на Турійщині: порушили законодавство

26 Травня 2018, 09:45
Поблизу сіл Літин та Новий Двір загинуло майже чотири сотні сімей бджіл 2285
Поблизу сіл Літин та Новий Двір загинуло майже чотири сотні сімей бджіл

Відбулося засідання робочої групи з координації та контролю щодо ситуації із загибеллю бджіл

Про це повідомляє Аgrovolyn.gov.ua.

На виконання доручення голови облдержадміністрації Олександра Савченка, 25 травня в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи з координації та контролю щодо ситуації із загибеллю бджіл.

До складу робочої групи увійшли представники департаменту АПР, Держпродспоживслужби, Нацполіції та Держгеокадастру в області, юридичного управління, працівники з питань взаємодії з правоохоронними органами, запобігання та виявлення корупції.

Голова робочої групи Юрій Горбенко окреслив ситуацію. Відтак, надійшли скарги від пасічників Турійського району (с. Новий двір, с. Літин, с. Осьминовичі, с. Озеряни та інші) щодо підмору бджіл у результаті застосування хімічних засобів захисту рослин місцевим агровиробником.

Незважаючи на те, що інформацію про поводження з хімічними засобами обговорюється на усіх заходах, розіслано в об’єднані територіальні громади, сільські та селищні ради, райони і агроформування, випадки загибелі бджіл стають непоодинокими.

На місці виникнення ситуації, працюють спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в області, які відбирають зразки підмору бджіл та рослин. Поліція розпочала досудове розслідування.

Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Анатолій Тимофіюк повідомив, що відібрані зразки будуть досліджені на паразитарні та інфекційні захворювання у регіональній лабораторії. Зразки бджіл двох пасічників, які першими заявили про загибель, уже направлені на токсикологічні дослідження у лабораторію смт Чабани Київської області, де їх перевірять на вміст інсектицидів (хімічні препарати для захисту рослин від шкідливих комах).

Окрім того, комісійно було відібрано зразки рослин із поля, яке оброблялося. Вони також відправлені на дослідження в лабораторію.

Голова ГО «Братство бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан» Володимир Дмитрук підкреслив, що масова загибель бджолосімей в наслідок інфекційних чи паразитарних захворювань неможлива. Зі слів пасічника, справа в тому, що згідно своєї фізіології, хвора бджола, відчуваючи скору загибель, вилітає із вулика та гине далеко за ним. Ці комахи це роблять, щоб не заразити інших у вулику.

Відбулось засідання
Відбулось засідання

А також Володимир Дмитрук наголосив, що мед, який приносять заражені інсектицидами бджоли у вулики забороняється вживати людиною в їжу. А ослаблені агрохімікатами бджолосім’ї будуть хворіти ще мінімум місяць, оскільки токсичний препарат знаходиться у вуликах. Тобто це додаткові втрати для пасічників.

     За словами бджоляра, у цьому випадку було порушено законодавство. Зокрема, не дотримано наступних норм Закону України «Про бджільництво»:

  • не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату;
  • обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика;
  • під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці та інші медоносних культур не можна проводити обробку пестицидами, інакше квіти можуть отримати опік, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації до цвітіння.

Сповільнює розгляд ситуації відсутність відомостей про препарат, яким обробляли поля в господарстві.

До слова, тривожна ситуація про загибель бджолосімей надійшла і від пасічників с. Грушів Ковельського району, де уже працюють спеціалісти Держпродспоживслужби.

Триває збір даних та дослідження кожного вулика постраждалих пасічників.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024