Україна зменшує імпорт свинини

Галузь свинарства в Україні активно розвивається. Зокрема, на сьогодні у всіх категоріях господарств поголів’я свиней складає понад 5 мільйонів тварин. З них понад 66% вирощують на агропідприємствах.
Про це повідомив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак на пресконференції «Розвиток м'ясної галузі в умовах війни, відкриття експорту свинини, збереження рентабельності в ланцюзі «Зерно. Свині. М'ясо».
Він зазначив, що зростання внутрішнього виробництва свинини дозволяє зменшувати обсяги ввезення цього м'яса з-за кордону. Зокрема, у 2023 році українці спожили 2 мільйони 300 тисяч тонн мʼяса, в тому числі 688 тисяч тонн свинини. Загалом минулого року імпортованого лише 2% м'яса.
«Цього року частка імпорту свинини скоротиться. Внутрішнє виробництво м’яса зростає. Поголів’я свиней можливо збільшити за короткий час. Оскільки ціни на корм в Україні нижче світових, а вартість м'яса на міжнародних ринках зростає. Це створює умови для розвитку і збільшення внутрішнього виробництва», – зазначив Ігор Віштак.
Він також додав, що за таких умов галузь свинарства має перспективи для нарощування експортного потенціалу.
Ігор Віштак також зазначив, що Мінагрополітики розробляє концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року. Вона передбачає заходи державної підтримки, безпечності і благополуччя тварин, страхування свинарства від АЧС. А також освоєння нових ринків, поводження із відходами, розвиток біоетанолу. Наразі проєкт програми оприлюднений для громадського обговорення.