Золоті руки: що привезли студенти волинських училищ на ярмарок до Луцька

30 Травня 2018, 21:59
Відбулось Свято професійно-технічної освіти Волині 3654
Відбулось Свято професійно-технічної освіти Волині

Уже 18 років поспіль волиняни збираються на Свято професійно-технічної освіти Волині.

Організаторами дійства, яке відбулось 30 травня на Театральному майдані міста Луцька, стали управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації, за підтримки голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Савченка, голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці та сприяння Луцької міської ради.

У святі взяли участь більше 20 закладів професійної освіти області.

На відкритті свята до вітального слова долучився Олександр Савченко, голова Волинської обласної державної адміністрації.

За його словами, сьогодні дуже складно знайти дійсно хорошого майства-будівелька або зварювальника. Це говорить про те, що економіка розвивається, а підготовка спеціалістів запізнюється.

«75-80% випускників училищ працевлаштовуються. 10% йдуть добувати вищу освіту. Інші ж, можна сказати, просто зникають. Хтось їде в сусідні країни, хтось змінює свою профорієнтацію», — розповідає голова Волинської ОДА.

Також він розповів, що в деякі училища надходить заявок стільки, скільки заклад не може навіть випустити. Зокрема, на харчову промисловість. Також зазначив, що було б добре, якби такий же попит був на тяжку промисловість. А для цього потрібно модернізувати освіту, адже не вистачає навчальної бази.

«Якщо людина вміє щось робити руками – це перспектива. Я радий тому, що такі виставки проходять вже 18 рік поспіль. Думаю, що вони повинні бути ще більш масштабними та цікавими», — резюмував своє вступне слово Олександр Савченко.

Олександр Савченко
Олександр Савченко

 

«Закони Верховної Ради і розпорядження Кабміну, які приймали останні два роки, ще ні ви, ні ми не розуміємо. Як воно має працювати, хто повинен платити гроші, на чиєму балансі, хто призначає, буде фінансування чи ні? Але скорочувати фінансування та закривати заклади ми не будемо. Ми будемо знаходити всі сили та можливості. Я давно казав та зараз підтримуюсь такої думки, що професійна технічна основа – це основа майбутнього України», - висловився Ігор Палиця, голова Волинської обласної ради.

За словами Констанкевич Ірини, народного депутата України та голови підкомітету з професійно-техічної освіти,  Євросоюз теж зацікавлений у тому, щоб українська професійна освіта була на належному високому рівні.

«Європейський фонд освіти визначився, що на цей рік він готовий виділити для професійно-технічної освіти в Україні 50 мільйонів євро. Ми будемо старатися, щоб частина цих коштів була спрямована саме на заклади Волині», — сказала Констанкевич Ірина.

Протягом усього ярмарку тривала культурна програма. Учні різних училищ показували номери: танцювали та співали.

Хлопці танцювали джайв
Хлопці танцювали джайв

На виставці-ярмарку в широкому асортименті були представлені різноманітні побутові товари та вироби, домашня випічка, дачні товари, садово-парковий інвентар, сільськогосподарська продукція, вироби з металу, дерева та лози, швейні та столярні вироби, виготовлені учнями та майстрами.

Охочі могли придбати продукцію за помірними цінами.

Район.Бізнес пропонує вашій увазі одні з найцікавіших виробів, представлених на ярмарку.

►Костюм Мавки та Лукаша, від ДНЗ Ковель були виготовлені на Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «Прорив легкої промисловості України в Харкові. Це костюми для соліста та солістки акторів оперного театру. Ці роботи зайняли друге місце на конкурсі. Вироби не продавались — це виставковий варіант.

2
Костюми Мавки та Лукаша
Костюми Мавки та Лукаша

► Криниця від Торчинського професійного ліцею коштує 3500 гривень. Відразу привертає увагу, особливо у день, коли температура піднялась ледь не до 30 градусів, адже відразу асоціюється з прохолодною рятівною водою. Корпус криниці робили учні ліцею.

2
Криниця від Торчинського професійного ліцею
Криниця від Торчинського професійного ліцею

► Вражають майстерністю намальовані ікони та вирізблені по дереву картини. Картина Ісуса Христа, яку видно на фото оцінена у 450 гривень, ікони ж коштують близько тисячі. Роботу виконали учні Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури.

2
Ікони та різблені картини
Ікони та різблені картини

Біля цього ж навчального закладу вишикувались черги до студентів-художників, які малювали портрети. Одну роботу оцінювали у 20 гривень.

2
Учні малювали портрети
Учні малювали портрети

► Поблизу столика від ДНЗ Ковель зібрались люди, щоб роздивитись неймовірної краси скриньку, виконану учнем навчального закладу. Роботу не продавали. Хлопець, який є автором цієї роботи, на очах відвідувачів працював над новим виробом.

1
Майстерно виконана шкатулка
Майстерно виконана шкатулка

1
Процес роботи над новим виробом
Процес роботи над новим виробом

► Ляльки-мотанки та вироби з бісеру від Нововолинського центру професійно-технічної освіти вибороли перше місце на Міжнародному дитячо-юнацькому фестивалі народного мистецтва «Смарагдові витоки» у номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво та художні ремесла». Ляльки коштують від 50 до 180 гривень. Також ученийя-майстиня Юля проводила майстер-класи з виготовлення ляльок.

1
Ляльки-мотанки та вироби з бісеру
Ляльки-мотанки та вироби з бісеру

► На ярмарку було представлено багато кованих виробів, особливо мангалів, що якраз потрібно для сезону. Увагу привертали ковані троянди.

1
Ковані троянди
Ковані троянди

Щоб перерахувати всі роботи та показати всі вироби потрібно дуже багато часу. Вони всі варті уваги. Багато виробів з дерева, бісеру, глини. Багато кованих, вишитих корисних товарів. Продавали зерно, мед, господарське начиння. Відвідувачі також могли поласувати смачною випічкою та прохолодними коктейлями.

1
Тортом у формі карти України смакували із задоволенням
Тортом у формі карти України смакували із задоволенням

1
Вишиті картини та ікони від Нововолинського центру професійно-технічної освіти
Вишиті картини та ікони від Нововолинського центру професійно-технічної освіти

1
Дипломні роботи учнів
Дипломні роботи учнів

1
Квіти ручної роботи від ДНЗ Ковель
Квіти ручної роботи від ДНЗ Ковель

1
Смалики від Волинського коледжу Національного університету харчових технологій
Смалики від Волинського коледжу Національного університету харчових технологій

1
Продукти бджільництва від ПТУ №22 смт. Луків
Продукти бджільництва від ПТУ №22 смт. Луків

 

Софія МІЩУК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024