У Польщі не вистачає українців, – офіційна заява

02 Червня 2018, 10:32
Врожай може залишитись на полях 3867
Врожай може залишитись на полях

Через бюрократичну тяганину українські зробітчани не можуть потрапити до Польщі.

В результаті польські фермери забили тривогу: через нестачу робітників врожай може залишитись на полях.

Новину повідомляє «Польське радіо», передає «Преса України».

За даними ЗМІ, польські фермерські господарства потребують більшої кількості робітників з сусідньої  України. Зокрема таку заяву зробив президент польської Національної асоціації виробників овочів і фруктів Анджей Гайовнічек. Він пояснив, що бажаючі відправитись на заробітки є, однак вони зіткнулися з бюрократичною тяганиною.

«Дуже довго чекають візи, адже за біометричними паспортами ... можуть в'їжджати лише туристи. Однак відповідно до закону, власники цих паспортів також протягом трьох місяців можуть працювати. Польської економіці це дуже допомогло б», — розповів Гайовнічек.

Він також наголосив, що причина такого ходу подій  зміни в адміністративно-правових нормах. Гайовнічек особливо наголосив, що польські фермери можуть так і не зібрати до 40% урожаю полуниці через брак робочої сили. Крім того, незібраними можуть залишитися вишня та малина.

«Фермери звертаються до митних служб з проханням ліберальніше ставитися до працівників з України. Вони очікують, що уряд Польщі змінить правила (для мігрантів з України – ред.)», — підсумував він.

Раніше, Україна та Польща запустили кампанію «Партнерство та працевлаштування». Голова Польсько-української господарської палати Яцек Піхота заявив, що мета кампанії – протидія патологій під час рекрутації працівників в Україні та боротьба з випадками, коли у Польщі посередники не дотримуються умов працевлаштування.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024