Експерти визначили ТОП-10 країн, куди краще експортувати ягоди

05 Червня 2018, 11:12
1185

В Європі в середньому ринок ягід зростає на 8% на рік, на фоні того, що ринок інших фруктів практично не зростає взагалі: його щорічне зростання співставне з інфляцією і можна констатувати його стагнацію. Але ягоди на сьогоднішній день не тільки зростають, але й успішно забирають шматок ринку у інших більш традиційних фруктів, не зважаючи на те, що вони є більш дорогими.

Про це повідомив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак, пише kurkul.com.

На думку експерта, в такій ситуації Україна не може залишитися обабіч, вона може і повинна ними користатися.

За його словами, важливо зосередитися на експорті свіжої ягоди. У цьому сегменті можна отримати більші прибутки. Але найближчим часом, закупівельні ціни на ягоду будуть зменшуватися.

Найбільше ягід споживають у Південно-Східній Азії, Китаї та Індії. Це той ринок, на який всі звертають увагу. Можливо там зараз немає ще такого розуміння і традицій споживання ягід як у Європі та Північній Америці, але це той регіон, який бурхливо розвивається.

«Перші, хто туди зайде, якщо у вас довгострокова тенденція — ви на цьому ринку залишитеся», — прогнозує Андрій Ярмак.

Перспективні ринки збуту свіжих ягід для України:

  • Німеччина;
  • Великобританія;
  • Нідерланди;
  • США;
  • Гонконг;
  • Китай;
  • Польща;
  • Канада;
  • Швейцарія;
  • Австрія.

Також до цього списку увійшли Швеція, ОАЕ, Норвегія, Бельгія і Литва, але вони є менш перспективними.

«Досить цікаво, що на четвертому місці найбільш пріоритетних ринків для експорту свіжої ягоди розташувались Сполучені Штати Америки, а на п’ятому — Гонконг, Китай. Тобто, це досить віддалені від нас країни, але які споживають досить великі об’єми імпортної ягоди і куди ми її можемо постачати.

У списку є досить віддалені країни — Гонконг, Китай, США. «Ми з’ясували, що логістично це цілком реально. Наприклад, завдяки тому що у нас є прямий рейс до США, ми можемо відвантажувати до 8 т ягоди щоденно пасажирським рейсом, і вже за 15 годин ягода на місці, вона розмитнюється і відправляється в розподільчий центр. Це надзвичайно швидко, абсолютно не проблемно навіть с точки зору збереження малини, а для лохини взагалі немає проблем», — зазначив експерт.

Серед найбільш перспективних країн для збуту заморожених ягід Андрій Ярмак назвав Німеччину, Нідерланди, Франція, Польща, Австрія, Великобританія, Швеція, Бельгія, США та Канада.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024