12 програм Євросоюзу, якими можуть скористатися волиняни

06 Червня 2018, 12:30
Оглянули програми Євросоюзу 3823
Оглянули програми Євросоюзу

У Луцьку презентували відкриті конкурси на гранти та проекти ЄС. 

Візит делегації Представництва ЄС до Луцька та Володимир-Волинська триває з 5 по 7 червня.

Дізнатися про нові проекти та особливості подачі заяв запросили представників неурядових організацій та усіх зацікавлених осіб у подачі заявок на гранти на проекти ЄС 5 червня у конференц-залі бізнес-центру «Директорія».

Під час заходу представили пріоритети допомоги, яку ЄС надає Україні, можливості співпраці, а також оглянули програми Євросоюзу.

Останнім часом, Україна взяла чіткий курс на запровадження реформ. Європейський союз активно надає грантову допомогу Україні після Революції Гідності.

«Сьогодні Європейський союз надає допомогу Україні в різних галузях. Це і макрофінансова допомога бюджету і велика кількість проектів програм, спрямованих на підтримку реформ, які відбуваються в Україні. Це все окремі частини, які мають свої правила фінансування та правила надання допомоги», — сказала Вікторія Давидова, радник з питань преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні.

Вікторія Давидова
Вікторія Давидова

Відповідно до запитів зацікавлених громадян проекти розбили на напрями: проекти для малого та середнього бізнесу, культурні програми, освітні проекти та проекти для ЗМІ.

На сьогодні в Україні діє близько 450 проектів від Європейського союзу. Детільніше про деякі з них розповіла Ірина Широкова, ГО «Інтерньюз-Україна», менеджер інформаційної кампанії Представництва ЄС «Будуймо Європу в Україні».

Програма U-LEAD з Європою націлена на те, щоб підтриувати громади на міцях, зміцнювати їх та надавати їм можливості. Є декілька компоненів цієї програми. Одним з таких компоненів є ЦНАПи (Центри надання адміністративних послуг).

В Луцьку теж є центр розвитку місцевого самоврядуванн, яке активно працює. 

Ірина Широкова
Ірина Широкова

Серед проектів, які надають можливості бізнесу назвали програму COSMO, яка націлена на конкурентноспроможність малого та середнього бізнесу. У рамках цієї програми на сьогодні є майже 25 підпрограм. Одною з таких підпрограм є Erasmus для молодих підприємців, яка допомагає починаючим підприємцям дізнатися, як реалізовується їхня галузь в Європі.  

Європейська мережа підприємств, яка діє в рамках програми COSMO, допомагає піжприємцям знайти партнерів та інвесторів дл реалізації ідеї проекту. 

Програма EUABusiness  надає консультативні послуги малому та середньому бізнесу, для їхнього розвитку, виходу на європейські ринки, знаходження бізнес партнерів та надання кредитів. На жаль, в Луцьку таких центів, які надають консультаційну допомогу немає, проте можна звернутись до таких у інші міста, наприклад у Львові та Рівному. 

Facebook-платформа U open EU, де можна відстежувати всі останні новини щодо співпраці України з Євросоюзом, зокрема економічні новини, нові можливості та історії успіху проектів. 

Програма Горизонт 2020 сприяє підтримці розвитку науки та інновацій. 

Серед програм, які віднесли до культурно блоку, є програма Креативна Європа.

Грандіозна програма, яка може надати фінансування до 1 мільйона євро. Вона пропонує пітримку культурних ініціатив різного плану: фестиваль, конкурси, культурні заходи. В рамках цієї програми 18 напрямів. Особливістю цієї програми є те, що для того, щоб отримати фінансування проекту, потрібно знайти партнера. Залежно від умов програми їх може бути декілька і вони повинні бути теж зарєєстровані в системі. 

Програма Culture Bridges — програма розвитку українського культурного сектору, яка має на меті налагодження ефективних зв'язків між митцями, культурними операторами та інституціями в Україні і ЄС. Фінансування до 10 тися євро. 

Європейські цінності через культуру та спорт підтримує ініціативи, які вже існують. Захід повинен підтримувати європейські цінності. Фінансування не велике: 1-2 тисячі євро. Це може мати вигляд різноманітних листівок, одягу тощо. Такоє ЄС може забезпечити професійного спікера або тренера.

Освітній проект Erasmus + вже добре знаний в Луцьку. Це молодіжний, навчальний обмін студентів, викладачів, представників громадських організацій.

Інформаційних центрів від ЄС є 26. Зазвичай вони створюються на базі університетів та бібіотек. Це невеликі представництва ЄС в Україні. За підтримки цих центрів проводяться «Дні кар'єри», які допомагають зрозуміти, як себе реалізувати у тій чи іншій сфері. 

Також однією із реалізацій освітнього аспекту є Євроклуби. Вони свторюються на базі різних навчальних закладів, найчастіше на базі шкіл. Учасники таких клубів організовують різні заходи на євротематику та беруть участь у різноманітних конкурсах. В Луцьку також є активний клуб «Єврозоря». 

EUStudyDays — школи від Євросоюзу, які проходять протягом декількох днів, 5 разів на рік. Відбирають молодь з усієї України на конкурсній основі. На школу запрошують провідних експертів Європейського союзу, дипломатів України та ЄС тощо. Зараз вже є близько тисячі випускників таких шкіл, які працюють у різних сферах діяльності. Однією з основних вимог є знання англійської мови. Нійближча школа відбудеться в Херсоні, 21-24 червня.

eTwinning Plus — програма для шкіл, яка допомагаж свторит проект у партнерстві з іншими європейськими школами. 

Європейський фонд підтримки демократії — ініціатива для журналістів, який допомагає профінансувати медіа-ідею, яка підтримує демократичні основи України. Фінансування може бути до 50 тисяч гривень. 

«Важливо розуміти, що заявку читають. Читають тільки те, що там написано, а не те, що ви мали на увазі. Звертайте увагу на те, що ви пишете та які особливі умови має той чи інший проект, які у нього пріоритетні напрями, чи взагалі ви підпадаєте з адміністративного боку та яке фінансування вам потрібно», — зазначила Вікторя Давидова.

На сьогодні в Україні діє близько 450 проектів від Європейського союзу
На сьогодні в Україні діє близько 450 проектів від Європейського союзу


Вкінці презентували діяльність Інформаційного центру ЄС в Луцьку. У центрі можна знайти всю потрібну інформацію про Європейський Союз, ознайомитися з актуальними європейськими друкованими виданнями, проконсультуватися з приводу тематики ЄС. Центр організовує Дні кар'єри, інтелектуальні ігри «Що?Де? Коли?», тренінги, дискусійні клуби, круглі столи. Центр розташований за адресою вул. Винниченка, 30а (бібліотека СНУ ім. Лесі Українки). 

Після презентації учасники консультувалися
Після презентації учасники консультувалися

Зацікавлені слухачі презентації програм від ЄС
Зацікавлені слухачі презентації програм від ЄС

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024