У волинських агрономів стан культур задовільний, проте чекають на дощі

08 Червня 2018, 11:54
1376

Цьогоріч і на Волині страждають через відсутність опадів. До того ж високі температури повітря пришвидшили посівну. Про це повідомляють SuperAgronom.com.

Головний агроном «Волинь-Зерно-Продукт» Ярослав Мазуренко(м. Луцьк):

«У зв’язку з підвищеною температурою повітря посівна пройшла у дуже швидкому темпі. Хвороб небагато, а от шкідники добряче дошкуляють. На цукрових буряках у цьому році відбулося нашестя довгоносиків, ріпаковий квіткоїд на ріпаку, на пшениці – п’явиця і трипси. Для боротьби з шкідниками вносили інтексициди, бачимо, що допомогло. Озимі культури у нормальному стані. Не можу сказати, що в доброму, бо на легких ґрунтах озима пшениця трішки «підгоріла», а  весною трішки «підмокла». Не чекаэмо надвисоких врожаъв. Дуже чекаємо опадів, адже рослинам потрібна волога для вегетації та росту»

Головний агроном ТОВ «Агросвіт-Волинь» Петро Смик, (Волинська область, м. Володимир-Волинський):

Чоловік розповідє, що те, що прийшло різеке потепління дуже вплинуло на озимину, уже закінчилося цвітіння. На підприємстві чекають цьогоріч ранніх жнив. Нещодавно закінчили обробляти  озиму пшеницю від п’явиці. Оскільки тримається суха погода, то хвороб поки не спостерігається. Цукровий буряк атакували довгоносики, тому грарії змушені були здійснити крайові обробітки полів. Досить погані були сходи цукрового буряка, адже не було вологи. Після дощів у другій половині травня лише усе зійшло, тому відбувається повільна вегетація.  

Головний агроном ТОВ «П’ятидні» Роман Цизь (Волинська область, село П’ятидні, Володимир-Волинський район):

«Посівна відбулася у звичному темпі. Трішки строкаті маємо сходи сої, бо не вистачає вологи – посуха. П’явиця на пшениці була, але вже поборили інтексицидом. На цукрових буряках була навала довгоносиків, змушені були обробляли краї полів двічі на день. Є пошкоджені ділянки по декілька сотих. Але нічого не пересівали. Озима пшениця перебуває зараз у фазі цвітіння, з озимим ріпаком також усе добре. Рік вцілому непоганий. Якби було більше вологи врожаї були б значно вищі. Тепер будемо надіятись на високу ціну вирощеної продукції, і що впаде нарешті не зливний дощ».

Г оловний агроном СТзОВ «Городище» Федір Ліштван (село Городище, Волинська область, Луцький район).

Каже, що посівна відбулася вчасно. Через нестачу вологи отримали нерівномірні сходи. Хоча після дощів усі посіви проросли. Хвороби і шкідники на культурах завжди є. З ними потрібно постійно вести боротьбу і профілактичні роботи, чим ми і займаємося.

«Ріпак захищаємо від альтернаріозу, ріпакового квіткоїда, пшеницю -  від кореневої та фузаріозної гнилі. Зараз обробляємо пшеницю від фузаріозу та септуріозу колоса, п’явиці, клопа шкідливої черепашки. Використовуємо інтексициди. Цукрові буряки обробили від бур’янів. Слід відзначити, що  цьогоріч була дуже велика кількість довгоносиків на цукрових буряках. Тричі обробляли посіви, але врятували – не дали з’їсти. Буряк виріс і став не таким вразливим. За моїми спостереженнями, раз на п’ять років відбувається пік навали довгоносиків, хоча щороку ми з ними боремося», – каже пан Федір.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024