До створення індустріального парку у Ковелі залучать інвесторів з Естонії

12 Червня 2018, 09:00
1004

Індустріальний парк загальною площею понад 34 гектари створили поблизу Ковеля: розраховують, що пропозиція може зацікавити інвесторів з Естонії.

Про це йшлося під час зустрічі з представниками бізнесунадзвичайного та повноважного посла Естонської Республіки в Україні Ґерта Антсу у межах робочого візиту до Луцька з метою налагодження контактів з представниками місцевої влади та бізнесу, а також розвитку подальшої співпраці у регіоні 8 червня, – пише Волинські Новини.

Як повідомив заступник начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Андрій Ткачук, презентують інвестиційний проект під керівництвом облдержадміністрації. Проект, з його слів, має ключове значення для області. На думку чиновника, проектом «Індустріальний парк «Kovel»» можуть зацікавитися бізнесмени з Естонії.

Йдеться, передусім, про інфраструктурний проект. Використовують розташування області як прикордонної та коридору для транспортних вантажів, які йдуть через Україну в ЄС. Так, на Волині працюють 9 пунктів пропуску на кордонах – 4 на українсько-польському та 5 на українсько-білоруському кордоні. Через пункт Ягодин-Дорогуськ проходить 40% українського експорту в ЄС.

 


 

Чиновник розповів, що в області дуже багато вільних інвестиційних ділянок, які мають інфраструктуру.

Ковель є одним з найбільших транспортних залізничних вузлів України, який зв’язує область з іншими країнами. Індустріальний парк вирішили зробити логістичним, використавши перевагу наявності залізниці. Відстань від Ковеля до Варшави становить лише 332 кілометри, до Гданська – 736. Отже, місто є західними воротами України в Європу.

Площа індустріального парку становить 34,5 гектара, відстань до дороги М07 Київ-Ковель-Ягодин – 0,37 кілометра, відстань до залізничної колії Ковель-Львів – 0,1 кілометра, до колії Ковель-Ягодин – 3 кілометри. Парк розглядають з орієнтацією обслуговування товарообігу Китай-Україна-ЄС. Під час однієї з виставок разом з представниками китайської торговельної асоціації виникла така ідея, тож напрацювали концепцію створення транспортного терміналу. Для цього є всі підстави, такі як перетин транспортних шляхів, наявність цілодобового митного посту у Ковелі.

Вся ця інфраструктура дозволяє створити такий кластер у районі Ковеля. Виділили три земельні ділянки, об’єднані в єдиний комплекс. На ділянках є газопровід високого тиску, лінія електропередачі 10-35 кВт на відстані 0,1 кілометра, водопостачання та каналізаційна система потребує підключення.

 



 

До складу індустріального парку хочуть привабити підприємства, які займаються виробництвом меблів, фармацевтичні та ветеринарні компанії, компанії, які виготовляють ліки на основі трав, виробників комплектуючих для автомобільного бізнесу. За бізнес-моделлю – це логістично-виробничо-торговельний комплекс для постачання на європейський та український ринки товарів азійського походження.

Умови співробітництва: будівництво потужного логістичного центру та транспортного терміналу. Це має бути модуль для суб’єктів підприємницької діяльності, які будуть зацікавлені в оренді, у тому числі, морозильних відділень, щоб повністю використовувати потенціал регіону за ягодами та грибами, природними багатствами, наявними в області. Зараз проект перебуває на стадії реєстрації в Мінекономрозвитку.

 


 

 

Соціально-економічним ефектом від реалізації проекту повинні стати нові робочі місця для області та вирішення логістичних питань. Інформацію про проект передали послу.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024