Як нестача мінеральних добрив може вплинути на врожай

22 Червня 2018, 10:00
Дефіцит мінеральних добрив 2026
Дефіцит мінеральних добрив

Ринок добрив буде стабільний до осінньої посівної включно, за винятком забезпечення складними добривами.

Літній період — гаряча пора для аграріїв не тільки у зв’язку зі збиранням врожаю, але і у зв’язку з необхідністю подбати про постачання добрив, які будуть вноситися в осінню кампанію. За оцінкою комерційного директора компанії GROSSDORF Сергія Рубана, поточна кон’юнктура близька до ідеальної для укладення контрактів.

 «Ситуація зараз стабільна, а ціни — більш-менш адекватні. Тобто, вони знизилися досить значно, і я б, напевно, купував уже зараз. Бо я не бачу, що ціни можуть піти вниз», — сказав він iAgro.

За попередніми розрахунками, для осінньо-польової кампанії аграріям необхідно близько 970 тис. тонн азотних і близько 850 тис. тонн складних добрив у фізичній вазі, що приблизно на рівні минулого року.

Рубан зазначив, що в найближчі півроку ситуація по аміачній селітрі може змінитися — компанія Ostchem Дмитра Фірташа створює потужну дистриб’юторську компанію, і постарається знову повернути собі домінуюче становище на ринку. 

«Під весняний сезон, якщо нічого не зміниться, ми цілком собі можемо побачити використання домінуючого становища на ринку», — додав Сергій Рубан.

Водночас, ситуація з забезпеченням аграріїв складними добривами вже ускладнилася — персональні санкції проти російських виробників, які є основними постачальниками складних добрив в Україні («Єврохім», «Фосагро»), а також санкції проти 70 залізничних перевізників можуть привести до можливого дефіциту складних добрив в період літньо-осінніх робіт. Переорієнтуватися на поставки з інших джерел в стислі терміни просто неможливо. Група «ФосАгро» вже припинила постачання мінеральних добрив в Україні через введені санкції, але заявила, що має намір продовжити переговори з владою України, щоб в майбутньому повернутися на ринок. 

Зараз темпи закупівель складних добрив агросектором знизилися — гроші перенаправлені на збирання врожаю. При цьому, ціни на складні добрива — ростуть, а дистриб’ютори притримують складські залишки і не оприлюднюють дані про них, оскільки сподіваються на подальше зростання цін. Оціночно, ці запаси складають в 70 тис. тонн, тоді як в попередні роки на цю дату запаси були на рівні 270-300 тис. тонн.

Головний аналітик по ринку агрохімії «Інформаційного агентства» «Інфоіндустрія» Михайло Саніцкій, вважає, що ситуація зі складними добривами справді не проста, але він нагадав, що свого часу така ж непроста ситуація була і з азотними добривами, коли в розпал сезону зупинився Ostchem. «Але, тим не менш, цю ситуацію якимось чином пережили. Зараз аналогічна ситуація з NPK-добривами, але я думаю, що ринок щось придумає. Час ще є — добрива потрібно буде вносити в кінці серпня — на початку осені. При бажанні зорієнтуватися і побудувати якісь схеми і логістичні ланцюжки — можливо», — сказав він.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024