«На наступній зустрічі будемо дегустувати сири!» – польський консул про успішне відкриття молочного проекту на Волині
Польща допоможе українським молочним підприємствам вийти на європейський ринок.
Презентація проекту «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока у Волинській та Рівненській областях шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками» відбулася 27 червня, у конференц-залі готелю «Україна».
У прес-конференції взяли участь консул Республіки Польщі в Луцьку Марек Запур та голова Фундації Європейської Академії Самоврядування Анджей Страва.
Метою проекту є підвищення ефективності малих ферм, підприємств, кооперативів Волинської та Рівненської областей, ознайомлення їх представників з технологіями переробки молока, зокрема виготовлення сиру. Реалізація такого виробництва не потребує великих інвестицій, тому його можуть застосовувати малі підприємства. Така техніка вже впроваджена в Польщі.
Також учасники отримають необхідну консультацію експертів з України та Польщі про те, як краще встановити ділові відносини з польськими партнерами. Підприємці дізнаються, як звести до мінімуму всі фінансові витрати новостворених ферм, для того щоб активно працювати в цій галузі.
Проект отримав фінансову підтримку від Міністерства закордонних справ Республіки Польщі в рамках програми «Польська допомога». Підтримує ініціативу Генеральне Консульство РП у Луцьку. А реалізують його дві громадські організації: Фундація Європейської Академії Самоврядування та «Фонд місцевого розвитку».
На презентації була перекладачка – Вікторія Власенко, тому всі сторони чудово розуміли одна одну.
«Спосіб виробництва і господарювання в Польщі змінився кардинально після 2004 року, після вступу Польщі до ЄС. Перші спроби регулювання виробництва молочної продукції з’явилися в 2007 році. Все це перетворення відбулося до 2012, всі маленькі фермерські господарства, де люди утримували по дві-три корови, були повністю централізовані і об’єднані у великі підприємства», – Анджей Страва розповів як впроваджується цей проект у Польщі та чому він насправді такий важливий для України.
Голова Фундації також зауважив, що виробництво молочних продуктів є трендом на європейському ринку і постійно розвивається. Останні два роки йде реорганізація, піднімається питання про відновлення поголів’я «шляхетних» порід корів, овець та кіз. В Польщі зараз існує сім видів сирів, які може виготовляти невелике домашнє господарство. Виробництво цих видів буде вивчатися і в Україні.
«Сподіваюсь, що ми зможемо навчити зацікавлених людей, зможемо поділитись досвідом, адже це спосіб для розвитку і підняття економіки», – наголосив Анджей Страва.
Марек Запур звернув увагу на те, що проект створений не тільки для того, щоб вивчати технології виробництва сиру, а й досліджувати технології маркетингу – як правильно сир продавати.
«В процесі навчання ми не тільки поділимось досвідом, а й подолаємо бюрократичні бар’єри, щоб вийти на ринок », – додав Марек Запур.
Юрій Горбенко, директор Департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації, з’явився на презентації проекту та активно підтримуватиме співробітництво надалі. Він наголосив, що волинські господарства вже стали на шлях об’єднання у кооперації та готові працювати на успішний результат.
«У нас звикли працювати за радянським зразком, а потрібно переймати європейські методики. Якісний сир можна зробити, але кому його продавати? На ринку пенсіонер його просто не купить. Зависока ціна для українців », – прокоментував стан справ на молочному ринку підприємець Віктор Бошель, який володіє господарством у селі Пустомити, Горохівського району, Волинської області.
«Фонд місцевого розвитку» та Фундація Європейська Академія Самоврядування розпочали реалізацію проекту саме для того, щоб допомогти таким господарям розвинути прибутковий і якісний молочний бізнес.
Триває пошук підприємців, які зацікавленні у виробництві сирів, потребують підтримки та готові взяти участь у проекті.
Яка діяльність в рамках проекту запланована до кінця 2018 року?
- липень: відбір учасників проекту;
- серпень – листопад: тренінги на території Волинської та Рівненської областей за участю кращих практиків у сфері переробки молока з України та Польщі;
- серпень – вересень: навчальні візити фермерів з Волинської та Рівненської областей до підприємств з Польщі та України, в т.ч. зустріч з польськими експертами;
- листопад: підготовка та друк посібника-інструкції щодо впровадження новітніх технологій переробки молочної сировини та створення сироварень;
- грудень – круглий стіл, під час якого обговорюватимуть досягнуті показники та напрямки співпраці після завершення проекту.
За детальнішою інформацією та питаннями про співпрацю звертайтеся до координаторів проекту:
Ельвіра Яцута: тел. (Viber) +380950313280
Катерина Бодня тел. +380687401877
e-mail: [email protected]