Як «Ратнівський аграрій» вирощує золотих бичків. ФОТО
На території Забродівської ОТГ у селі Якушів успішно працює компанія «Ратнівський аграрій», яке очолює Валентин Чернецький.
Нині на території близько 500 га випасають 1122 голів худоби. У минулому році підприємство продало 888 биків та корів. А спеціалізується господарство на дуже цінному продукті – мармуровому м'ясі, яке популярне у Європі.
«Як правило найбільше покупців є у сусідніх до району країнах, зокрема, час від часу відправляємо партію голів на Узбекистан. Хотілося б, щоб таке м'ясо їли наші люди, але на жаль воно виходить не так», — каже завфермою Василь Левчук.
Та якість якушівської продукції оцінили не тільки покупці, а й експерти. СТОВ «Ратнівський аграрій» здобуло золоту медаль в номінації «Розведення великої рогатої худоби» на виставці «Агро-2018», яка відбувалася у чеврні в Києві. Це вже друга така нагорода у колекції підприємства. Тому видання Район.Ратне вирішило показати як вирощують тих «золотих» бичків.
Ферма плекає стадо майже у дві тисячі голів племінної великої рогатої худоби п’яти м’ясних порід: лімузинська, шароле, абердин-ангуська, поліська м’ясна, волинська м’ясна. На полях господарства вирощують кукурудзу, ріпак, сою, жито, овес, одно- та багаторічні трави та інші культури з внесенням під посів органічних добрив та із застосуванням сучасних технологій.
Землі господарства розташовані на територіях, прилеглих до міжнародної траси М–19 «Доманове (на Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на Бухарест)». Це забезпечує зручне логістичне сполучення та перевезення продукції вантажним транспортом як в межах Волинської області, України так і по території Республіки Білорусь. Наближене розташування до стратегічно важливих залізничних вузлів збільшує експортний потенціал продукції товариства до країн Євросоюзу.
Валентин Чернецький каже, що у 2011 році підприємство було засноване за участю європейського інвестора.
«Фактично ми в Європі вже з 2011 року. На етапі створення та розвитку ми їздили переймати досвід в Польщі, Німеччині та Великій Британії. Треба ж подивитися як сьогодні «розвинутий капіталізм» працює. Ми звертали увагу як розвивається напрямок м’ясного тваринництва, а саме великої рогатої худоби. Ми бачили настільки різноманітні форми утримання, а тоді кращі з них трішки вдосконалили і думаю, що зробили не гірше», — зазначає Валентин Чернецький.
Племінне ядро худоби товариства походить з української, польської, французької та канадської селекцій різних генетичних ліній: лімузинська – це порода польської і французької селекції; шаролезька – порода польської, французької та канадської селекції; абердин-ангуська – порода української селекції ліній поліська м’ясна порода української селекції ліній Каскадера; і власне, волинська м’ясна порода української селекції.
«Ми практикуємо як природнє і штучне осіменіння корів. У нас є вже потомство від бугаїв, з продукцією якого ми працювали штучно і вони є за походженням чеські, французькі, канадські, німецькі й швейцарські. Таким чином ми створюємо і розвиваємо стадо, даємо можливість нашим українським колегам-покупцям придбати гарних бичків і телиць», — пояснює Чернецький.
Керівник каже, що реалізовують бичків по всій Україні, тому що переважно покупці беруть їх для осіменіння власного стада і вже сьогодні з них формують племінні центри.
«Я вважаю, що сьогодні Україна й український виробник багато в чому працює навіть краще, ніж європейський. Однак наразі ми не можемо обійтися без їхньої техніки, яка хоч дорога, та якісна і ефективна. Хоча, варто сказати, в останній період звернула держава на це увагу і є певні компенсації на вітчизняну техніку. Поки що ми нею не користувалися, але це крок до розвитку саме вітчизняного сільськогосподарського машинобудування», – резюмував аграрій.
Марія СИДОРУК
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром