Розводять овець, страусів, качок, гусей і планують вирощувати лохину – сільськогосподарський бізнес на Любомльщині

07 Липня 2018, 15:35
Розводять овець, страусів, качок, гусей 3937
Розводять овець, страусів, качок, гусей

Директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко в рамках робочої поїздки відвідав Шацький та Любомльський райони.

Метою поїздки у Шацький район було вивчення перспектив розвитку насаджень лохини та можливостей створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу по вирощуванні ягід лохини, – повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації.

Юрій Горбенко відвідав ягідники ПП «Флора» (керівник – Владислав Поляков), що у с.Ростань, господарство Василя Денисовця та ТОВ «Волинська ягідка» (керівник – Сергій Маїло), що в с.Світязь.

Очільник головного аграрного відомства області поспілкувався з керівниками та працівниками ягідників, оглянув урожаї та розповів про можливості отримання підтримки з обласного чи державного бюджетів.

Владислав Поляков розповів про ПП «Флора»: «На сьогодні загальна площа плодоносних кущів – більше 115 га і ще близько 100 га засаджено молодими саджанцями, які уже наступнозго року будуть давати урожай. Ми орієнтовані на екологічний продукт, тобто в землю не вносимо жодної агрохімії. Це можна підтвердити будь якими аналізами. Волинська ягода вже має авторитет не лише в Україні, але й у всьому світі. Приїжджають із багатьох країн і кажуть: «Ми хочемо лише волинську ягоду».

На плантаціях підприємства росте близько 20 сортів лохини. Є сорти ранні, середні та пізні. Владислав Володимирович вважає, що в лохини великі перспективи для розвитку, оскільки ця ягода попереджує розвиток онкологічних захворювань. В перспективних планах господарства – розширення лохинових садів до 1000 га.

Василь Денисовець у 2016 році на особистому селянському господарстві заклав 10 га лохини 4 сортів, проведено крапельне зрошення рослин. Цього року ягідні кущі дали свій перший урожай. Зупинятися на досягнутому господар не збирається, уже міркує як засадити ще 2 га кущами лохини. Для цього підготували проект та документи на компенсацію коштів.

Сусіднє ФГ «Агродрайв» має у володінні ще 60га, які в подальшому планують теж засадити лохиною. У перспективних планах господарів – створення кооперативу по вирощування ягід лохини.

До слова, ТОВ «Волинська ягідка» також планує розширювати виробництво. Зокрема, господарство уже підготувало 75 га під посадку лохини. Саджанці будуть закладені у серпні-вересні цього року. Підприємство готує документи на отримання компенсації з державного бюджету.

Таким чином, загальні площі насадження лохини в Шацькому районі складуть майже 300 га.

«Шацький район – найбільш сприятливий для вирощування лохини. Технологія дозволяє збирати до 20 тонн ягід з гектару. Окрім чудових смакових якостей, культура має лікарські властивості та високу рентабельність. Відтак, перспективи для вирощування та розширення насаджень – досить хороші», – резюмував Юрій Горбенко.

У Любомльському районі Юрій Горбенко зустрівся з головою райдержадміністрації Олександром Устименком. Під час робочої зустрічі, обговорили питання моніторингу та ефективності використання земель сільськогосподарського призначення.

За результатами розмови, домовлено про спільну зустріч із головами об’єднаних територіальних громад та сільськими головами Любомльського району, за участі керівництва Держгеокадастру. Зустріч відбудеться у середу, 11 липня.

На завершення робочої поїздки, Юрій Горбенко відвідав фермерське господарство «Вест-Фенікс», що у с.Рівне. Керівник Анатолій Прилуцький продемонстрував потужності та ознайомив з роботою господарства.

На фермі розводять овець, страусів, качок, гусей. А також оскільки місцеві поліські землі сприятливі для вирощування лохини, то фермер уже підготовив 20 га площ під цю культуру. Висаджувати саджанці планують восени цього року.









Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024