В Україні до осені зросте ціна на добрива

14 Липня 2018, 11:26
Фосфатні добрива 7495
Фосфатні добрива

До осінньої посівної, внаслідок впливу ряду зовнішньоекономічних факторів, ціна на добрива може зрости на 40%.

Про це у своєму блозі повідомляє Дмитро Гордійчук − директор Інформаційного агентства «Інфоіндустрія».

На весняні польові роботи українським аграріям цьогоріч знадобилося близько мільяйона тон в діючій речовині – про це свідчать дані моніторингу Центру  охорони родючості ґрунтів.

На сільгоспвиробників у цьому сезоні чекає значне подорожчання добрив на тлі відсутності багатьох позицій на складах.

Однією із причин такої зміни цін є санкції проти Російської Федерації. В першу чергу це стосується постачання фосфорних добрив. Щоб замінити російський продукт, ми повинні знайти іншого імпортера і приймати по два кораблі на 20-25 тисячі тон щомісячно – і це лише фосфорних добрив, яких Україна мала споживати приблизно 500 тисяч тон на рік.

Зараз в Україні величезна нестача власної нітроамофоски. Взагалі з РФ ми ввозили 69% усіх видів добрив, 21% продукції надходило з Білорусі.

Білорусь може збільшити цю частку до 35%, займаючи нішу, яку мали російські імпортери.

Решту має бути компенсовано іншими виробниками,  такими як Туніс, Марокко, Єгипет. Ці країни мають фосфорну сировину, і нам потрібно зробити все, щоб товарна продукція звідти заходила дуже швидко. Для цього, можливо, треба зробити спрощену реєстрацію цих добрив. Питання термінове і воно потребує швидкого вирішення.

Світова кон’юнктура склалася такими чином, що наявне значне подорожчання всіх добрив азотної групи. Наприклад, аміачна селітра за два тижні зросла в ціні на 20%.

Також подорожчав карбамід.

Зараз на українському ринку цього не видно, але ціни зростатимуть впродовж літа та восени і така тенденція збережеться до весни наступного року.

Також значно подорожчали і фосфорні добрива. Наприклад,  за місяць на світовому ринку ціна зросла більш ніж на 15%. Проблема величезна: підняття цін на світовому ринку і дефіцит ресурсу добрив. Це може призвести до того, що ми отримаємо добрива на 50% дорожчі, ніж під час минулої посівної.  Тому можна очікувати і подорожчання агропродукції в Україні.

В Україні запрацювали два заводи – «Сумихімпром» і «Дніпровський завод мінеральних добрив». Проте вони здатні забезпечити лише приблизно третину українського споживання фосфорних добрив.

Що стосується попиту – Південь і Схід України став активніше контрактувати придбання добрив. Є неочікуване падіння по споживанню у Західній Україні.  Бачимо низьку активність і зниження темпів продажу на півночі України: контрактація йде, але дуже повільно. І агрохолдинги не квапляться з купівлею.

Загалом по галузі можна виокремити три основні проблеми:

Перша – незабезпеченість  сировиною власного виробництва. Це питання має вирішуватися на державному рівні.

Друга – відсутність можливості приймати великі кораблі й швидко їх розвантажувати та фасувати міндобрива прямо в портах. Треба навчитися приймати ці вантажі, знайти вагони в потрібній кількості.

І третя – необхідні  вливання в трейдерів, тому що вони не мають оборотних коштів для того, щоб викуповувати такі великі обсяги подукції.

Враховуючи такі тренди, українським аграріям варто подумати про завчасну закупівлю ресурсу добрив на перспективу вже зараз.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024