Дослідження показали, що від впливу пестицидів бджоли втрачають пам’ять

18 Липня 2018, 15:04
Здатність запам'ятовувати дуже важлива для робочих бджіл 3505
Здатність запам'ятовувати дуже важлива для робочих бджіл

За результами десятирічних досліджень, вчені встановили, що навіть незначні дози пестицитів погано впливають на здатність бджіл запам’ятовувати.

Інформацію розмістили на сайті ecowatch.com.

Навіть ті хімікати, які не заборонені в ЄС та не містять неонікотиноїдів, приносять комахам шкоду.

Вчені вважають, що це відкриття ставить під сумнів реальність винайдення пестицидів, які будуть безпечними для бджіл.

В рамках 23 різних досліджень науковці провели близько сотні експериментів впливу пестицидів на здатність комах запам’ятовувати.

Відомо, що бджола, наближаючись до нектару, витягує хоботок. Вчені піддавали бджіл впливу пестицидам і потім перевіряли їх реакцію на нектар — як довго бджола згадує, що їй треба робити, і чи згадує взагалі.

Пам’ять для робочих бджіл є дуже важливою якістю, оскільки їм потрібно знати маршрути своїх польотів та запам’ятовувати місця, на яких вони вже зібрали нектар.

Автор дослідження Гаррі Сівітер сподівається, що результати його роботи допоможуть захистити комах від шкідливого впливу агрохімікатів.

«Наші висновки підкреслюють необхідність того, щоб директивні і регулюючі органи частіше розглядали сублетальні наслідки впливу пестицидів на бджіл», — наголосив науковець.

Його колега Рід Джонсон, ентомолог з Університету штату Огайо (США), також стверджує, що пестициди взагалі ніколи не зможуть стати на 100% безпечними для бджіл.

Читайте також: В Україні бджолярі звернулись з петицією до Верховної Ради

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024