За перше півріччя на Волині реалізували більше 250 кубометрів лісопродукції

20 Липня 2018, 14:45
Волинський ліс 2302
Волинський ліс

У Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства 17 липня 2018 року відбулась нарада за участю голови облдержадміністрації Олександра Савченка.

Про це повідомили на офіційному сайті Волинської обласної державної адміністрації.

У нараді також взяли участь директори державних лісогосподарських підприємств, адміністрація ОУЛМГ, лісокористувачі області, члени правління Асоціації деревообробників Волині, представник Волинської торгово-промислової палати, представники правоохоронних органів. Вони розглянули звіт волинських лісівників за першу половину поточного року, а також актуальні проблеми галузі.

За словами заступника начальника управління лісо-мисливського господарства Олександра Рибчинського, за цей період держлісгоспи області заготовили 684,4 тис.м3 деревини.

З метою забезпечення виробничих потреб деревообробної галузі в сировині, реалізація необробленої деревини здійснюється шляхом продажу на аукціонних торгах, укладанням прямих торгів та роздрібного продажу.

В цілому за І півріччя 2018 року на торгах було придбано 293,9 тис.м3 лісопродукції, реалізовано згідно аукціонних свідоцтв 268,8 тис.м3, або 91%.

«Динаміка виконання аукціонних зобов’язань за останні три роки є позитивною. Якщо в 2016 році відсоток поставки сировини споживачам становив – 83 %, 2017 році – 88%, то за 6 місяців поточного року, як було відмічено – 91 %»,  – повідомив Олександр Рибчинський.

Однією з причин неповного забезпечення лісо-продукцією суб’єктів господарської діяльності лісівники називають відсутність чіткої інформації про необхідні обсяги її в розрізі районів та сортиментів. Тому в липні цього року представники управління  повторно направили на підприємства листи, якими зобов’язали директорів спільно з районними держадміністраціями розробити баланс використання деревини по районах і по напрямках діяльності.

Також сьогодні від споживачів надходить багато звернень щодо проведення в області аукціону з продажу балансів та техсировини. Недостатній ресурс даних лісоматеріалів пояснюється тим, що на спеціалізованих торгах в Києві основний обсяг був викуплений підприємствами по виробництву плитних матеріалів.

«На сьогоднішній день проблема в тому, що існує монополія держлісгоспів на заготівлю сировини, яка прописана Лісовим кодексом. Але якщо до 26 червня 2018 року «правила гри» були прописані, бо їх регулював відомчий акт, так званий 42 наказ Держкомлісгоспу, то зараз приватні деревообробники не знають як жити далі, бо наказ скасував суд і у нас утворився правовий вакуум.», – зауважила представниця Асоціації деревообробників Волині Людмила Гуріна.

Із необхідністю вирішення цієї проблеми погодився й голова облдержадміністрації Олександр Савченко:

«Я був в багатьох волинських лісгоспах. Закиди про те, що потрібно забрати в державних підприємств ліс, і віддати приватникам – я не підтримую, бо держава вміє керувати цією галуззю. Разом із тим, я маю тверде переконання, що врегулювати процес співпраці необхідні. Я завжди буду захищати бізнес, який платить податки та створює робочі місця. Однак, потрібно не лише рубати, а й насаджувати ліси,» – висловив свою позицію очільник Волинської ОДА.

Таким чином, за ініціативою керівника найвищої виконавчої гілки влади в області буде створена робоча група з представників влади, ОУЛМС, деревообробників та лісокористувачів, аби напрацювати механізм врегулювання проведення аукціонів та співпраці між приватними деревообробниками та держлісгоспами.

Читайте також:

Тоболи: затримали КамАЗ із деревиною без документів

На Волині у аукціоні з продажу необробленої деревини взяли участь близько 150 підприємців

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024