Директорка Шацького парку відзвітувала, скільки коштів витратили на рекреацію

05 Серпня 2018, 11:22
Марія Христецька звітує на сесії 1172
Марія Христецька звітує на сесії

Понад годину знадобилось депутатам Шацької районної ради, аби на черговій сесії районної ради прискіпливо розглянути звіт директорки Шацького НПП Марії Христецької про збереження і розвиток природно-заповідного фонду району.

Було багато запитань до керівниці парку (вона доповідала, використовуючи слайди та наочно демонструючи депутатам роботу природоохоронної структури), адже у ЗМІ за останні місяці звучало чимало різноманітних звинувачень на адресу природоохоронної структури.

За словами Марії Христецької, рекреаційна діяльність парку тісно переплітається з природоохоронною, адже облаштування місць для відпочинку забезпечує кращу екологію та зменшує негативний вплив на оточуюче природне середовище. На підвищення рівня природоохоронної та рекреаційної діяльності з початку року було витрачено 650 тисяч гривень (в цю суму не входить обслуговування біотуалетів та витрати на послуги комунального підприємства).

З початку року на рекреаційних об'єктах було виконано чимало робіт: огороджено рекреаційні пункти, викошено та прибрано території, встановлено близько 30 альтанок та 40 туалетів (в тому числі зі зливною системою), 10 душових кабін. Оновлено біл-борди та екологічні аншлаги, на постах «Венське» та «Медик» встановлено два нові інформаційні пункти (директорка зазначила, що термінали, які знаходяться на постах, знаходяться на безкоштовній умові).

У рекреаційному пункті «Запісочне» (Мельниківське лісництво) встановили новий паркан, будиночок адміністрації, встановили 20 нових альтанок та провели до кожної з них електроенергію (аби все було безпечно), облаштували свердловину на воду, нові туалети з вигрібними ямами.

Попри негативні відгуки селян співпраця з місцевими підприємцями все ж дала свої результати і центральний пляж в с.Світязь, який розпочали облаштовувати дуже швидкими темпами, радує та приємно дивує відпочивальників. Зміни для усіх є очевидними, і тепер там не соромно прийняти туристів. Територія пляжу, де працюють підприємці, обслуговується ними ж, а не парком.

«Ми здійснюємо на цій території лише контроль, а наші працівники працюють на решті території», - зазначила Марія Христецька.

Для підтримки належного стану пунктів рекреації та пляжів додатково прийнято в штат 13 працівників, які щоденно прибирають рекреаційні території. Люди повністю забезпечені заробітною платою, яка більша, ніж у минулому році, на 100% (середня зарплата становить по підприємству 7800 гривень, постійно виплачуються премії.

Стосовно наукової роботи, яку проводить парк, то вона не є такою помітною, як робота із рекреації. Парком щомісяця відбираються проби води в озерах, і про їх результати директорка обіцяла інформувати жителів району через сайт природоохоронної структури.

Проте депутати влаштували директорці справжнє бліц-опитування. Запитання від них сипались градом, особливо – від депутата, голови екологічної комісії Олександра Наумича та депутата Сергія Сидорука, на що Марія Христецька давала вичерпні відповіді, відповідно звіт директорки парку депутати затвердили.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024