Депутати селищної ради не надали ліс біля озера Велике Чорне в постійне користування лісівникам

18 Серпня 2018, 13:05
2082

На пропозицію 14-ти депутатів 13 серпня була скликана позачергова сесія Шацької селищної ради.

На засіданні під головуванням Людмили Цевух, в.о. Шацького селищного голови, розглядалося одне питання – про надання дозволу ДП «Шацьке УДЛГ» на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на місцевості (в натурі).

Згадане державне підприємство просило надати йому в постійне користування земельну ділянку для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг загальною площею 9,0 га в межах населеного пункту смт Шацьк, зокрема зелені насадження між стадіоном та прибережною смугою озера Велике Чорне в Шацьку.

На сесію прибули, окрім депутатів та керівництва ДП «Шацьке УДЛГ», представники громадськості Шацька, зокрема вулиць Гагаріна, Лісова, Озерна тощо. Анонсоване питання сесії викликало в жителів селища негативну реакцію – люди боялися, що лісівники заберуть у них улюблене місце відпочинку, тому прийшли на сесію його відстоювати.


 

Сергій Гірич, начальник відділу землевпорядкування, охорони навколишнього середовища та архітектурно- будівельного контролю селищної ради , озвучив присутнім позицію Шацької селищної ради, за якою лісок біля озера, відповідно до старого генерального плану 1976 року, є зеленими насадженнями громадського значення; згідно зі схемою планування території селищної ради – селищним парком. За новим генеральним планом, це територія зелених насаджень загального користування. Оскільки лісівники стверджують, що соснова посадка є складовою Державного лісового фонду України, то Сергій Гірич їм заперечив: «Відповідно до статті 4 Лісового кодексу зелені насадження в межах населеного пункту не належать до лісового фонду».

Виступив перед депутатами і громадськістю Віталій Юрчук, начальник міжрайонного управління Держгеокадастру у Любомльському та Шацькому районах, який зазначив, що наявні документи, які підтверджують право ДП  «Шацьке УДЛГ» на ці землі, – це планово-картографічні матеріали лісовпорядкування. Крім того, відповідно до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної і комунальної власності» ці землі вважаються розмежованими. «Ліси, які перебувають на балансі лісівників, можна прирівнювати до об’єктів нерухомого майна. Відповідно підприємство має повне право на отримання земельної ділянки під ними», – наголосив Віталій Миколайович.


 

Андрій Самолюк, директор ДП «Шацьке УДЛГ», пояснив жителям селища, що зелені насадження біля озера залишаться їхнім улюбленим місцем відпочинку. Лісок завжди був на балансі підприємства, проте сьогодні постало питання виготовлення необхідної документації на цю територію, чим лісівники і займаються. Земельна ділянка, а саме соснова посадка в Шацьку біля озера Велике Чорне, перебуває у державній власності та є складовою Державного лісового фонду України, відповідно до матеріалів лісовпорядкування віднесена до кварталу 24 Шацького лісництва.


 

Згідно з Довідкою з державної статистичної звітності за ДП «Шацьке УДЛГ» в межах населених пунктів Шацької селищної ради рахується 10,5 га лісових земель. У ч. 1 ст. 17 Лісового кодексу встановлено, що у постійне користування ліси на землях державної власності для ведення лісового господарства без встановлення строку надаються спеціалізованим державним лісогосподарським підприємствам, іншим державним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані лісогосподарські підрозділи.

Основною рисою земель лісогосподарського призначення є призначення цих земель саме для ведення лісового господарства, що, за змістом ст.63 ЛК, полягає в здійсненні комплексу заходів з охорони, захисту, раціонального використання та розширеного відтворення лісів.

Діяльність лісогосподарських підприємств, зокрема і ДП «Шацьке УДЛГ», здійснюється на підставі діючих Проектів організації та розвитку лісового господарства (матеріалів лісовпорядкування), які передбачають екологічно обґрунтоване ведення лісового господарства і розроблені відповідно до нормативно-правових актів, що регулюють організацію лісовпорядкування, які розробляються на основі матеріалів лісовпорядкування.

За ст.48 ЛК, у матеріалах лісовпорядкування дається якісна й кількісна характеристика кожної лісової ділянки, комплексна оцінка ведення лісового господарства. Згідно з п.5 «Прикінцевих положень» Лісового кодексу України до одержання в установленому порядку державними лісогосподарськими підприємствами державних актів на право постійного користування земельними лісовими ділянками, документами, що підтверджують це право на раніше надані землі, є планово-картографічні матеріали лісовпорядкування. Слід зауважити, що вищевказані норми п. 5 «Прикінцевих положень» ЛК набрали чинності згідно з Законом України «Про внесення змін до Лісового кодексу України» від 8 лютого 2006 року. Отже, вказані положення поширюються на землі, які були надані для підприємства в користування до прийняття вказаного закону до 2006 року.

У розпорядженні підприємства наявні матеріали лісовпорядкування 90-тих років, 2000 року і т. д., в яких включена вказана земельна ділянка, що розмішена в межах населеного пункту. Саме щодо неї ДП «Шацьке УДЛГ» і направило звернення про надання дозволу на розробку землевпорядної документації, для передачі вказаної ділянки в постійне користування для ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг.

Отже, ДП «Шацьке УДЛГ» діє в межах закону, виготовляючи документи на ділянку.

Коментуючи виступ, до керівника звернувся член виконкому селищної ради Олександр Сорочук: «Якщо питання формальне, чому виникла нагальна потреба скликати позачергову сесію? Позачергова сесія, як мені відомо, збирається з питань надзвичайних ситуацій тощо?»

–В нас є терміни, встановлені державним лісовим агентством, щоб до 3 кварталу зробити всі правовстановлюючі документи. На території є будівлі, за які ми платимо в селищну раду податки. Ми хочемо їх зареєструвати і виготовити на них документи, - відповів Андрій Олексійович.

–Щоб зареєструвати будівлі, не обов’язково мати право власності на землю. Реєструйте спершу будівлі, а потім постане питання землі. Але, звичайно, не 9 гектарів, - апелювала до нього депутатка Світлана Гошовська.

–У Шацькій громаді є об’єкти, як от БДЮТ, спортивна школа, на сьогодні ми виготовляємо технічні паспорти, далі будемо реєструвати у ЦНАПі і виготовляти правовстановлюючі документи на майно. Аж тоді будемо узаконювати землю, - доповнила фразу колеги Людмила Цевух.

–Ви стверджуєте, що нічого на згаданій території змінювати не будете, - звернувся до керівника ДП «Шацьке УДЛГ» депутат Іван Коваль. – Тоді для чого вам 9 гектарів землі, за яку ви будете платити податки і нічого з цього не матимете? Як хороший господар візьміть 2-3 гектари і господарюйте на них. Шановні депутати! Якщо ми цю землю передамо в державну власність, ми нею розпоряджатися не зможемо. Пам’ятаймо, що громада проти передачі зелених насаджень держлісгоспу, а ми тут відстоюємо саме інтереси громади, а не окремих організацій.


 

Сергій Чумак зазначив, що парки і сквери в межах населеного пункту повинні перебувати в комунальній власності громади. Також він запропонував державному підприємству не поспішати, а спершу розробити проект землеустрою з розмежування земель державної і комунальної власності.


 

Сергій Сидорук, депутат Шацької районної ради, звернувся до громади з такими словами:

–Якщо селищна рада передасть землі лісгоспу, вона втратить можливість у подальшому впливати на цю ділянку. За державними об’єктами земля стає державною, тобто переходить у державу в особі райдержадміністрації. Сьогодні це Шацька РДА, а через два роки може бути, для прикладу, Ковельська чи Володимир-Волинська. Тобто нею розпоряджатимуться зовсім чужі люди. Крім того, відповідно до нової концепції реформування лісового господарства ліси з державної власності можуть перейти в комунальну. Якщо це відбудеться, то чи не перейдуть 9 га лісу в приватні руки?


 

Багато запитань Сергія Федоровича залишилися без відповіді: для чого на території встановили шлагбаум; яка доля доріг, що з’єднують через ліс вулиці Гагаріна і Лісова та ведуть до спортивної школи; у чиїй власності перебувають два об’єкти на згаданій території: водонапірна башта і свердловина (за старою лікарнею); чому не лісівники, а комунальники наводять порядок у сосновій посадці. Зі слів Сергія Сидорука, при прийнятті рішення депутатам потрібно враховувати критерії цінності цієї землі для лісгоспу і для громади. Територія під насадженнями завжди використовувалася громадою не як ліс, а як місце відпочинку, яке має спортивно-оздоровчий та рекреаційний потенціал (поблизу є стадіон та мальовниче озеро).

Вислухавши думку кожного, зваживши всі за і проти, депутати приступили до голосування. Переважною більшістю голосів обранці громади відмовили ДП «Шацьке УДЛГ» в наданні дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на місцевості (в натурі).

Мирослава ЦЮП’ЯХ
 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024