Дубівська громада: розпочали будівництво вартістю 88 мільйонів гривень

19 Серпня 2018, 16:00
Масштабне будівництво 843
Масштабне будівництво

Лише наприкінці минулого року, а саме 26 грудня 2017, відбулося відкриття новозбудованого триповерхового навчального корпусу у школі селі Вербка. Цей навчально-виховний комплекс у минулому навчальному році налічував 400 учнів шкільної ланки та 87 учнів дошкільної (дитячий садочок).

Кількість учнів у цьому закладі стрімко зростає, – повідомляє Роман Троцюк у Facebook.

На початок нового навчального року кількість вихованців налічуватиме 540 дітей. Для громади є пріоритетним створення для молодого покоління сприятливих умов для отримання якісної освіти. В Вербській школі немає спортивного та актового залів, їдальня та кухня замала для такої кількості дітей. Школа опалюється газовою котельнею, що несе велике навантаження на бюджет Дубівської ОТГ. У приміщенні колишнього дитячого садка, де лишилась навчатись частина дітей молодшої школи прохідні класи, приміщення повністю не термомодернізоване.

З початку минулого року, не чекаючи завершення будівництва навчального корпусу, було прийняте рішення про початок нового масштабного будівництва у цій школі. Відразу замовили новий проект, який включає реконструкцію існуючої будівлі (приміщення, яке колись було дитячим садочком) з добудовою нового корпусу (якому буде розміщений сучасний спортивний зал, їдальня та актовий зал на 120 сидячих місць), будівництвом нової твердопаливної котельні та благоустрій всієї території. Роботи над проектом продовжувалися цілий рік. Постійні консультації з проектантами, директором закладу, та наші побажання дали змогу створити такий амбітний проект. Реалізація даного проекту дасть можливість побудувати одну з кращих шкіл не тільки в Ковельському районі, а й м. Ковель.

Очікування не стали марними. Використавши такий комплексний підхід до проекту, отримали бонус. Він став пріоритетним у Ковельському районі та набрав достатню кількість балів при оцінювання проектів, які будуть будуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Таке будівництво не є простим для бюджету об’єднаної громади. Вартість проектно-кошторисної документації близько 530 тисяч гривень, вартість будівництва згідно із проектом сягає близько 88 мільйонів гривень (громада має профінансувати 10%, тобто близько 9 мільйонів гривень).

Що дає громаді реалізація цього проекту

Будівництво твердопаливної котельні дасть економію більше 1 мільйона гривень на опалення щороку. Моніторинг витрат енергоносіїв, який введений в громаді показав, що дана установа за три з половиною місяці в 2018 році спожила газу на 1 мільйон гривень за опалювальний період сума сягнула б близько 1,6 млн. грн.. В новій котельні один з котлів працюватиме на щепі (подрібнене гілля дерев). Це дасть громаді раціонально використовувати ресурс, а не спалювати його даремно, забруднюючи атмосферу парниковими газами, не отримавши від цього користі. Гілля отримуємо за рахунок обрізки дерев, наведення благоустрою територій. Велика кількість гілля спалюється в лісах при заготівлі ділової деревини, очистки узбіч доріг, меліоративних каналів. Будуть створені робочі місця, які наповнять бюджет громади податками (оскільки гілля потрібно подрібнювати).

Створення потужної школи з великою кількістю дітей дає змогу наповнити бюджет громади податками. Громада отримує на заробітну плату вчителів субвенцію з державного бюджету, а податки залишаються в громаді. Державна політика, щодо достойних заробітних плат для освітян призведе до збільшення податкових надходжень до нашого бюджету. Школа є цікавою для жителів міста Ковеля, оскільки з 400 дітей шкільної ланки 150 – жителі громади, а 250 – з Ковеля.

Реконструкція існуючого приміщення дасть змогу зменшити витрати на утримання даного корпусу, продовжить строк його використання та створить комфортні умови для навчання діток в даному приміщення та можливості відкриття додаткових груп дошкільної ланки (дитячого садка).

Благоустрій території дасть можливість оновити дитячі майданчики, тренажери, та інші елементи спортивного інвентарю. А головне – створить умови, які будуть тягнути діток до школи, що ставить на меті Нова українська школа.

У проекті передбачене встановлення трьох теплових насосів для опалення. Це дасть можливість ще зменшити витрати на опалення. Це один з кроків до зменшення залежності громади від не відновлюваних джерел енергії.

Реалізація цього проекту розпочалася. Швидкими темпами проводить роботи будівельна компанія «Житлобуд 2», яка виграла тендер. Саме ця компанія виконувала роботи з будівництва корпусу, про який мова йшла на початку статті. Роботи виконані швидко, якісно.







Читайте такожДубівська ОТГ обрала законний шлях до розширення меж

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024