На лісових пасіках Любомльщини зібрали 615 кілограмів меду

20 Серпня 2018, 14:14
Лісова пасіка 1284
Лісова пасіка

Лісове бджільництво у Любомльському держлісгоспі уже кілька десятків років має місце та розвиток серед інших лісогосподарських робіт.

Пасікам, що розташовані у Замлинському лісництві, близько 60 років. А оскільки підприємство почало свою діяльність у післявоєнні роки, то і бджільництво невдовзі стало у тутешніх лісах невід’ємною складовою побічного користування, – повідомляють у прес-службі ДП «Любомльський лісгосп».

Вулики встановлені у трьох різних куточках медодайних лісових угідь. На сьогодні там утримують сто бджолосімей.

Читайте такожЛюбомльщина – у лідерах заготівлі меду на Волині

Бортництво вважається найстародавнішим видом лісокористування в Україні, особливо було поширене воно як лісовий промисел за часів Київської Русі. Тоді борті – штучні дупла суворо охоронялись і порушники, які пошкодили чи зрізали «бортьове» дерево карались сплатою великих штрафів. Віск і мед свідчили тоді про багатство, були і продуктом споживання, і товаром для торгівлі та сплачування данини. Літописи свідчать, що Україна з давніх часів славилась високо розвинутим бджільництвом.

Кожен сучасний пасічник погодиться, що для утримання та догляду за золотими комахами треба докласти чимало зусиль, праці, затрат, специфічної ретельної роботи. Так, у ДП «Любомльський лісгосп» працюють два досвідчених бджолярі – Микола Лобко та Сергій Бородчук, які ведуть господарку на лісових пасіках.

Підгодівля, профілактика хвороб, слідкування за роями та вуликами – нагляду бджоли потребують і взимку, і влітку. Та результат цієї праці солодко-смачний, корисний і лікувальний: збір меду, а також отримання чимало інших продуктів від цих працьовитих комах.

Нещодавно у лісгоспі провели останнє у цьому році викачування меду. Тож цього солодкого продукту у нинішньому році разом зібрали 615 кілограмів. Це хороший результат, стверджують пасічники.

Вулики лісових пасік розташовані у надзвичайно гарних місцинах, заповідних зонах Любомльського держлісгоспу. Зокрема, у ботанічній пам’ятці «Ділянка дубового лісу» неймовірне розмаїття різнотрав’я, медоносних лікарських рослин, ароматних квітучих дерев, кущів. Своїми принадами та вигодами території для пасік вирізняються і у заказниках «Замлинщина» та «Мосирський», що в урочищі Мурава. Тож про особливу цінність та унікальність лісового меду певно годі й говорити. Цілющі властивості не тільки в тому, що нектар бджілки-трудівниці збирають з різноманітних лісових рослин, а й у тому, що ростуть вони далеко від забруднених доріг, у чистоті та гармонії. Ми ж вдячні його величності лісу за ті цінності та багатства, які дарує він людям.







 

Читайте такожЯк не помилитися у виборі меду – поради рожищенських бджолярів

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024