З вересня збільшать контроль безпеки іграшок на ринку

25 Серпня 2018, 11:20
 21 вересня 2018 року – офіційна дата затвердження 972
 21 вересня 2018 року – офіційна дата затвердження

Набуває чинності Технічний регламент безпеки іграшок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 року № 151. 

 21 вересня 2018 року – офіційна дата набуття чинності, повідомляють у ГУ Держспоживслужби у Волинській області.

Нова редакція техрегламенту створена на основі Директиви 2009/48 / ЄС від 18 червня 2009 року.

Даний Технічний регламент визначає:

  • обов'язки виробників, імпортерів, розповсюджувачів іграшок;
  • питання, пов'язані зі складанням декларації про відповідність та нанесенням маркування;
  • істотні вимоги з безпеки іграшок; положення про здійснення державного ринкового нагляду;
  • перелік виробів, які не зважають за іграшку відповідно до Технічного регламенту та інше.

Крім того, кожна іграшка повинна мати технічну документацію, з вказаними заходами, прийнятими виробником, для забезпечення безпеки виробу. 

Також, виробник повинен скласти декларацію відповідності іграшки до вимог безпеки. При цьому іграшки повинні містити знак відповідності технічним регламентам і застереження з приводу віку, з якого їх безпечно використовувати. 

Виробник іграшок також повинен буде обов'язково вказувати свою контактну адресу на самому виробі або його упаковці. Якщо іграшка привезена з-за кордону, то на її упаковці повинна розміщуватися адреса імпортера.

Відзначимо також, що важливою складовою даного Технічного регламенту є те, що перед введенням іграшки в обіг, виробники повинні будуть проводити аналіз хімічних, фізичних, механічних, електричних небезпек, загоряння, гігієнічних і радіоактивних небезпек, які може становити іграшка, а також оцінювати потенційний вплив таких небезпек на дітей.

Відповідно, у вересні поточного року втратить чинність Технічний регламент безпеки іграшок, затверджений постановою Кабміну від 11 липня 2013 року № 515. 

Виробникам та імпортерам необхідно з більшою відповідальністю підійти до дотримання вимог нового Технічного регламенту, що у свою чергу, вплине на зменшення порушень при здійсненні державного ринкового нагляду в ланцюгу розповсюджувач-постачальник-виробник та дасть можливість українським споживачам купувати якісну продукцію.

Читайте також: На Волині продають іграшки, небезпечні для здоров`я дітей

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024