На Дні поля у Луцькому районі презентували 46 сортів картоплі

03 Вересня 2018, 14:07
Сорт картоплі Паролі 5096
Сорт картоплі Паролі

Новостворений сільськогосподарський кооператив картоплярів «Волинська картопля» організував День поля на базі фермерського господарства «Еко-Тур».

Про це повідомляють у департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА.

На захід, який відбувся 31 серпня у Луцькому районі, запросили представників наукових установ по виведенню сортів картоплі, селекційних компаній, підприємств по переробці картоплі та поставці обладнання для переробки і зберігання бульб, власників особистих селянських та фермерських господарств.

День поля розпочався із конференції, де обговорили як обирати сорти для успішного бізнесу картоплярської галузі та переробку картоплі.

Член кооперативу «Волинська картопля» Анатолій Аршулік поділився з присутніми думками як бачать роботу кооперативу його члени.

Кооператив створили в рамках проекту «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області і Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації» Програми територіального співробітництва країн східного партнерства Білорусь-Україна.

Анатолій Аршулік
Анатолій Аршулік

 

В рамках проекту вивчали ситуацію із розвитком картоплярства на Волині. Відтак, в області 234 господарства вирощують картоплю на загальній площі 700 га.

Наразі в кооператив об’єдналися 2 фермерські господарства та 12 особистих селянських господарств Луцького, Локачинського та Рожищенського районів.

Вирощувати у кооперативі планують різні сорти на будь-які потреби: столові, переробку на чіпси, крохмаль чи картоплю фрі, органічну продукцію.

А ще, у майбутньому члени кооперативу хочуть створювати додаткову вартість виробленої продукції шляхом доробки, пакування та переробки картоплі. Потенційні партнери, запрошені на День поля, закликали кооператив до співпраці.

Регіональний представник ТзОВ «Чіпси Люкс» по західній Україні Мирон Іванів розповів про умови співпраці щодо заготівлі картоплі. Підприємство гарантує постійний ринок збуту картоплі, технологічний, юридичний супровід та постачання насіннєвого матеріалу, натомість вимагає картоплю високої якості першої репродукції.

Весь необхідний комплект обладнання для будівництва картоплесховища та доробки картоплі презентував представник ТзОВ «Толсма Україна» Олесь Капітанчук. Підприємство засноване у 1952 році в Нідерландах.

Друга частина Дня поля – практична проходила на демонстраційних ділянках ФГ «Еко-Тур», де закладено 54 сорти картоплі столового призначення, переробки на крохмаль, виробництво чіпсів та фрі.

Сорти презентували голова ФГ «Еко-Тур» Василь Аршулік та представники селекційних установ: Інститут картоплярства НААНУ, ТОВ «Агріко Україна» (представництво компанії «Агріко», Нідерланди), компанія «Європлант» (Німеччина), ТзОВ «Норіка-Україна» (представництво компанії «Норіка», Німеччина), ТОВ «HZPC Україна» (представництво компанії «HZPC», Нідерланди).



1

1

1

1

1

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024