Шляхетські «оливки»: як поляки перетворили забутий кизил на дорогий фуд-сувенір

10 Вересня 2018, 13:01
Кизил, приготований як оливки 4417 Джерело: sklep.podkarpackiesmaki.pl
Кизил, приготований як оливки

Асоціація «Pro Carpathia», яка займається просуванням традиційних регіональних продуктів харчування в Підкарпатському регіоні Польщі, запропонувала виокремити лінійку продукції з плодів кизилу, котрі вважаються символом прикордоння та традицій цього регіону.

Перші кущі кизилу з'явилися у цій місцевості ще в середні віки, але на сьогодні не є надто популярними. Значних втрат в кількісних показниках вирощування ця рослина зазнала в часи комунізму.

«У часи Речі Посполитої кущі кизилу, бо по-нашому дерену, росли у багатих придворних садах і були звичним харчем на пишних столах заможної верстви населення – шляхти, міщан. Зараз ця рослина росте в основному в Підкарпатському регіоні, а в решті регіонах країни зустрічається досить рідко», - пояснює польський кулінарний критик та фундатор ТМ «Podkarpackie smaki» Кшиштоф Зелінські.

Читайте такожПлантація ожини окупиться за 40 місяців, – аналітики

Вирощування кизилу вимагає чималих затрат та сил, проте популярність споживання цих ягід постійно зростає та набирає нових обертів у вузькому  гастрономічному сегменті.

Дерен є справжнім суперфудом. Це - джерело антиоксидантів, які запобігають розвитку раку, мінералів та вітаміну С. Крім того, плоди кизилу містять багато мікроелементів, у тому числі натрію, калію та інших. Також ці плоди мають  лікувальний ефект при захворюваннях нирок або кишкових розладів.


 

Працівники Асоціації «Pro Carpathia», у співпраці з підприємцями області, підготували лінію харчових продуктів з кизилом.  Навесні 2017 року на ринок вийшли два види шоколадних цукерок з додаванням сушеного кизилу. Наступним продуктом став джем з кизилу, який отримав нагороду у конкурсі  «Кращий традиційний продукт 2017», організованого під час 11-го традиційного фестивалю ярмарків ягід «Podkarpackie smaki» в місті Горно. Ці джеми виготовляють вручну, вони містять цінні вітаміни, виявлені в плодах цього виду.  Сировину про виробництва постачають  регіональні фермери з-під Перемишля.

Поляки відроджують споживання забутої ягоди у сучасних форматах – джеми, цукерки, сухофрукти. Джерело: sklep.podkarpackiesmaki.pl
Поляки відроджують споживання забутої ягоди у сучасних форматах – джеми, цукерки, сухофрукти. Джерело: sklep.podkarpackiesmaki.pl

 

У вересні 2017 року створили новий продукт: варення з кизилу і чорниць.  Це ще одна нова лінійка продуктів  з дерену ТМ «Podkarpackie smaki», але тепер в іншій інтерпретації. На початку листопада 2017 року під час 10-го форуму продовольчого ринку та торгівлі у Варшаві були визнані переможцями національної премії  «Добрий продукт2017». Серед лауреатів було також варення з кизилу та чорниці, яке зайняло третє місце серед  20 продуктів, що беруть участь у національному конкурсі.

У 2018 році Асоціація випустила новий вид продукції – маринований дерен, який за історичними даними в часи Речі Посполитої був замінником оливок.

Справжня знахідка маркетологів – дерен на кшталт оливок, як це споживали у часи Речі Посполитої. Джерело: sklep.podkarpackiesmaki.pl
Справжня знахідка маркетологів – дерен на кшталт оливок, як це споживали у часи Речі Посполитої. Джерело: sklep.podkarpackiesmaki.pl

 

Кожний вид  продукції з плодів кизилу випускають у скляній тарі масою 170, 195, 220 грамів та середньою роздрібною вартістю в 114 гривень за одиницю товару.  Регіональні екологічні продукти користуються популярністю в іноземних  туристів та громадян Польщі з інших регіонів, є чудовим подарунком на стіл своїм друзям та рідним.

На сьогоднішній день асоціація «Pro Carpathia» створила більше 20 локальних магазинів з великим асортиментом екологічної продукції  та онлайн-магазин. Оборот усіх таких лавок сягає 120 тисяч злотих на рік.

Детально читайте: Як польське Підкарпаття перетворили на Країну смаку і на цьому заробили всі. ФОТО. ВІДЕО

Павло КОВАЛЬСЬКИЙ

*Текст підготовлений в рамках проекту «Кулінарна журналістика» від Польсько-Української Ради обміну молоді та ГО «Клуб екологічного туризму»

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024