На Рівненщині сіють цукрові буряки за новою технологією

15 Вересня 2018, 12:38
Понад сто гектарів буряків за інноваційною технологією 4113
Понад сто гектарів буряків за інноваційною технологією

У господарстві «Камаз-Агро» посіяли понад сто гектарів буряків за інноваційною технологією КОНВІЗО-СМАРТ.

«Камаз-Агро» розташоване у селі Острожець Рівненської області.Технологію розробили компанії «КВС-УКРАЇНА» і «Bayer». Вона складається зі спеціального гербіциду КОНВІЗО1 та стійкого до нього гібриду СМАРТ селекції KWS.

«Ми працюємо із цією технологією вже другий рік поспіль. У 2017 у нас було 9 гектарів, а в 2018 році – 106 гектарів. Її краще застосовувати у  сівозміні, де є велике класичне навантаження цукровим буряком. Ми не хотіли сіяти класичні гібриди у ранніх посівах, бо вони залишають у ґрунті частину насіння з квітучих рослин. Потім воно може прорости в інших культурах і засмічувати посіви цукрових буряків у наступних посівах. Технологія дорога – одна посівна одиниця такого буряка коштує майже тисячу гривень. Також окремо купуємо прилипач «Меро» – розповідає директор агрофірми «Камаз-Агро» Микола Кошіль.

Читайте також: Аналіз клімату, підготовка землі і збір урожаю — поради поліським агрономам

У господарстві висівають 1,15 посівної одиниці насіння на гектар площі. Відповідно до технології КОНВІЗО-СМАРТ потрібно двічі обробляти поля гербіцидом. Тут потрібна уважність, адже головне не пропустити, коли з’являться перші пари листочків у бур’янів.

«Під час першої обробки використовуємо 0, 5 літра гербіциду на один гектар площі плюс один літр прилипача «Меро». Після цього спостерігаємо за погодними умовами, бур’янами. Слід зауважити, що гербіцид здійснює і контактну, і ґрунтову дію. У 2017 році на дев’яти експериментальних гектарах у нас була ідеальна чистота поля, сходи рівномірні. Вдалося зібрати 790 ц/га в заліковій вазі, при цукристості 17, 8», – каже аграрій.

У 2018 під час внесення гербіциду була посуха, тому спрацювала лише контактна дія гербіциду, тому Микола Кошіль уже звернувся до розробників технології, аби вони попрацювали над створенням препарату або додатка, який зміг би у критичні умови (несприятлива погода) підтримати дію основного гербіциду.

Новітня технологія вирощування цукрових буряків дуже зацікавила аграріїв з Чехії, Молдови, Німеччини, які приїздили у господарство, аби перейняти досвід.

«Працюємо над тим, аби в 2018 році отримати 800 ц/га. Будемо сподіватися, що погодні умови дозволять нам це зробити!», – з усмішкою каже Микола Кошіль.

Читайте також:

Місцеві бюджети отримали майже 30 мільйонів гривень податків від аграріїв

Гнідавський цукровий завод розпочав приймати цукрові буряки

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024