Працівникам «Kromberg & Schubert» розповіли про охорону праці

21 Вересня 2018, 18:12
Працівникам «Kromberg & Schubert» розповіли про охорону праці 2237
Працівникам «Kromberg & Schubert» розповіли про охорону праці

Спеціалісти відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Волинській області провели семінар-навчання на підприємстві Кромберг енд Шуберт Україна.

Валентина Воробей, головний державний інспектор, звернула увагу присутніх на вимоги  Закону України «Про охорону праці». Зокрема, під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

Працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

У разі роз’їзного характеру роботи працівникові виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором.  Роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством.            

Роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

З цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: організовує проведення атестацій робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в порядку і строки, що визначаються законодавством, та за їх підсумками вживає заходів до усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я виробничих факторів.

Акцентовано, що працівники мають право на пільги і компенсації за роботу в шкідливих і важких умовах праці лише після проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024