Шацькі нацпарківці переймали досвід у польських колег

11 Жовтня 2018, 10:00
Шацькі нацпарківці переймали досвід у польських колег 1027
Шацькі нацпарківці переймали досвід у польських колег

Обмінялися досвідом і обговорили співпрацю в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 на робочій нараді в місті Уршулін (Польща) директорка Шацького НПП Марія Христецька та директор Полєського парку народового Ярослав Шиманський.

Екологічні стежки та екологічна освіта, оглядові вежі та проблема малої чисельності туристів в міжсезонний період – і це ще далеко не повний перелік питань, які були розглянуті на нараді, - повідомляє прес-служба Шацького НПП у Facebook.

У Полєському парку народовому побудовані нові сучасні екологічні стежки з мощеними дерев'яними доріжками, різноманітними інформаційними стендами та оглядовими вежами. Зі слів директора парку, такі стежки створені, насамперед, з метою екологічної освіти як для дітей, так і для дорослих. Дбають тут і про людей з обмеженими можливостями, для них оснащені спеціальні оглядові майданчики.

Варто відзначити, що екологічна освіта є одним з головних завдань парку, тому і підходи до неї тут дуже різноманітні та цікаві. Для занять оснащені спеціальні приміщення, де можна не тільки побачити макети птахів, але й почути їх спів на спеціальній мультимедійній дошці. До слова, така ж дошка є і з голосами тварин, які проживають на території парку. Крім того, можна побачити гнізда різних птахів, відбитки слідів тварин та навіть їх пір'я.

На території парку також діє центр реабілітації тварин. Зі слів директора Ярослава Шиманського, він ніколи не буває порожнім. Зараз тут є декілька видів птахів, зокрема лелеки – сірий та білий, декілька сов. Одних птахів після реабілітації відпускають на волю, а інші залишаються тут назавжди.

В приміщенні офісу парку живуть кілька десятків маленьких черепашок, яких сюди принесли працівники парку. За ними доглядають, годують і після досягнення певного віку випускають на волю. Збільшенням популяції черепах тут займаються вже 20 років. Цей плазун тепер є одним із символів парку. Подивитися на черепах приїжджають з різних воєводств.

Така співпраця з закордонними колегами є вкрай необхідною, адже працівники парку не тільки діляться власними надбаннями і здобутками, але й переймають досвід ведення лісового господарства в інших країнах.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024