Обліпиха принесе до $800 тисяч доходу

14 Жовтня 2018, 17:14
Щорічний дохід господарства з виробництва обліпихи зростатиме з $ 170 тис. в перший рік реалізації 4187
Щорічний дохід господарства з виробництва обліпихи зростатиме з $ 170 тис. в перший рік реалізації

Щорічний дохід господарства з виробництва обліпихи зростатиме з $ 170 тис. в перший рік реалізації, до $ 800 тис. при підвищенні віку кущів і виході на максимальну продуктивність.

Такі розрахунки наводить компанія Pro-Consulting, – пише AgroPort.

За розрахунками аналітиків, для цього потрібно використовувати найбільш оптимальну на сьогоднішній день площу обліпихових насаджень яка становить 10 га.

«Ці невибагливі кущі можуть добре рости в будь-якому регіоні України. При виборі конкретного місця розміщення підприємства під час написання бізнес-плану, ми орієнтувалися на щільність і купівельну спроможність населення, розвиненість транспортної інфраструктури і зупинилися на Київщині», — вважають фахівці.

Читайте також: Волиняни можуть заробляти на розведенні жаб

За проектом планується закупівля дворічних саджанців, для того щоб продавати ягоди вже на другий рік реалізації, так як обліпиха починає плодоносити при досягненні віку трьох-чотирьох років.

Слід враховувати те, що обліпиха є дводомною рослиною. ЇЇ «чоловічі» кущі не дають врожаю, але виконують важливу функцію запилення «жіночих». Тому вони висаджуються своєрідними сім«ями — на одну «чоловічу» рослину доводиться 8-12 «жіночих». На гектарі посадок вміщується близько 1500-1700 кущів обліпихи, кожен з яких вже в перші роки здатний давати 5-9 кг ягід. З віком урожай буде збільшуватися.

Читайте такожПлантація ожини окупиться за 40 місяців, – аналітики

«Розмір вкладень в створення обліпихового господарства залежить від його конфігурації. Якщо підприємство зосередиться тільки на виробництві свіжої ягоди, то буде потрібно $ 270-350 тис. В залежності від вартості техніки, площі складу і зарплати працівників. При додаванні обладнання для заморозки і зберігання ягід, необхідно — $ 500-550 тис., але і підприємство буде отримувати додатковий дохід від продажу ягід в міжсезоння за підвищеними цінами», — підрахували аналітики.

Читайте також: Шляхетські «оливки»: як поляки перетворили забутий кизил на дорогий фуд-сувенір

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024