У Миколаївській області селяни утеплили школу, поставили ліхтарі і чистять дороги власним трактором

10 Травня 2018, 22:58
Трактор-помічник зробив селян незалежними і щасливішими 3710
Трактор-помічник зробив селян незалежними і щасливішими

Жителі села Афанасіївка в Миколаївській області знають все про конкурси проектів від Європейського Союзу та обласної ради. Саме тому на вулицях їх населеного пункту – надсучасне освітлення, у дитсадку – енергозберігаючі батареї, школа – утеплена, а дороги від снігу чистить власний трактор.

Афанасіївка знаходиться у мальовничому місці за сім кілометрів від райцентру та омивається річкою Інгулець.  На перший погляд – це невеличкий острівець, оточений водою. У теплу пору року тут безмежно гарно, тож місцеві навіть охрестили своє село «українською Венецією».

До Афанасіївської сільради, де з 2010 року головує Василь Хомко, входить також село Юріївка, а живе тут більше 1300 чоловік. І про активність цих людей варто сказати окремо.

Українська Венеція в Миколаївській області чекає туристів
Українська Венеція в Миколаївській області чекає туристів

 

НЕФОРМАЛЬНО ДУМАТИ В СЕЛІ – НОРМА

У Снігурівському районі Афанасіївська сільрада – найменша, але проблем у ній було чимало. Протягом десятиліть тут не було дитячих майданчиків, клубів, вуличного освітлення та доріг, була холодна школа.  Проте у 2011 році селяни, які вважають, що можна жити комфортніше, створили сільську громадську організацію під назвою «Злагода» і почали з вирішення найпроблемніших питань.

На допомогу прийшли гранти від ЄС/ПРOOН «Місцевий рoзвитoк oрієнтoваний на грoмаду». Цей прoект підтримує ініціативи, впрoваджувані грoмадами, дoпoмагає збільшувати енергoефективність, пoкращувати життя у сільській і міській місцевoстях, приділяє oсoбливу увагу oхoрoні здoрoв’я, екoлoгії і місцевoму екoнoмічнoму рoзвитку.

Активні громадяни, які виграють проект, отримують так званого донора, який співфінансує вирішення проблеми. Решту грошей виділяють із місцевого бюджету та дає сама громада.

Василь Хомко - голова сільради
Василь Хомко - голова сільради

«У нас дуже маленька сільрада і тому можливості менші. Проблем багато, а податків мало. Тому ми вирішили брати участь у грантових проектах. Там треба тільки доплатити і можна вирішувати усі питання громади. З людей не беремо якусь певну «таксу», а скільки хто може», – розповідає голова сільради Василь Хомко.
 

Таким чином Афанасіївська сільрада у 2011 році практично з нічого облаштувала клуб у… школі.

 

У СЕЛІ ШКОЛА, А В ШКОЛІ – КЛУБ І ДИТСАДОК

На два населених пункти тут діє одна школа – Юріївський НВК, куди дітей довозить шкільний автобус. Цей освітній заклад цікавий тим, що в одній будівлі мешканці поєднали школу, дитсадок, бібліотеку і навіть клуб! У жовтні 2012 року відділ освіти РДА отримав золоту медаль  за створення на базі Юріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів  культурно-освітнього кластера.

У підвальному приміщенні школи панував справжній безлад, поки винахідливі селяни не почали облаштовувати там клуб. Власними силами зробили ремонт і тепер мають де відзначати важливі у житті громади події та проводити збори. Проект під назвою «Відновлення роботи сільського клубу як осередку громадської активності села» за підтримки МФ «Відродження» обійшовся в 143 400 гривень.

Так виглядав клуб до ремонту
Так виглядав клуб до ремонту

Після ремонту в клубі стало затишно і гарно
Після ремонту в клубі стало затишно і гарно

В тому ж таки підвальному приміщенні зробили і бібліотеку. Для всіх охочих тут встановлені комп’ютери, працює швидкісний інтернет, є купа цікавих книг та періодики. І це все – абсолютно безкоштовно!

Бібліотека в підвалі школи - це щось неймовірне
Бібліотека в підвалі школи - це щось неймовірне

Сюди сходяться охочі повчитися, або пограти ігри
Сюди сходяться охочі повчитися, або пограти ігри

Два поверхи школи в Юріївці мають утеплені стіни. Третій поверх чекає нового проекту та фінансування, аби утеплення можна було вважати завершеним. Також тут встановили енергозберігаючі вікна та двері, аби школярам було тепло та комфортно навчатися. Проект обійшовся 161 тисячу гривень.

Юріївський НВК чекає остаточного утеплення
Юріївський НВК чекає остаточного утеплення

У дитсадку «Ромашка», який облаштували у школі, також за підтримки ЄС/ПРООН модернізували систему опалення – встановили енергозберігаючі батареї (електроакумуляційний обігрів).

Працюють вони за цікавою системою: уночі завдяки серцевині з каменю накопичують тепло, а вдень віддають. Електрика вночі дешевша, тому вдається зекономити чималі гроші на опаленні. Сума кошторису цього проекту склала 145 тисяч гривень.

Такі непримітні з вигляду батареї насправді дуже ефективно обігрівають приміщення
Такі непримітні з вигляду батареї насправді дуже ефективно обігрівають приміщення

До слова, системи опалення школи і дитсадка працюють окремо і в будь-який момент їх можна відключати. Це дуже актуально, коли, наприклад, школа іде на канікули і опалювати її не потрібно.

Виглядає дитсадок затишно і патріотично – скрізь квіти, національна символіка. На стінах коридору можна побачити малюнки та інші цікаві вироби, створені руками діток. У кімнатах – нові меблі, а на вулиці – яскравий дитячий майданчик.

Творчі роботи вихованців садочка
Творчі роботи вихованців садочка

Для діток організовують цікаве дозвілля
Для діток організовують цікаве дозвілля

У садочок закупили нові меблі
У садочок закупили нові меблі

 

РОЗЧИЩАЮТЬ ДОРОГИ ВІД СНІГУ ВЛАСНИМ ТРАКТОРОМ

Ще один рішучий крок, на який наважилась ця активна громада – власний трактор. У 2014 році завдяки наполегливості сільради та сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Молочник» за підтримки проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» селянам вдалося придбати трактор МТЗ-82 з причепом і навісним обладнанням.

Зараз селяни самі собі розчищають дороги від снігу, а до того не було кому це робити.  Трактор-помічник стає в нагоді всюди. Будь-який житель може попросити його в оренду за умовну суму і, наприклад, зорати собі город, щось посіяти, зібрати і завезти додому врожай. Придбання трактора стало ще одним кроком до комфортного життя у селі.

Тракторець-помічник зробив селян щасливими та незалежними
Тракторець-помічник зробив селян щасливими та незалежними

Як каже сільський голова Афанасіївської сільради Василь Хомко, громада тепер не чекає, аби хтось  сторонній прийшов і допоміг. Люди самостійно вирішують нагальні проблеми: новенький трактор може привезти до домівки скраплений газ та будь-що інше, зорати город, словом, виконати всі побутові прохання.

ЗРОБИЛИ ОСВІТЛЕННЯ ТАМ, ДЕ ЙОГО НІКОЛИ НЕ БУЛО

Жителі Афанасіївської сільради пишаються тим, що з власної ініціативи змогли відремонтувати дороги та поставити ліхтарі.

Ще зовсім недавно в сусідній Юріївці не було жодного стовпа, тож мешканці були змушені ходити в темряві. Проте все змінилося, коли Юріївка виграла проект «Капітальний ремонт вуличного освітлення с. Юріївка за підтримки Миколаївської обласної ради». Село засяяло ліхтарями, а сума кошторису склала 297 тисяч гривень.

Афанасіївка у свою чергу виграла грант під назвою «Інноваційні енергоефективні заходи в селі Афанасіївка Снігурівського району Миколаївської області. Поточний ремонт вуличного освітлення» за підтримки ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». До того в селі було всього чотири ліхтарі. На грантові кошти, гроші сільради і мешканців у Афанасіївці облаштували ліхтарі через кожні десять метрів.

Особливість нових ліхтарів у тому, що лампи там не звичайні, а сучасні – світлодіодні. Василь Хомко пояснив, що грант від ЄС неможливо було б виграти, якби громада запропонувала менш економні лампи.  Вуличне освітлення у двох селах обійшлося у 600 тисяч гривень.

Такі ліхтарі облаштували через кожні 10 метрів
Такі ліхтарі облаштували через кожні 10 метрів

 

ОСВОЄНІ МІЛЬЙОНИ І ПЛАНИ НА МАЙБУТНЄ

На території Афанасіївської сільської ради з початку реалізації спільних ініціатив вдалося втілити в життя 12 важливих проектів на загальну суму 2 мільйони 200 тисяч гривень.  Завдяки цьому громада покращила свій соціальний, економічний та культурний розвиток і додала комфорту у звичайні сільські будні.

Проте і на цьому не зупиняються активні мешканці Афанасіївки та Юріївки. Громада сподівається найближчим часом покращити благоустрій населених пунктів і привабити туристів у свою «українську Венецію» на риболовлю та релаксацію.

У сільраді прагнуть розвивати зелений туризм і хочуть, аби про їх мальовничу місцину дізналося якомога більше людей. Тому, ділячись планами на майбутнє, кажуть, що і для цього напишуть новий проект. А також, як і багато інших українських громад, будуть покращувати якість свого життя.

Будівля сільради в Афанасіївці
Будівля сільради в Афанасіївці

 

Світлана КИРИЛОВА

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024