Заболоття: агрофірму, яка покропила отрутохімікатами чужі пасовища перевірять правоохоронці

19 Червня 2018, 19:48
Аагрофірму яка покропила отрутохімікатами чужі пасовища перевірять правоохоронці 1517
Аагрофірму яка покропила отрутохімікатами чужі пасовища перевірять правоохоронці

Суперечка за землю між жителями Заболоттівської ОТГ та інвестором переросла у детективну історію, яку вирішити без правоохоронців не вдається.

Про це йшлося під час засідання тимчасової контрольної комісії Волинської обласної ради з питань земельних відносин.

Конфліктна ситуація за паї розв`язалася між  ТОВ «Волинь Агро Груп»  та жителями Заболоттівської громади. Одного ранку люди виявили, що їх землю без дозволу окропили отрутохімікатами, через що, за їх словами, постраждала худоба та поля. На місцевому рівні вирішити проблему не вдалося, тож селяни звернулися до депутатів обласної ради.  

Читайте також: У Заболотті та Залісах агрофірма з орендованої квартири привласнила і покропила 400 гектарів пасовища

Оброблена отрутохімікатами земля
Оброблена отрутохімікатами земля

Оброблена отрутохімікатами земля
Оброблена отрутохімікатами земля

Оброблена отрутохімікатами земля
Оброблена отрутохімікатами земля

Представник громади Сергій Борисович повідомив присутнім, що інвестор вчинив не чесно стосовно людей, які господарювали на цій території не один десяток років. Мовляв частині пайовиків дали трохи грошей за оренду землі, а інших взагалі проігнорували.

«По 2-2,5 тисячі гривень ткнули! Вони що хоч підпишуть, бо люди голодні на гроші», – каже чоловік і додає, що не врахували інтересів селян, які ще працюють на цій землі. «Треба було зустрітися з людьми. А люди хотіли викупити землю для пасовищ. Але нема списків пайовиків чия земля!»

І справді, як з’ясувалося зі слів представників місцевої влади, достеменно ніхто не знає де чия земля. На сьогодні 106 людей передало паї підприємству ТОВ «Волинь Агро Груп». Загалом фірма здійснює діяльність на площі понад 400 гектарів. Однак, обробляючи свої поля отрутохімікатами, нові інвестори і справді «залізли» на чужу територію. Це на комісії повідомив і перший заступник голови Ратнівської РДА Євген Савлук.

«Виявлені факти, що вони окропили і паї людей, з якими не було укладено  договір. Керівництво  ТОВ «Волинь Агро Груп» погодилися зустрітися з власниками паїв і компенсувати збитки. Якщо ні, то ми будемо стягувати збитки з підприємства в судовому порядку», – сказав Євген Савлук.

Крім цього заступник керівника району зазначив, що фактів звернення людей в медичні заклади з ознаками отруєння хімікатами не було, так само як і офіційно не зафіксовано випадки нанесення шкоди худобі. 

Однак чиновник таки визнав, що в Заболотській ОТГ справді невідомо де чий пай. Каже, «папєрєдніки» наплутали,  а відтак встановити зараз правду досить важко.

«Немає належного обліку землі в ОТГ. Є такий собі каламбур. Щоб розплутати цей клубок треба не один день і не один місяць. Але ця ситуація дозволить навести лад з землею», – сказав чиновник.

Представники керівництва району переконують, що інвестор для них дуже важливий, адже на Ратнівщині обробляється лише 30% земель сільськогосподарського призначення, а решта заростає бур’яном.

Втім, депутати обласної ради застерегли місцевих керівників, аби вони все ж таки в першу чергу дбали про інтереси громади, а не інвестора. Тим більше немісцевого, бо «ноги ніби ростуть» з Черкаської області.

«Скажете приїхав дядя Пєта з Уманя і позабирав землю. Не люди, а ви повинні з`ясовувати чия земля. Ви повинні в першу чергу думати за людей. Ви обоє винні – керівництво ОТГ і РДА. Я розумію, що тяжко працювати з людьми, але ви маєте розібратися. Бо це ваша вина. Це ганьба для вас як до влади. Зверніться до правоохоронних органів і хай поставлять крапку», – висловився депутат Святослав Кравчук і додав що громада теж повинна на своїй землі наводити лад, особливо якщо вже створена ОТГ.

Голова Заболоттівської ОТГ Валерій Свіржевський погодився з депутатами, що без перевірок не обійтися:

«Все дуже правильно і не знімаю відповідальність з себе. Я сам наполягаю щоб звернутися до правоохоронців. Щоб вони поставили нарешті крапку», – запевнив Свіржевський.

У підсумку комісія вирішила звернутися до правоохоронних органів, Держгеокадастру  і управління екології. А також ще раз перевірять правильність процедури інвентаризації земель Заболотівської ОТГ.  

Вадим Ремісько

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024