Як розвивається Павлівська громада на Волині. ФОТО

05 Жовтня 2018, 16:33
Павлівська громада 3508
Павлівська громада

Місцеві волинські журналісти завітали у гості до Павлівської громади, аби подивитися, як люди живуть після об’єднання, чого досягли за цей час, і чи стало жити краще.

Дізналися журналісти про це в прес-турі, який організувало Волинське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС».

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ПАВЛІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Павлівську громаду створили у серпні 2016 року, і вже в 2017 році громада вступила в прямі бюджетні стосунки з державою. Загальна площа території ОТГ сягає більше 15 тисяч гектарів. А проживає в громаді більше п’яти тисяч осіб.

Павлівська ОТГ може похвастатися і своєю інфраструктурою. Має вона ФАПи, амбулаторії, навчальні заклади, клуби, бібліотеки. Окрім того, місцеві жителі активно займаються підприємницькою діяльністю. Цікава громада й тим, що має свою символіку – прапор і герб, які створили до дня Павлівської громади.

Павлівська громада
Павлівська громада

А керувати громадою довірили енергійному господарнику Андрію Сапожнику. Його заступницею, правою рукою стала Ніна Петренко, яка в 2015 році очолювала Павлівську сільську раду.

Заступниця очільника ОТГ Ніна Петренко
Заступниця очільника ОТГ Ніна Петренко

«Ми вирішили, що хто перший об’єднається, той виграє. І тому пішли по такому шляху. У нашу громаду об’єдналося сім сільських рад:  Жашковичі, Старопорицьк, Риковичі, Топилище, Завидів, Переславичі та Павлівка, але загалом в ОТГ входить 11 сіл», – розповіла заступниця сільського голови Ніна Петренко.

За її словами, лідера громада обирала молодого та енергійного, який йде вперед і веде за собою людей.

БЮДЖЕТ ГРОМАДИ, ТА НА ЩО ЙОГО ВИКОРИСТОВУЮТЬ

У 2017 році ОТГ отримала 4 млн 200 тисяч гривень інфраструктурної субвенції і відразу вирішили, на що витратять її в громаді.

Ще у 2015 році написали проект у Державний фонд регіонального розвитку на суму 2 млн 700 тисяч для реконструкції дитячого навчального закладу в селі Старосілля і виграли його.

«Як тільки подали проект у ДФРР, то потрібно його спів фінансувати 10%. Дивлячись на свій бюджет, ми побачили, що з місцевого бюджету ми можемо виділити 180 тисяч гривень. Плюс до того написали клопотання на сесію райради, і вони теж дали нам 120 тисяч гривень. У проекті було передбачено ремонт кількох навчальних закладів громади, встановлення вікон і дверей, перекриття даху, проте не передбачили утеплення приміщень, тому змушені були удосконалити проект. Відтак вартував він 4 млн 700 тисяч гривень. І вже ми його реалізовуємо», – поділилася Ніна Петренко.

Сільська рада в Павлівці
Сільська рада в Павлівці

Майбутній ЦНАП і сільська рада у Павлівці
Майбутній ЦНАП і сільська рада у Павлівці

У Павлівці невеличка сільська рада, тому адмінприміщення хочуть облаштувати в колишньому двоповерховому сільпо, яке придбали за 400 тисяч гривень. На одному поверсі там буде ЦНАП, а на іншому сільська рада.

Окрім того, з інфраструктурної субвенції виділили 879 тисяч для придбання трактора, аби створити комунальне господарство. Ним хочуть очищати дороги, узбіччя, копати та навантажувати пісок та ін. Хоча, зауважила Ніна Петренко, цього трактора на громаду мало, тому в майбутньому думатимуть про ще один.

Загалом, за словами заступниці сільського голови, гроші інфраструктурної субвенції використовували з розумом, тобто вирішували за них першочергові питання на території всіх сільських рад громади.

Зокрема, в Жашковичах зробили капремонт ФАПу, встановили систему опалення в будинку культури, а цього року планують доремонтувати його. В Клопочині встановили дитмайданчик та зробили вуличне освітлення. В Старопорицьку реконструювали та зробили капремонт амбулаторії практики сімейної медицини, в Риковичах зробили капремонт школи І-ІІІ ступеня, в Топилищі реконструювали сільську раду під дитячий садок.

Садочок в селі Тополище
Садочок в селі Тополище

Виконуючий старости села Топилище Олександр Приступа розповів, що село потребувало садочка, тому депутати вирішили зробити його.

«Дуже добре, що ми об’єдналися, то тільки великий плюс. Це робити треба було значно раніше. Дякуючи об’єднанню, ми господарським способом розвиваємося. Адже завдяки тому в нас багато людей почали займатися фермерством, сільським господарством, тому багато молоді залишилося в селі», – зазначив Олександр Приступа.

Клуб і спортивний зал в селі Тополище
Клуб і спортивний зал в селі Тополище

Навпроти майбутнього садочка в Топилищі, місцеві жителі зробили величезний спортивний зал, клуб і роблять сільську раду.

«Для чого потрібна молодь у селі, аби село розвивалося. А як зацікавити молодь? Потрібно надати всі умови, аби вони захотіли лишитися тут. Будинок культури наш вже давно не функціонував. Свого часу його почали потрохи розбирати. З часом почали його відновлювати своїми силами. Бюджетних коштів не залучали ніяких. І сьогодні клуб функціонує дуже активно. Неодноразово проводимо спортивні турніри в спортзалі, а в клубі – концерти», – додав Приступа.

Про об’єднання громади виконуючий обов’язки старости ні в якому разі не жалкує, адже бачить результат після створення ОТГ.

Виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко розповів, що бізнес добре впливає на розвиток громади, адже це є соціально-відповідальний бізнес. Тобто бізнес дбає про свою громаду.

«Коли йдеться про закінчення допомоги від ДФРР, місцевий бізнес – це каталізатор, який в майбутньому підтримає громаду при залученні іноземного та місцевого інвестора. І в подальшому громада тільки розвиватиметься», – зауважив Богдан Самойленко.

Окрім садочка в Топилищі, в Завидові зробили капремонт Будинку культури, і в Павлівці зробили центр безпеки. Виконали всі ці роботи у 2017 році.

У громаді створили опорний заклад Павліський ліцей І-ІІІ ступеня з двома філіями в Переславичах і Старосіллі. Діток довозять двома автобусами до навчальних закладів.

Садочок і школи в селі Старосілля
Садочок і школи в селі Старосілля

Наліпки на стінах у школі в Старосіллі
Наліпки на стінах у школі в Старосіллі

1
Учні школи в селі Старосілля
Учні школи в селі Старосілля

Глобус у школі на столі
Глобус у школі на столі

Завідувачка філії Старосільської школи І ступеня Павлівського ліцею Мирослава Смірнова розповіла, що збудували навчальний заклад по принципу нової української школи. І садочок і школа в Старосіллі дуже яскраві та веселі.

В громаді є також пожежна частина та «швидка допомога». Відповідальний за цивільну оборону та надзвичайні події в громаді Сергій Фіть розповів, що із ДСНС громаді надали пожежний автомобіль, який в робочому стані. Автомобіль вчасно реагує на виклики. Сергій Фіть зауважив, що завдання місцевої пожежної охорони – привезти воду і почати гасити вогонь.

Пожежний автомобіль в Павлівці
Пожежний автомобіль в Павлівці

Сергій Фіть є також ініціатором створення «Варти порядку», учасники якої контролюють порядок на території громади.

В Павлівській ОТГ також готуються до сортування сміття. Уже закупили 370 контейнерів для роздільного сміття та сміттєвоз. Паралельно в громаді пишуть проект для будівництва лінії по переробці сміття. І разом з тим, шукають місце для вивозу сміття.

ЖИТТЯ ДО І ПІСЛЯ В ПАВЛІВСЬКІЙ ОТГ

Коли була Павлівська сільська рада, вона була найбагатша зі всіх сільрад об’єднання, тому що найбільша. Її бюджет становив 700 тисяч гривень у рік. Інші сільські ради були трошки бідніші. Коли сім сільських рад об’єдналося, бюджет значно зріс. Того року був бюджет 37 мільйонів 900 тисяч, цьогоріч – 43 мільйони гривень.

Фотозона в Павлівці
Фотозона в Павлівці

Місцевий храм
Місцевий храм

Люди в громаді задоволені своєю ОТГ, адже вона все розвивається і розвивається. Громада постійно шукає джерела, які можуть наповнювати бюджет.

«Набагато краще, коли об’єдналися, бо маємо кошти і думаємо, які об’єкти робити. Ми постійно в русі. Але це все залежить від людей, які працюють в апараті сільської ради. І плануємо ми ще багато чого зробити в нашій громаді, навіть поставити камери спостереження в Павлівці поблизу центру безпеки», – підсумували заступниця сільського голови Ніна Петренко.

Клуб в селі Переславичі
Клуб в селі Переславичі

Працівники в клубі села Переславичі
Працівники в клубі села Переславичі

Анна МАНЮХІНА
 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024