Волиняни зможуть захиститися від нової ціни газу  субсидіями та «теплими кредитами»

31 Жовтня 2018, 11:15
Волиняни зможуть захиститися від нової ціни газу  субсидіями та «теплими кредитами» 4549
Волиняни зможуть захиститися від нової ціни газу  субсидіями та «теплими кредитами»

Сьогодні можна упевнено ствердити, що дефолт відміняється. Уряд домігся виділення чергового траншу макроекономічної допомоги від Міжнародного валютного фонду. Значення цього траншу надзвичайне – він є критично важливим для України. Адже допоможе нам вже наступного року розрахуватися по боргових зобов’язаннях попередніх урядів.

Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. Уряд на це не погоджувався, наводячи основний аргумент: доходи українців поки не дозволяють платити ринкову ціну на газ.

Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягти лише завдяки наполегливості українського Уряду: замість 60%, ціна на газ зросте лише на 23,5% – це в два з половиною рази менше, ніж могло би бути.

Тобто в середньому кожна родина на Волині одержала би квитанції збільшені на 1000-1500 грн., але із 1 листопада 2018 року ціна становитиме 8 550 грн за 1 000 куб. м. Економісти зазначають, краще така ціна на газ, аніж можливий дефолт, до якого б призвели невиплата зовнішніх боргів. Увесь цей рік наша країна жила у «підвішеному стані», адже наступного 2019 року треба віддати 400 млрд. гривень. Ці борги накопичилися з 2006 по 2013 року за керівництва прем’єрів Тимошенко та Азарова. Тоді загалом було позичено 50 млрд доларів, які ми вимушені віддавати.

«Вирішення питання газових тарифів розблокує отримання чергового траншу МВФ. Це є необхідним для уникнення дефолту: протягом 2018-2020 років виплати за зовнішнім державним боргом становитимуть близько 18,5 млрд доларів. Відсутність траншу – це згортання державних програм розвитку країни, це або суттєве скорочення витрат бюджету (і зарплат бюджетників у тому числі), або – дефолт. А це девальвація гривні, це інфляція, це галопуючі ціни і безробіття. І також скорочення витрат бюджету», – каже Павло Кухта, заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR).

Аби зменшити негативні соціальні наслідки при підвищенні цін на газ, уряд вже підготував цілу низку заходів.

«Держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Усе, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», – запевняє Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Читайте також: Як Прем’єр-міністр Гройсман провів час у Луцьку. ФОТО

Зокрема, буде продовжена наступий рік програма «теплих кредитів». Також із 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд гривень. Варто зауважити, що багато рівненських родин і мешканців усієї Волині вже переконалися, що цифри у квитанціях для енергоефективних домогосподарств у рази менша за ті, у кого немає лічильника чи будинок досі не утеплений. Таким чином допомогою Уряду Гройсмана матимуть змогу скористатися близько 150 тисяч українських родин.

Підвищення вартості газу омине родини, які оформили субсидію. Варто зауважити, що всі субсидії, котрі були оформлені до цього часу, перераховуються і переоформлюються автоматично.

Уряд вирішив посилити соціальний захист україців запровадивши декілька змін до порядку призначення субсидій. Вони значно спрощують отримання такої допомоги.

Насамперед, субсидія призначатиметься на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Також, субсидії зможуть одержати безробітні українці – задля цього потрібно лише встати на облік. Допомогу будуть нараховувати родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу або важку залежність одного з членів сім’ї. Пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%). До всього, якщо фактична вартість спожитих послуг менше обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно буде тільки фактичну вартість. Субсидії зможуть отримати і родини сотень тисяч заробітчан, якщо людина сплачує ЄСВ у тій країні, де працює, і надасть відповідне підтвердження. Насамкінець, до сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація на вирощування телят.

Таким чином підвищення ціни – це вимушений крок, який дасть змогу країні розвиватися далі. Україні вдалося відстояти позицію й домогтися найменшого розміру збільшення вартості. Варто зауважити, що єдина реальна можливість в майбутньому знизити ціни на газ – це відмовитися від дорогого імпортного газу, але це можливо тільки після збільшення видобутку українського газу. І це пріоритетне завдання уже поставлене Володимиром Гройсманом керівництву компаній «Нафтогаз» та «Укргазвидобування».

Аліна ПЕКАСЬКА

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024