Від промислу до промисловості: як волинські пасічники розвивають питні меди

03 Грудня 2018, 08:00
Питні меди 7180
Питні меди

«Медова хата» у Луцьку – уже п’ятий рік є своєрідним центром традиційної культури  і лобним місцем для туристів, де можна придбати фуд-сувеніри. А ще завзяті пасічники найперші в Україні отримали ліцензію на виробництво алкогольних напоїв із меду.

Опікується закладом громадська організація Братство бджолярів землі Волинської «Ройовий стан», до якої входять чимало місцевих волинських пасічників. Окрім того, на Волині з 2008 функціонує ГО «Гільдія медоварів України», які й почали відроджувати традиційний промисел. Головою організації є пасічник Володимир Дмитрук, який розповів детальніше інтернет-виданню Бізнес.Район про «Медову хату», про ліцензію, питні меди та іншу продукцію власного виробництва.



ЯК СТАРИЙ ПІДВАЛЬЧИК ПЕРЕТВОРИЛИ НА ПОПУЛЯРНИЙ ЗАКЛАД

Пасічники Волині почали відроджувати питні меди, які колись були ледь не сакральним трунком. Так виникла ідея зробити заклад, де можна спробувати ці унікальні напої.

Спочатку підвальчик, який пасічникам виділила Луцька міськрада, був у занедбаному стані. Та бджолярі взялися його реставрувати.

«Тепло наших рук із Антоном Шотіком (бджолярем, – авт.) теж тут відчувається. Бо, знаєте, немає нічого кращого, ніж зроблене своїми руками. Ми почали помаленьку насичувати цей заклад продукцією бджільництва», – поділився Володимир Дмитрук.

Сьогодні «Медова хата» на Театральному майдані – це водночас і крамниця, і дегустаційна зала, і заклад, де можна випити запашного чаю. Особливість у тому, що тут вся продукція з меду кількох пасічників. Сюди гості заходять, щоб придбати щось особливе, а також послухати лекції про оздоровчі продукти бджільництва. 



БДЖОЛИНІ ЛІКИ, КОСМЕТИКА І АЛКОГОЛЬ ВІД «МЕДОВОЇ ХАТИ»

У крамниці є більше 60 найменувань продукції, яку часто оновлюють. Продають весняні, літні, осінні меди та смаколики і напої з нього, різні пасти та суміші з пилком, який багатий на вітаміни, амінокислоти, макро і мікроелементи. Також тут є лікувальні і косметичні засоби з підмору (мертвих бджілок), які виводять радіонукліди. Є препарати для відновлення імунітету, суміші для лікування чоловічих та жіночих хвороб.

«Хоч ми і не медики, а бджолярі, та все ж ми знаємо, що ці препарати помічні. Бджолині лікувальні засоби можуть й заліковувати рани, які не гоїлися місяцями. Ми робимо і настоянки на прополісі, які мають антибактеріальну, загоюючу дію, настоянки на личинці воскової молі, яка лікує туберкульоз і серцево-судинні захворювання, виводить холестерин з організму, допомагає реабілітуватися після інфарктних та інсультних станів», – перераховує Володимир Дмитрук.

Володимир Дмитрук
Володимир Дмитрук

А ще у «Медовій хаті» – розмаїття натуральної медової косметики, яка допомагає від прищиків, вугриків, зморщок.

«Якщо випадково  намастите якийсь крем на печиво та з’їсте, то нічого страшного не станеться, тому що ця косметика виготовлена тільки з натуральних інгредієнтів. Робить її медова княгиня України Марія Шотік у невеликих кількостях, аби все було свіженьке для людей», – розповів Володимир Дмитрук.



Пасічники реалізовують у крамниці і питні меди, наливки, медаки, медівки. Бджолярі впевнені, що ця продукція вкрай потрібна місту і вже стала справжньою візитівкою обласного центру Волині.

«Ми хочемо, щоб це розуміли всі, адже питні меди – частинка культури нашого народу. Та цикл виробництва такого напою непростий і тривалий - не менше року», – пояснює Володимир Дмитрук.

Читайте також: «Задуп’є заставило»: історія польського грека, який варить сири 40 років

Як стверджує пасічник, завдяки тому, що у питних медах є більше трьохсот складників, то вживання не призводить до залежності, як від звичайного алкоголю.

«Ніхто не стане алкозалежним від нашої продукції. Ми з чистою совістю пропонуємо замінити важкі алкогольні напої на питні меди, які продаємо під торговою маркою «Українські медовари», – запевняє голова волинської організації «Гільдія медоварів України».



ЯК БДЖОЛЯРІ ВІДКРИЛИ ПІДПРИЄМСТВО «УКРАЇНСЬКІ МЕДОВАРИ»

Питні меди продають з акцизною маркою, тобто абсолютно законно. Шлях від кустарного промислу до ліцензійного виробництва був непростим.

«Ми починали з торгівлі на ярмарках народних майстрів під час міських фестивалів. Не раз поставало питання чому це громадська організація продає алкоголь.  Нам навіть заборонили на деякий час торгувати. А придбати ліцензію на оптову торгівлю спиртним за 500 тисяч гривень у рік було надто дорого. Як пасічник може заплатити таку суму?  Ми боролися, щоб зняли таку вимогу для пасічників і зараз такої норми нема. А ще в Україні спростили систему легалізації виробництва питних медів», – пояснює Дмитрук.

Справа у тому, що раніше потрібно було будувати цілий завод і тоді тільки видавали дозволи на виробництво питних медів. У 2016 році спростили вимоги до виробничої бази. Так, у минулому році волиняни першими в Україні отримали ліцензію на виробництво питних медів. Головне, щоб медівка мала не більше 35 градусів міцності. Виробники дуже задоволенні, що узаконили свою продукцію.

«Процес був важкий, але ми на правильному шляху. Перспективи є, хоча спочатку у цей проект мало хто вірив. Тепер хочемо, аби нашу продукцію можна було придбати й за кордоном», – наголосив Володимир Дмитрук.


На підприємстві у Дрогобичі, що на Львівщині, територію під виробництво надав місцевий пасічник – медовар Роман Войтків. Завдяки його ентузіазму і важкій праці, наголосив Дмитрук, вдалося створити перше в Україні підприємство по виробництву медових напоїв. Бджолярі «нафарширували» підприємство відповідним обладнанням, і тепер виготовлятимуть ще більше питних медів. А от реалізувати продукцію важче, адже про неї ще мало хто знає.

«Ми вирішили піти іншим шляхом: продаватимемо у заклади ресторанного типу, в яких є ліцензія на право продажу алкогольних напоїв, і де можна продегустувати напій», – пояснив Володимир Дмитрук.

Також ексклюзивні напої можна придбати в львівських магазинах «Сільпо» і «Алкосвіт», а у Луцьку – тільки у «Медовій хаті».

Анна МАНЮХІНА

ФОТО Олесі САЄНКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024