П’ять причин, чому волинським фермерам варто звернути увагу на фундук. ФОТО

23 Січня 2019, 17:13
Чому волинським фермерам варто звернути увагу на фундук 8000
Чому волинським фермерам варто звернути увагу на фундук

З горіхового саду на два гектари можна стати гривневим мільйонером, а рентабельність культури сягає 300%.

«Горіхові» експерти стверджують, що Волинь донедавна важко було назвати горіховим краєм. Та сьогодні, за їхніми словами, є великий потенціал для розвитку фундука. Адже у Волинській області хороші для цього кліматичні умови і є близько ринки збуту, зокрема північ Європи та Білорусь. Про це знавці горіхівництва говорили на конференції «Все про фундук: ринок, розвиток, виробництво, переробка», яку організувала Українська горіхова асоціація під завісу 2018 року у Луцьку.

Фундук – це окультурена форма ліщини, її найкращий сорт. Він відрізняється від дикої родички великим вибором виведених сортів, величиною плодів і гарною врожайністю: понад дві тони з гектара. Проте є й італійські сорти, в яких ще більша врожайність.


Читайте більше: Бізнес на «пекінці». Репортаж з капустяного поля на Волині

ПРИЧИНА 1. ТОМУ ЩО ФУНДУК ЗРОБИТЬ ВАС БАГАТИМИ

Президент Української горіхової асоціації Володимир Пахно бачить на Волині великий потенціал для розвитку фундука.

«Волиняни працьовиті, а робочі місця відсутні. Молодь їде до Європи наймитувати. Є необхідність формувати місцеві бюджети і дати можливість заробляти гроші людям. Адже з двох гектарів фундука можна мати мінімум 1,2 мільйона гривень», – зауважив Володимир Пахно.

На сьогодні фундук перетворюється на ту культуру, якою цікавляться багато людей. Це буде масштабний бізнес для багатьох українців та й волинян зокрема, який принесе великі вкладення в бюджет держави.

У Волинській області, за словами голови Української горіхової асоціації Володимира Пахна, фундуком активно почали займатися три роки тому.

Володимир Пахно
Володимир Пахно

«Поки не можу сказати, що є великі площі фундука. Є і по два гектари насаджень, а є й менші, але вже закладають площі і по 50 гектарів. Сьогодні все у стані розвитку», – зазначив пан Володимир.

Підвищувати прибуток від фундука можливо за рахунок щільності його посадки. А також потрібно захищати фундукові саджанці від хвороб-шкідників. І тільки тоді реально отримати стовідсотковий урожай. Окрім того, потрібно проводити дозапилення, аби захистити себе від втрати врожаю горіхів. Також треба обов’язково висаджувати тільки районовані сорти саджанців. Їх важливо мікоризувати, тобто,  щоб на коренях була вже грибниця, адже це 50% успіху. Експерти зазначили, що це необхідно для життєдіяльності молодої рослини фундука та її продуктивності.

За інформацією Володимира Пахна, на Волині фундук висаджують по схемі посадки: 4х3 метра. Тобто на гектар потрібно 660 саджанців, кожен з яких вартує 150 гривень. Як зауважив Голова горіхової асоціації, підприємець витратить орієнтовно 100 тисяч гривень на гектар.

«Але є державна дотація до 80 гривнь на кожен саджанець. Тобто держава може повернути частину коштів підприємцям. А здають вже готовий фундук за кордон, на ринки чи в кондитерську промисловість. Одним словом, висадка фундука окупляється повністю. Рентабельність +300%», – пояснив Володимир Пахно.

Тобто один раз потрібно буде витратити на гектар майже сто тисяч гривень, зазначив пан Володимир. А після того багато років отримувати плюс 400 тисяч.

ПРИЧИНА 2. ТОМУ ЩО ФУНДУК МОЖНА ЛЕГКО ТА ШВИДКО РЕАЛІЗУВАТИ

Для того, щоб виростити гарний продуктивний фундуків сад, потрібно мати стандартні сертифіковані саджанці. Раніше такі молоді рослини возили з-за кордону, а сьогодні вже є декілька розсадників в Україні по вирощуванню фундука.

Керівник першого сертифікованого розплідника ФГ «Батьків сад», що у Хмельницькій області, Ігор Цибенко пояснив, якщо купувати саджанці, то обов’язково потрібно побувати в тому розсаднику, де вони росли, аби перевірити їх.

«Тому що є багато господарів, які самі обірвуть листя до викопування саджанців, а так не можна. Адже викопувати фундук можна тільки після повного скиду листя», – розповів пан Ігор.

За порадами експертів, при посадці плантацій фундука необхідно підбирати сорти, що відповідають вимогам інтенсивного промислового горіхівництва. Тобто вони повинні бути зимостійкі, фіто- і етностійкі.

Посадити кілька соток фундука можуть аматори й біля свого будинку. Вони можуть отримувати з цього хороший врожай, та ще й використовувати як розплідник.

Співзасновник розсадника і журналу «СонцеСад» Остап Михаць поділився,  що важливо продавати не тільки самі фундукові горіхи чи саджанці, але й різноманітні продукти, адже фундук використовують не лише в свіжому вигляді, а й в кондитерській промисловості.

ПРИЧИНА 3. ТОМУ ЩО ФУНДУК НЕ ВИБАГЛИВА РОСЛИНА

Керівник першого сертифікованого розплідника ФГ «Батьків сад», що у Хмельницькій області, Ігор Цибенко розповів, що сорти фундука ділять по групах: промислова група сортів, саджанці яких вирощують на великих площах (від 20 гектарів), і любительські сорти, що вирощують вдома.

Сорти промислової групи мають хорошу вологостійкість, можуть рости незалежно від умов вирощування. Збирає їх комбайн. Такий фундук повністю випадає з обгортки. До промислової групи ще входять кондитерські сорти, які повністю підходить для застосування в цілісному вигляді. Тобто такий горіх додають у плитки шоколаду, і за них можна отримати більші кошти.

Ігор Цибенко каже, що такі сорти мають круглий горіх, гарний смак, добре обсмажуються і повністю очищаються від оболонки. Проте пристосовані вони поки  до більш теплого клімату.

Тому спочатку, за словами Ігоря Цибенка, потрібно зосередитися на більш відомих сортах, які теж використовують у кондитерській справі. Ціна на такі горіхи менша, але його можна виростити самому та здати на переробку. Це такі види саджанців: косфорд, сирена, галле, каталонський, трапезунський.

«Ці сорти пройшли випробування в Польщі, пройшли районування – процес пристосування до регіону. Їх завезли з Німеччини, Іспанії, Італії, тобто більш теплого клімату. Фундук пластична культура, й порівняно швидко привикає до умов вирощування», – зауважив пан Ігор.

Тому фундук й справді не дуже вибаглива рослина. Потрібно лише дотримуватися порад і правильно висаджувати саджанці. От наприклад, перед тим, як висаджувати горіх на новій ділянці, потрібно оглянути, чи підходить вона. 

Зокрема спершу варто дізнатися, на якій глибині протікають підґрунтові води. Якщо ближче ніж 1,5-2 метри до поверхні ґрунту, то на такій ділянці небезпечно садити фундук. Ця культурна рослина не любить застою води, тому що тоді задихається коренева система. Аби перевірити, достатньо викопати яму на глибину два метри і перевірити, чи не з’являється вода.

Окрім того, якщо ж ґрунти сильно щільні і засолені, то на них небезпечно садити фундукові сади.  Висаджувати сади можна на західних, північно-західних, та східних схилах. А на південних закладати фундуків сад не рекомендують, тому що саджанці рано зацвітуть і можуть змерзнути.

ПРИЧИНА 4. ТОМУ ЩО ФУНДУК МОЖНА ЗІБРАТИ НАВІТЬ РУКАМИ

Фундук можна збирати руками, тобто не обов’язково купувати якусь спеціальну техніку. До прикладу, є сорти горіхів для аматорського вирощування. Їх не можна зібрати комбайном, і вони не повністю випадають з обгортки. Тому збирають їх вручну.

Такі саджанці фундука постійно плодоносять, і не потребують особливих умов вирощування: вебба цінний, умберто червонолистий, варшавський види. 

«Загалом на Волині тільки починають збирати фундук. Як збирати, то це залежить від площі саду. Його, звичайно, легко збирати руками. Хоча є такі сорти, які погано висипаються, тому й потрібна спецтехніка», – додав Володимир Пахно.

ПРИЧИНА 5. ТОМУ ЩО ФУНДУК ОБ’ЄДНУЄ

Провідний спеціаліст з горіхового бізнесу Мирослав Загорський під час свого виступу на прес-конференції наголосив, що фундуковий успіх буде тоді, коли підприємці почнуть об’єднуватися.

«Там, де об’єдналися кілька людей – є успіх, де об’єдналися сотні людей – ще більший успіх, а якщо об’єднуються цілий регіон, то можна мати й немалу матеріальну вигоду від цього. Тобто Волинь зможе прославити регіон власним фундуком», – зауважив пан Мирослав.

Тому потрібно об’єднуватися в сільськогосподарські кооперативи, аби був більший прибуток і запрацював ринок.

«Отримувати 100 тон з двох гектарів для ринку – це ніщо», – вважає Мирослав Загорський.

Адже, за його словами, солідні компанії сьогодні співпрацюють з великими підприємствами, які вирощують орієнтовно 500 тон фундука. А цього можуть досягти тільки кооперативи.

Анна МАНЮХІНА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024