На ягоди: як дев'ять волинських компаній розділили 12 мільйонів дотацій

07 Лютого 2019, 18:05
1952

Минулого 2018-го року волинські садівники, виноградарі та хмелярі отримали понад 12 мільйонів гривень з держбюджету на розвиток своєї справи. Це кошти за цільовою програмою.

Як в області розподілились суми підтримки, хто претендував і кому реально пощастило – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Державна дотація – це, в основному, компенсація 80% коштів витрачених на саджанці. Для того, щоб скористатися підтримкою уряду, необхідно подати заяву до Мінагрополітики та документи до спеціальної районної комісії.

Торік волинські агропідприємства, що займаються садівництвом, виноградарством, хмелярством, вирощуванням ягід і горіхів отримали 12,4 мільйона гривень державної дотації. А це майже на 4 мільйони більше, ніж у 2017-му. Документи на отримання компенсацій з бюджету подавали 13 підприємств, пройшло 9. Дотації «пішли» у п’ять районів області: Любомльський, Іваничівський, Володимир-Волинський, Ківерцівський та Луцький.

Найбільші суми дотацій за Програмою підтримки розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників за минулий 2018 рік отримали агропідприємства пов’язані з депутатами Волинської обласної ради.

ТОВ «Волинська Ягідка» створене та зареєстроване у Любомлі 2016 року. Восени 2018-го підприємство висадило першу плантацію лохини на 75 гектарах землі у Шацькому районі. І вже у грудні на сайті Мінагрополітики з’явилася інформація, згідно з якою «Волинській ягідці» мають виплатити рекордну суму дотації – 3 мільйони 178 тисяч гривень. Підприємство засноване матір’ю депутата Волинської обласної ради від Радикальної партії В’ячеслава Богдана Оксаною Богдан, дружиною депутата від «Солідарності», заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря Світланою Бондар та їх спільною дочкою (нині мешканкою Києва) Ольгою Погребенник.

Усі три жінки знатні на Волині підприємиці. Згідно даних аналітичної системи YouControl, на кожну з них записано одразу кілька фірм. І не лише аграрних, а й будівельні, такі, що займаються орендою нерухомості, енергетичні і навіть охоронні.

Раніше «Сила правди» писала про «теплий» бізнес дружини Володимира Бондаря Світлани.

Повертаючись до «Волинської ягідки» варто зауважити, що вона зареєстрована за тією ж адресою, що й ТОВ «Українська садова компанія». Директором обох «ягідних» підприємств є Сергій Маїло. Кінцеві бенефіціари «Української садової компанії» – родичі того ж таки депутата облради В’ячеслава Богдана: матір Оксана та син Святослав.

Підтвердженням того, що реальним власником «Волинської ягідки» є депутат облради, а не його мама-пенсіонерка, є розгорнутий репортаж з урочистостей з нагоди посадки першої плантації лохини у Шацькому районі. Ключовим спікером події є сам В’ячеслав Богдан. Він вручає нагороди працівникам підприємства і у своєму виступі неодноразово асоціює їхню роботу зі своєю.

В’ячеслав Богдан вручає нагороди робітникам ТОВ «Волинська ягідка». Фото з сайту shatsk.rayon.in.ua
В’ячеслав Богдан вручає нагороди робітникам ТОВ «Волинська ягідка». Фото з сайту shatsk.rayon.in.ua

«Сьогодні ми завершили перший етап нашого проекту, висадивши лохину на площі 75 га. На плантації ми будемо вирощувати 5 сортів ягід, серед яких є ранні, середньостиглі і пізні. Цьому моменту передували два роки напруженої праці з доланням бюрократичних перешкод і нелегкою роботою з підготовки площ під ягідники. В ті часи було багато скептиків, які не вірили в нас, сумнівалися, що ми зможемо реалізувати задумане, критикували. Сьогодні, коли все це позаду, ми вдячні владі і людям, які нас підтримали. Землі Шацького району – екологічно чисті і найбільш сприятливі для вирощування лохини. На них ми виростимо чисті, не забруднені агрохімією, ягоди, які користуватимуться попитом серед споживачів України і цілого світу», – зазначає В’ячеслав Богдан.

Раніше депутат Волиньради Василь Столяр заявляв про спроби задіяти кошти держбюджету на ремонт системи осушування на полях, що орендувались «Волинською ягідкою». Тоді на засіданні комісії з питань екології обранці громади посперечались через питання виділення з бюджету Фонду регіонального розвитку двох з половиною мільйонів гривень на капітальний ремонт інженерної інфраструктури Прип’ятської осушувальної системи Шацького району. Голова комісії припустив, що поливання ділянок хотіли здійснювати за рахунок держави.

Окрім того, до членів комісії з питань боротьби зі злочинністю та корупцією Волиньради нібито звертався Шацький селищний голова, повідомляючи, що селищна рада не давала погодження на цю ділянку, а облдержадміністрація погодила ділянку без їхнього дозволу.

На другому місці за обсягом отриманих дотацій – підприємство з села Коритниця Володимир-Волинського району «Єврофрутгруп». Фірма вирощує фрукти, горіхи, ягоди. Бенефіціарами підприємства є волинянин Леонід Крощук(він же директор) та Сергій Лук’янець з Житомирщини. Держава повернула «Єврофрутгруп» 2,5 мільйона.

Третя позиція – у ТОВ «Волиньсад» з Ківерців. Протягом 2018-го Мінагрополітики двічі своїми наказами виділяло кошти цій фірмі: в серпні і в грудні. Загальна сума підтримки склала 1,9 мільйона гривень. Це підприємство також належить одному з депутатів Волинської обласної ради – представнику «Солідарності» Юрію Гупалу.

На четвертому місці — «Дари Волині» з Луцька. Це підприємство теж дотувалось двома траншами на загальну суму 1,5 мільйона гривень. Його директором і кінцевим бенефіціаром є колишній депутат Луцькради Олександр Пилипович.

Понад 1,175 мільйона отримало ще одне любомльське підприємство «Беррі Фарм Юкрейн». Тут теж вирощують ягоди лохини і розводять саджанці. Керує підприємством Анатолій Прилуцький. Він також очолює іншу «ягідну» фірму «Беріз енд Черіз», тільки вже у Луцьку.

Потрапила до переліку отримувачів державної дотації і заснована офшорними компаніями Кіпру і Греції фірма «Чорниця Волині». У цього любомльського підприємства той же директор і та ж сама адреса, що й у ТОВ«Україна Голд Сад». Тож дотації з держбюджету ці дві юрособи-близнючки отримують почергово. У 2017 пощастило «Голд Саду», а у 2018-ому понад 926 тисяч гривень з держбюджету надійшло «Чорниці Волині».

Майже 856 тисяч гривень надали фермерському господарству «Сад» і 290 тисяч гривень – фермерському господарству «Агроорганік» з Іваничівщини. 93 тисячі отримало ківерцівське ТОВ «Кліома сервіс».

За бортом цього разу опинилися ТОВ «Агрофілд компані» з Ратнівського району, ТОВ «Волта +» зі Старовижівщини та дві луцькі фірми «Астра» і «Агропромторг»

Підсобили аграріям і з бюджету Волинської області. За Комплексною програмою розвитку галузі АПК на 2016-2020 роки минулоріч спрямували в районні бюджети і бюджети ОТГ на підтримку садівництва і ягідництва субвенції на майже 51 тисячу гривень.

Оксана ПЕТРУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024