«Створюй продукт унікальним або дешевим»: 10 порад для стартаперів від відомого волинського бізнесмена

10 Лютого 2019, 18:05
Віктор Корсак 2750
Віктор Корсак

Людина, яка починає вести свій бізнес, зіштовхується з чималою кількістю перешкод і ризиків. Сформувати сильну команду, нівелювати невизначеність, знайти правильні ідеї – лише частина завдань, які потрібно вирішити стартаперу.

Зрозуміти принцип створення успішної справи зі стратегічної точки зору допоміг волинський бізнесмен, голова ради директорів «VolWest Group» Віктор Корсак. Говорили про інструменти розвитку бізнесу під час відкритої розмови на тему «Як розбудувати мультибрендову корпорацію».

Зустріч із відомим бізнесменом провели в четвер, 7 лютого. Місцем події обрали Музей сучасного мистецтва Корсаків. Захід відбувся у рамках проекту «Школа свідомого громадянина» за підтримки Громадянського руху «Свідомі».

Зустріч із Віктором Корсаком
Зустріч із Віктором Корсаком

До «VolWest Group» входить 17 успішних бізнесів, серед яких мережа супермаркетів «Наш край», супермаркети «SPAR», спортивно-розважальний комплекс «Адреналін Сіті»,  Музей сучасного мистецтва Корсаків. Частина стартапів, які запустив Віктор Корсак, успішно працює за межами Волинської області.

Читайте також: Волинський бізнесмен планує «захопити» 10 відсотків чипсового ринку

Серед висловлених спікером думок Бізнес.Район обрав ті, які допоможуть майбутнім або теперішнім стартаперам.  

ДЕ БРАТИ ІДЕЮ

«Бізнес – це не просто гроші, це спосіб життя. По-перше,  треба мати здібності і задатки, по-друге − розрив між потребами і можливостями, тобто ти щось хочеш, але того не маєш. Дефіцит ресурсів – основа будь-якого розвитку. По-третє, потрібно мати надлишок ресурсів».

«Дуже цікаве питання: де брати ідею? Є поняття «інсайту» і маса теорій, де він береться. На моє переконання – це конвергенція знань і досвіду. До мене дуже часто такі «прозріння» приходять у момент, коли я прокидаюсь».

«Наша невизначеність – об’єктивна, а всі ризики – суб’єктивні. Джон Нейман визначає три види невизначеності: комбінаторну, стохастичну, стратегічну».

«Комбінаторна – це коли є багато варіантів розвитку ситуації. На мою думку, щоб нівелювати таку невизначеність, треба багато читати, дивитися, що навколо відбувається, хто це вже проходив».

«Стохастична невизначеність – це коли щось може відбутися рандомно. Щоб її нівелювати, треба накопичувати досвід і не боятися помилятися. Всі падали, питання в тому, наскільки швидко ти встанеш і наскільки готовий підніматися».

«Стратегічна невизначеність полягає у наявності вищої сили, яка щось визначає у вашому  житті, типу карми. На мою думку, щоб її нівелювати, треба робити хороші справи».

У ПРАЦІВНИКІВ МАЮТЬ БУТИ РІЗНІ КОМПЕТЕНЦІЇ

«Коли займаєтесь тим, що вам подобається, ви весь час в ресурсному стані і тоді ваші знання і досвід працюють ефективно.

У Стіва Джобса є хороші слова: «Я працював би з людьми, до яких я б пішов на роботу та хотів разом відпочивати». Це принципово. У людей з різними цінностями бізнесу не буде.

Бажано, щоб у працівників були різні компетенції: хтось інженер, хтось маркетолог, хтось виробничий. Тоді у вас буде збалансована команда».

ГРОШІ ЗАРОБЛЯЮТЬ ТІЛЬКИ МОНОПОЛІСТИ

«Є два напрямки створення продукту: робити його унікальним або дешевим».

«Поговоримо про кількість споживачів і любов до цього продукту. Якщо буде багато споживачів із невеликою любов’ю – це один шлях. Коли любов велика, а споживачів дуже мало – це інший шлях, правильний. Треба заходити на маленький ринок, про який ніхто не знає, але щоб ваш продукт був найкращим, щоб його дуже любили».

«Продукт має бути простим, а якщо він складний, то ви одразу маєте дати знання про нього. Споживач себе дуже некомфортно почуває, якщо він не може користуватися продуктом, а вчитися він не надто хоче. Тоді товар чи послугу не купують».

«Гроші заробляють тільки монополісти. Треба заходити на маленький ринок, але стати там монополістом».

«Інвесторів цікавить, чи реально людина лідер, чи одержима своїм продуктом, чи сфокусована, чи комунікабельна. Важливо, щоб стартап вирішував якусь проблему, мав суттєву перевагу над конкурентом, сильну команду, приносив прибуток. Гроші ми вкладаємо не в ідею, не в продукт, а в людей, які готові його зробити, виростити».

Зустріч із Віктором Корсаком
Зустріч із Віктором Корсаком

Зустріч із Віктором Корсаком
Зустріч із Віктором Корсаком

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024