Все, що треба знати про «медичні» гроші для Волині від Світового банку

14 Березня 2019, 19:18
Мобільна установка Siemens Cios Alpha для ЕФД серця 5055
Мобільна установка Siemens Cios Alpha для ЕФД серця

Волинь на фінішній прямій по реалізації Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу» від Світового банку. Вона одна з перших за кількістю згадок у ЗМІ про зроблену роботу з Субпроекту. 

Як реалізовували та як впроваджуватимуть й надалі субпроект від Світового банку говорили під час семінару, що відбувся 4-6 березня в Полтаві. По підсумки реалізації спільно зі Світовим банком проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей» та досягнення впровадження волинського Субпроекту звітували й у Волинській ОДА.

У волинському Субпроекті підписали контрактів на майже 72% від суми позики. У березні 2019 року реалізували левову частку з запланованого.

Волинські первинки отримали 23 автомобілі від Світового банку
Волинські первинки отримали 23 автомобілі від Світового банку

ВОЛИНСЬКИЙ СУБПРОЕКТ НА ФІНІШНІЙ ПРЯМІЙ

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк розповів, що у плані реалізації компонентів субпроекту станом на березень 2019 року в області освоїли коштів на 5,8 мільйона доларів – це 29,05% від суми позики. Це є середнім показником серед інших субпроектів. На цей же період підписали 86 контрактів на 14,3 мільйона доларів (71,66% від суми позики), вони зараз на стадії виконання.

Нещодавно провели три нові тендери (тож в оцінці перебувають пакети на суму майже 4,9 мільйона доларів) й оголосили торги на 166,5 тисячі доларів.  Ще два пакети закупівель для продовження навчального компоненту оголосять з дня на день. На стадії коригування і підготовки до тендеру – пакет закупівель щодо реконструкції приміщення під амбулаторію загальної практики-сімейної медицини.

Читайте також: На Волині найдешевші в Україні закупівлі в рамках проекту Світового банку

З огляду на це, Ігор Ващенюк наголосив, що хоч проект триватиме і в 2020 році, та всі контракти мають підписати цього року, аби все завершити спокійно та якісно. Адже в силу багатьох причин волиняни відставали і по вибірці коштів, і по темпах реалізації заходів. Тож зараз, надолужавши згаяне, достойно виходять на фінішну пряму.


Комп'ютери у Ковельській центральній районній лікарні
Комп'ютери у Ковельській центральній районній лікарні

Як визнав Ігор Ващенюк, найпроблемнішим був будівельний компонент. На темпи його втілення в життя впливало чимало чинників. З-поміж основних – перегляд, у зв’язку зі зменшенням суми позики, кількості об’єктів та скорочення лотів (із 86 запланованих кілька років тому приміщень під АЗПСМ відібрали 33 об’єкти для ремонту й реконструкції станом на сьогодні); переоголошення закупівель (мало місце через відхилення пропозицій, відсутність учасників на окремі лоти, непідписання договорів через відмову підрядників); довготривала процедура отримання департаментом регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації дозвільних документів, коригування проектів і призупинення робіт для внесення змін у договірні угоди.

Нині вже підписали з десятьма підрядниками 16 контрактів на реконструкцію і капремонт 32-ох об’єктів. На двадцяти двох вже ведуть роботи, і два з них незабаром здаватимуть в експлуатацію (туди вже завезли меблі). На ще одне приміщення під амбулаторію за трохи розпочнуть шукати підрядника через тендерну процедуру.

Щодо закупівлі медобладнання, комп’ютерної техніки та розхідних матеріалів, то, як зауважив Ващенюк, проблем було в рази менше, а результати дуже втішні. Наприклад, завдяки забезпеченню кожного сімейного лікаря на «первинці» комп’ютеризованим робочим місцем (а це 533 комплекти) Волинь демонструє один із кращих показників підписання декларацій і загалом не мала жодних проблем із впровадженням в області першого етапу реформи.

Читайте також: Для волинської «первинки» закупили нове обладнання

Зазначимо, що левову частку декларацій підписали через медичну інформаційну систему «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області», розроблену в рамках ІТ-компоненту субпроекту.

Загалом 2018 рік був знаковим для покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я. Адже на майже 11 мільйонів гривень здійснили постачання обладнання, медичних меблів та розхідних матеріалів для діючих амбулаторій  загальної практики-сімейної медицини. Для лікарень вторинного та третинного рівнів надання допомоги придбали  обладнання на суму майже 100 мільйонів гривень. Для «вторинки» і «третинки» в 2019 році здійснили нову закупівлю, і вже триває її оцінка. А також оголосили тендер на придбання машин для дезінфекції та стерилізації кардіохірургічного обладнання й інструментів.

Ковельські медики отримали медичні функціональні ліжка з матрасами «Jiangsu Yongfa Medical»
Ковельські медики отримали медичні функціональні ліжка з матрасами «Jiangsu Yongfa Medical»

Про якісну роботу команди з реалізації субпроекту свідчить той факт, що участь у тендерах взяли такі постачальники, як Siеmens, Canon, Philips, Meditrade, Diatech, Human та ін.

«Наші лікарі, які вже працюють на цьому обладнанні, підтверджують його високий рівень», – наголосив Ігор Ващенюк.

Читайте також: Ковельська лікарня від Світового банку отримала нове обладнання та меблі

Тож співвідношення ціна/якість у виконаних договорах дозволяє говорити про закупівлю медтехніки із найкращими характеристиками за цінами, що дають значну економію порівняно з оціночними вартостями лотів.

Про професійно здійснені закупівлі свідчать і результати перевірок незалежних експертів (зокрема і на замовлення Світового банку, який завжди моніторить освоєння виділених коштів). Тому є сподівання, що вітчизняні контролюючі органи винесуть справедливі вердикти і підтвердять, що роботу зробили якісно і без жодних порушень.

Найвагоміші кроки у закупівлях обладнання – це, звичайно, придбання ангіографів: двох Canon Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 та одного Philips Allura Xper FD20 вартістю понад 600 тисяч доларів кожен. А також почав працювати новий рентген-операційний блок відділення електро-фізіологіних досліджень серця. Його оснастили установкою для проведення інвазивних електрофізіологічних досліджень серця (з генератором для РЧ-абляцій з помпою та програмованою ЕКС і пересувною рентгенустановкою Siemens з можливістю проведення кардіоангіографії (С-аркою)) та операційними столами Lojer й освітлювачами Dräger.

Читайте також: В обласну лікарню привезли обладнання від Світового банку за 127 тисяч євро

Розповів Ігор Ващенюк й про підвищення фахового рівня медперсоналу.

«Хай навчальний компонент і не такий помітний, але він важливий. Працюємо всі і маємо зниження рівня госпіталізації, зменшення виїздів швидкої допомоги з гіпертонічними кризами чи гострими коронарними  атаками, що свідчить про злагоджену співпрацю усіх ланок та правильну побудову роботи на «первинці», де працюють саме лікарі та медсестри, які упродовж 2017-2018 років проходили дводенні навчання», – зауважив Ігор Ващенюк.

Портативні електрокардіографи
Портативні електрокардіографи

ВОЛИНЬ СЕРЕД ПЕРШИХ ЗА КІЛЬКІСТЮ ЗГАДОК У ЗМІ

Щодо інформаційного компоненту, то Волинь теж тут має чудові показники. На семінарі у Полтаві зазначили, що Волинська область посідає перше-друге місця за кількістю згадок у ЗМІ про зроблену роботу з Субпроекту.

На Волині у 2018 році зменшилася кількість виїздів із приводу гіпертонічних кризів на 2 628 випадки. Хворих на гострий коронарний синдром зменшилося на 186 випадків, ішемічної хвороби серця – на 543 випадки або понад 46 тисяч кардіограм, зроблених лікарями «швидких», обладнаних кардіографами з дистанційною передачею даних, і спрямованих у центральну оперативну диспетчерську для опрацювання лікарями-консультантами і прийняття правильного рішення (зокрема й щодо госпіталізації).

Читайте також: У волинській лікарні з’явилося сучасне обладнання європейського рівня

Окремо Ігор Ващенюк зупинився на результатах звіту Рахункової палати України по аудиту субпроекту. Адже сьогодні у деяких медіа області поширюють викривлену інформацію щодо нібито значних порушень під час реалізації заходів.

Найперше він зазначив, що некоректно порівнювати дані, які свідчать про стан впровадження субпроектів у різних областях. Бо вони різні – і в грошовому еквіваленті, і в часовому вимірі.

«Є субпроекти дворічні, суми позики яких в три-чотири рази менші», – уточив Ващенюк.

Ангіограф у Волинській обласній лікарні
Ангіограф у Волинській обласній лікарні

Щодо висновку про ризик нецільового використання коштів, за які купили 139 медичних ваг для новонароджених і 90 гінекологічних крісел за 943,8 тисячі гривень, що за функціональним призначенням, начебто, не відповідають обладнанню, яке використовують при наданні меддопомоги пацієнтам з хворобами системи кровообігу, то Ігор Ващенюк зазначив, що моніторинг стану здоров’я вагітних та жінок є однією зі складових у профілактиці серцево-судинних захворювань на первинному рівні. Тож рішення про закупівлю гінекологічних крісел прийняли відповідно до Наказу МОЗ України.

Читайте також: На Любешівщині розпочали реконструкцію медпункту

Також є зауваги, які не відповідають стану справ у субпроекті. Зокрема виокремлене аудиторами «проведення оцінки досягнення цілей субпроекту по Волинській області на суму 60 тисяч доларів  США», присутнє у плані закупівель від 14 лютого 2015 року, вилучили звідти того ж таки 2015 року і більше не згадували у жодному документі.

Окрім того, звіт та його розрахунки ґрунтуються на сумі позики у 30 мільйонів доларів, але з весни 2018 року група з управління субпроектом, відповідно до листа МОЗ України про реінвестування коштів, могла освоювати лише 20 мільйонів доларів. Тому в межах цієї коригованої суми цифри відображають реальний стан справ та дозволяють стверджувати про нормальні темпи освоєння впровадження субпроекту.

Апарат штучного кровообігу АШК
Апарат штучного кровообігу АШК

ЗАРПЛАТНЯ ДЛЯ КОНСУЛЬТАНТІВ СУБПРОЕКТУ – ЗАКОННА

Щодо зарплат консультантів, то, за словами Ігоря Ващенюка, процедура закупівлі цих послуг була однаковою для всіх регіонів, наперед погодженою Світовим банком та МОЗ України. А винагорода за роботу – рекомендована надавачем позики задля якісного втілення заходів за відповідними компонентами та унеможливлення корупційної складової.

На жаль, у звіті не врахували зауваги щодо кваліфікації консультантів. Однак в остаточному варіанті акту є висновки, що «перевірка встановила наявність на місцях усього медичного обладнання, фактів реальних обстежень об’єктів, в яких здійснюється реконструкція/капремонт, проведення навчань, функціонування електронного Реєстру пацієнтів, розміщення інформаційних матеріалів і т.п. (відповідно до виконаних договорів), а також усієї необхідної документації», які доводять професіоналізм виконавців.

Читайте також: Володимир-Волинське ТМО отримало нове обладнання для лабораторії

Щодо інформаційного компоненту, то за словами Ігоря Ващенюка, на семінарі у Полтаві велику увагу приділяли роботі з населенням. Волинь тут теж має успіхи, що були б неможливими без співпраці із місцевими та всеукраїнськими засобами масової інформації й виготовлення просвітницької та брендованої продукції для поширення серед краян у рамках субпроекту.

Матеріали у ЗМІ були не рекламними, як висновують аудитори, а спрямованими винятково на підвищення обізнаності населення про серцево-судинні недуги, їхню профілактику та лікування, а також нові можливості волинських медзакладів у цьому плані завдяки заходам, реалізованим за кошти позики.

Для Луцької міської клінічної лікарні закупили новий комплект обладнання для діагностики проблеми з серцем
Для Луцької міської клінічної лікарні закупили новий комплект обладнання для діагностики проблеми з серцем

Тож, що стосується звіту Розрахункової палати, то управління охорони здоров’я Волинської ОДА надало заперечення, уточнення та пояснення до його проекту з підтвердженням та посиланням на офіційні документи.

Проте основну частину з них не врахували в остаточному варіанті, що завдало репутаційних втрат як субпроекту, так і Проекту в цілому, а також іміджу України на міжнародній арені.

Читайте також: Волинські первинки отримали 23 автомобілі від Світового банку

Як наголосив Ігор Ващенюк, після офіційного оприлюднення звіту влада області негайно вжила низку заходів, які сприятимуть ще якіснішому впровадженню субпроекту та дозволять запобігти повторенню зауважень до реалізації.

ВОЛИНЬ ПЕРША ЗА ЗАДОВОЛЕНІСТЮ СІМЕЙНИМИ ЛІКАРЯМИ

А на завершення доповіді Ігор Ващенюк озвучив декілька показників дослідження «Індекс здоров’я. Україна», яке теж представили на семінарі і є у вільному доступі  на сайті ініціативи.

«Це незалежне оцінювання, про проведення якого нікого не попереджували, а отже, ми ніяк і ніде вплинути не могли. Так от, за задоволеністю сімейними лікарями Волинь зайняла перше місце, а за задоволеністю рівнем надання медичної допомоги наша область в трійці перших. По співоплатах населення у медичних закладах ми сьомі із сумою такої сплати у межах 440 гривень. Для порівняння: в області, яка посіла перше місце, середня співоплата – 350 гривень, а найбільші суми в інших регіонах – 1200-1300 гривень»,  – розповів керівник медичної галузі в області. 

Читайте також: Ковельське медичне об'єднання отримало сучасні ліжка від Світового банку

Ігор Ващенюк наголосив, що, на ці цифри вплива реалізація субпроекту, бо саме за час його втілення значно зросли показники задоволеності волинян якістю медичних послуг.

Володимир-Волинське ТМО отримало нове обладнання для лабораторії
Володимир-Волинське ТМО отримало нове обладнання для лабораторії

«Регіональні відмінності між найвищим і найнижчим рівнями задоволення окремими складовими системи охорони здоров’я сягають майже 60%: різниця в задоволеності сімейними лікарями становить 58,3% (95,5% у Волинській області та 37,2% у Сумській), різниця в задоволеності педіатрами – 53,1% (94,6% у Волинській області та 41,5% у Сумській). На Волині рівень задоволення різними складовими системи охорони здоров’я коливається від 75,8% до 95,5%», – уточнив Ігор Ващенюк.

Окрім того, деякі позиції цього опитування свідчать про правильну просвітницьку роботу з населенням щодо змін, які йдуть за реформуванням галузі. Тож на Волині лише 2,3% споживачів амбулаторної допомоги отримували її не в того лікаря або не в тому закладі, до якого вони прикріплені (тоді як найбільший показник по Украні 32,8%). Лише на Волині єдиною причиною звернень у заклади або до лікарів, до яких вони не прикріплені, було направлення, яке може видати тільки цей лікар (100%).

Читайте також: У Ковельській лікарні завершують встановлювати медичну техніку за 600 тисяч гривень

А  найбільше тих, хто вважає найважливішою в електронній охороні здоров’я можливість того, що будь-який лікар, до якого прийшов пацієнт, зможе побачити необхідні записи в електронній картці, мешкає у Волинській області і становить (58,1%) (а найменше – у Києві (13,6%). Майже 55% волинян розуміють, що підписувати декларації з сімейними лікаряями необхідно.

Ігор Ващенюк підсумув, що проект набирає обертів і найближчим часом по вибірці коштів може перейти в лідери.

Звіт по впровадженню у Світовому банку сприйняли позитивно і сподіваються на подальший поступ. Однак корективи у поточну діяльність вносить той факт, що область наразі не може використати вільні залишки, тож управління охорони здоров’я Волинської ОДА просить фінансування на заходи зі столиці.

Керівник групи  управління субпроектом, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук на завершення засідання подякував усім, хто реалізовує заходи. Він висловив жаль з приводу того, що опоненти, замість вивчити питання, маніпулюють на цій темі.

«Попри випробування і перешкоди, зроблено багато. Маємо вже що показати. І впевнений, що все достойно завершимо», – резюмував Кошарук.

Читайте також: Волинські лікарні отримали надсучане обладання від Світового банку

Коментарі
25 Березня 2019, 16:20
Навіщо гроші світовового банку? У Ковелі Самчук наладив роботу благодійної (примусово благодійної) каси. З такими цінами та поборами лікарня сама може купувати і без грошей світового банку. Дивно що всі знають про побори і наче нічого не бачать. Ні поліція ні прокуратура ні дапутати. Лікарня здає приміщення в аренду під магазини та аптеки. За кожну послугу деруть гроші. Самчук отримав крісло головного в спадок від батька. Ковельська лікарня це суто сімейний бізнес родини Самчуків. І не потрібно цих рекламних статей як купують обладнання. Для людей немає нічого безкоштовного. Зовсім немає.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024