Як живе громада за 15 кілометрів від Росії

04 Квітня 2019, 13:37
Вокзал у містечку Краснопілля Сумської області 5742
Вокзал у містечку Краснопілля Сумської області

У Сумській області зараз діє тільки 34 ОТГ, з яких взірцевою вважають Краснопільську.

У Краспопільській громаді зараз шкодують тільки про одне: чому не примкнули до процесу децентралізації раніше і втратили чимало коштів. Адже з 2017 року, коли в одну громаду об’єдналися дві селищні та чотири сільради з населенням 16,2 тисячі, зуміли змінити чимало.

Читайте також: П’ять років децентралізації: втричі більші бюджети, рівні дороги і довідки «на місцях»

Голова громади Юрій Яремчук, пригадує, що змінити свідомість мешканців було найважчим завданням, адже недовіра до реформ та нововведень з боку влади часто заважає перебудувати усталений устрій та застарілу систему самоврядування.

«Важливо було переконати людей, що кошти, які недоплачують у податках, це втрачені ресурси, які є недоплачені не державі, а власній території» – продовжує Юрій Яремчук

Наразі прокордонна громада, у якої за 15 кілометрів починається Російська Федерація, активно співпрацює із селами, що не увійшли до об’єднання. Аргументів чимало: центр надання адміністративних послуг, центр первинної медично-санітарної допомоги, центр дитячої та юнацької творчості. Тобто, зараз у громаді є все, що було тільки у райцентрі.  

Спільний кордон громади з країною-агресором дає місцевим розуміння, ніяких серйозних іноземних інвесторів тут не буде у перші десятиліття, тому потрібно шукати можливості для розвитку всередині області чи України. Тому в ОТГ налагодили сервіс, яким користуються навіть жителі сусідніх міст, адже і Центр надання адміністративних послуг, і медичний центр виконують свої обов’язки швидко та професійно.

«Те, що в обласному центрі не зроблять за день, в Краснопіллі можуть зробити за дві години», – наголошує Директор Сумського «Центру розвитку місцевого самоврядування» Олександр Хоруженко.  

Читайте також історію про сумських підприємців Як міцні стіни Європи мурують з української супер-цегли

РЕСУРСИ КРАСНОПІЛЛЯ

Керівництво ОТГ разом із Центром розвитку місцевого самоврядування розробили стратегію розвитку громади на 3 роки. За короткий період на території реалізували проект нової української школи, провели освітлення, облаштували колодязі, відкрили відділення вільної боротьби, де наразі займається уже 50 дітей, провели «Fish-fest» – свято родини, рибалки та сімейного дозвілля та влаштували День громади.

Планують облаштувати сквери, зокрема сквер імені Леоніда Жаботинського, олімпійського чемпіона з важкої атлетики з Краснопілля. Громада орієнтується і на молодь, зокрема буде створений громадський простір із кіберспорту, який, до речі, офіційно визнаний Міністерством спорту України.

Краснопільська ОТГ має багато ставків, що сприяє в майбутньому розвитку риболовлі. Є передумови для введення лісового господарства. Григорій Стариков, радник з питань регіонального розвитку Сумського «Центру розвитку місцевого самоврядування», зазначає, що Сумщина має хороші ресурси для розвитку лісового господарства і має шанс наблизитися до лідера з лісового господарства в Україні – Волинської області, яка успішно працює в цьому напрямі.

«Для нас важливе і питання національної безпеки, адже чим краще розвинена інфраструктура та створена система послуг, тим менші можливості для пропагування «русского мира», бо ми таки маємо спільний кордон із Росією», – зазначає голова Краснопільської громади.

Завдяки семінарам для спеціалістів з енергоефективності, у громаді проводять щоденний моніторинг енерговитрат у 52 закладах бюджетної сфери комунальної власності. Інна Лісун, керівниця відділу житлово-комунального господарства, благоустрою та комунальної власності, продемонструвала прилади для вимірювання рівня освітленості приміщення, реєстратори температури, вологості,  енергометр – вимірювання споживання електроенергії окремими приладами, які виділили з проекту «Енергоефективність в громадах ІІ» (GIZ and U-LEAD з Європою).


 

«Наша громада є підписантом Угоди мерів, ми взяли на себе таке зобов’язання за рахунок впровадження заходів з енергозбереження і використання оновлювальних джерел енергії скоротити викиди СО2 в атмосферу, зокрема маємо план дій сталого енергетичного розвитку, який передбачає системні інвестиції в енергоефективність наших громадських будівель, у житловий сектор, у систему тепло- та водопостачання, зовнішнє освітлення», – ділиться Інна Лісун.

А в майбутньомузавдяки використанню тепловізорів  можна зекономити кошти на корисні речі для громади.

 

СУПЕР-ЦНАП

Загальний бюджет громади складає 120 млн грн. Основна частина коштів іде на загальні витрати, а решта – на розвиток. Юрій Яремчук розвінчує міф про піклування лише центру громади, розповідає, що докладають значних зусиль для розвитку селищ та сіл Краснопільської ОТГ.

«Звичайно, що власних ресурсів не вистачає, хоч і збільшився бюджет і надходження в наслідок фінансової децентралізації, тому ми беремо участь в конкурсах Європейського союзу, працюємо в державних програмах і співпрацюємо з областю», – говорить Юрій Яремчук.

Громада активно бере участь у проектах Європейського союзу, наразі близько сорока проектів подали до різних європейських структур. Завдяки реалізації двох проектів разом з програмою U-LEAD та Проектом ЄС/ПРООН МРГ створили Центр надання адміністративних послуг, де працює 10 кваліфікованих працівників.

Краснопільський ЦНАП
Краснопільський ЦНАП

Кошти виділяла і громада – 260 тисяч гривень, і обласний бюджет – 100 тисяч гривень, і Європейський союз – 50 тисяч євро. Сучасний місцевий ЦНАП надає 121 адміністративну послугу у 9 сферах: земельне питання, питання місцевого значення, реєстрація бізнесу, нерухомості, реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання, паспортні послуги та соціальні послуги, реєстрація рухомого майна.

Консультують і телефоном, в Інтернеті і при виїзді. Керівниця центру Олеся Омельченко розповідає, що  ЦНАП приймає безпосередньо 60 відвідувачів щоденно, а враховуючи консультування в телефонному, особистому, поштовому та факсовому режимі, то орієнтовно 100-120 відвідувачів.

Куточок для найменших клієнту ЦНАПу
Куточок для найменших клієнту ЦНАПу

У планах на 2019 рік облаштувати відділ видачі закордонних паспортів, на який уже є кабінет, залишилося дозбирати кошти на робочу станцію, а це 500 тисяч гривень. Вона включає підключення до спеціалізованого каналу української інформаційної системи, зчитувачі відбитків пальців, електронний цифровий підпис.

ЦНАП має виїзний автомобіль, який надає такі ж самі адміністративні послуги тільки по віддалених територіях.

Автомобіль ЦНАПу
Автомобіль ЦНАПу

Машину та сервісне обладнання в ньому придбали завдяки мікропроекту «Інклюзивні послуги в ЦНАПі Краснопільської ОТГ в Сумській області» за фінансової підтримки Громадської організації «Краснопілля», Краснопільської селищної ради та спільного проекту Європейського союзу та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ». В автомобілі є принтер, ксерокс, ноутбук, заправляється за кошти селищного бюджету.

 

Світлана ВОЛОДЬКО

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024