Виїхали без бензину: які понадпланові доходи отримують громади Волині

08 Квітня 2019, 14:30
3852

Власні надходження у загальний фонд місцевих бюджетів волинських ОТГ склали 258, 5 мільйона гривень, хоча досі не надійшов акциз на пальне, який є суттєвою частиною доходів громад. 

Це 110,47% від запланованого на цей період, та складає 23,26% від річних планових призначень, затверджених місцевими радами.

Аналіз виконання бюджетів об'єднаними громадами за результатами першого кварталу 2019 року провів Анатолій Матвіюк, радник із місцевих фінансів Волинського центру розвитку місцевого самоврядування.

Власні надходження у загальний фонд місцевих бюджетів  волинських ОТГ склали 258, 5 мільйона.

З 50 громад, що повноцінно функціонують та мають прямі бюджетні стосунки з Державним бюджетом лише у п’яти громадах надходження власних доходів виявились нижчими запланованих, а у двох з них надходження склали понад 150% від планових.

Читайте також: Як живе громада за 15 кілометрів від Росії

Основним чинником невиконання плану надходжень у вищезгаданих громадах є те, що поки не надійшли кошти від частини акцизного податку з пального у місцеві бюджети у 2019 році. У структурі власних доходів цих громад паливний акциз складає частку понад 10%. При надходженні акцизу плани з доходів даними громадами були би перевиконані.

«Вишнівська ОТГ уже не вперше завбачливо не планує на перший квартал надходжень від паливного акцизу, тому має виконання плану і без цього домінуючого у структурі її доходів податку», – зазначає Анатолій Матвіюк.

Читайте також: У Маневицькому районі сільські та селищний бюджети виросли від 3 до 9 разів

Ситуація з ненадходженням паливного акцизу дала можливість змоделювати ситуацію, як почуватимуться у фінансовому плані громади, у структурі яких цей вид податку має значну частку.

Нагадуємо, що у 2018 році в Устилузькій, Любомльській, Копачівській, Княгининівській , Луківській, Колодяжненській, Вишнівській, Рівненській громадах частка акцизу від пального складала від 14 до 60%.

Також подаємо до уваги читачів інформацію про доходи місцевих бюджетів в розрахунку на одного мешканця та питому вагу управлінських витрат у власних надходженнях громад.

З огляду на те, що акциз з пального не надходив у місцеві бюджети, а цей вид доходів, за результатами минулого року складав понад 10% у структурі доходів ОТГ, ми не аналізували структуру доходів громад.

Пропонуємо вашій увазі порівняльний аналіз надходжень до місцевих бюджетів за перший квартал 2018 і 2019 років. Було проаналізовано бюджети 40 громад, що повноцінно функціонували у 2018 році. Власні доходи за перший квартал 2019 року на 6,45% перевищили минулорічні.


 

Нагадуємо, що у першому кварталі 2019 року у місцеві бюджети не надійшов паливний акциз. У першому кварталі 2018 року надходження цього податку у бюджети ОТГ склало понад 17 млн. грн., або понад 10% усіх надходжень. Тобто, якби у 2019 році акциз надійшов у ті ж терміни, що й у 2018 році, власні доходи першого кварталу 2019 року перевищили б надходження попереднього року на 17%.

Також експерт порівняв планів власних доходів 40 громад на 2019 з фактичними надходженнями до бюджетів громад за 2018 рік, які мали прямі бюджетні стосунки з Державним бюджетом.

В цілому громади запланували надходження майже на рівні торішнього факту – 101,3%. Щодо кожної окремо взятої громади, то бачимо у таблиці результатів різноманіття планових підходів. Хтось є надто обережним і планує надходження нижче минулорічного рівня, хтось ставить високу планку та прагне її досягти.

«Громади, що запланували свої доходи на рівні 110% і вище відсотків від минулорічних, мають всі шанси на досягнення своїх цілей, так як за перший квартал в основному перевиконали плани доходів», – вважає Анатолій Матвіюк.

Читайте також: П’ять років децентралізації: втричі більші бюджети, рівні дороги і довідки «на місцях»


 

Олена КУЗЬМИЧ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024