Як на Волині підприємство успішно вирощує ячмінь

27 Березня 2018, 13:39
Ячмінь 4762
Ячмінь

Ярий ячмінь, як і будь-яка інша культура, має свої переваги й недоліки у вирощуванні. Тим не менше, площі для нього відводяться немалі і врожаї отримуються досить високі. Про досвід і технологію вирощування розповіли у господарстві «Лище» в Луцькому районі Волинської області.

Ячмінь наразі є однією з найпоширеніших зернових культур у світі загалом і в Україні зокрема. На території нашої держави вирощують озимий і ярий ячмінь, – інформує SuperAgronom.com

У 2017 році посівні площі під ярим ячменем становили 1619,2 тис. га, що менше порівняно з 2016-м — 1939,0 тис. га, і 2015-м —1761,9 тис. га. Але, за прогнозами, у сезоні 2018 площі під культурою збільшаться приблизно на 500 тис. га.

Посівні площі
Посівні площі

Ярий ячмінь у СГ ТОВ «Лище»

У СГ ТОВ «Лище», що на Волині, вирощують ярий ячмінь упродовж 15 років — з часів заснування підприємства.

1
Головний агроном СГ ТОВ «Лище» Василь Ференц
Головний агроном СГ ТОВ «Лище» Василь Ференц

«За ці роки ми шліфуємо технологію вирощування. Спочатку вносили менше добрив, засобів захисту, тому і результату хорошого не було. Тоді почали глибше вивчати сорти, а під них обрали інтенсивну технологію вирощування на основі  європейського досвіду. Зараз вже маємо добрий результат. Втім, важливо його втримати, або навіть пополіпшити», — розповів головний агроном СГ ТОВ «Лище» Василь Ференц.

1
Посіви ячменю
Посіви ячменю

У господарстві постійно триває пошук відповідного сорту, тому їх часто змінюють, пробуючи щось нове. Раніше вирощували Гонор, Скарлет і Вакулу. Тепер надають перевагу сортам іноземно селекції, бо, за словами агронома, українські сорти не дають бажаної врожайності.

«Вітчизняне насіння має великий потенціал, але нам так і не вдалося отримати високу врожайність», — зауважує пан Василь.

Упродовж останніх 4 років у господарстві сіють сорт Кристалія селекції Syngenta й отримують гарні результати. У минулому році спробували сорт Гладіс селекції Limagrain, який на площі 17 га показав урожайність 7,8 т/га. Тому тепер тут сіятимуть і порівнюватимуть між собою два сорти.

Місцеві погодні умови сприяють росту і розвитку ячменю. Кристалія дуже реагує на вологу під час збирання. Якщо його невчасно зібрати, він може прорости у колосі. Тому за перших ознак дозрівання тут одразу культуру збирають, очищують, а далі залежно від обставин. Господарство розташоване на темно-сірих опідзолених і реградованих ґрунтах та чорноземах опідзолених і реградованих, вони є  слабозмитими легкосуглинковими, що сприяє доброму розвиткові культури.

1
Поле ячменю
Поле ячменю

У структурі сівозміни господарства ячмінь займає стале місце — 5-6 % загальних площ, тобто 110-120 га.

Найкращим попередником для ярого ячменю тут вважають кукурудзу на зерно. А сам ячмінь передує цукровим бурякам.

Оптимальним терміном висівання вважається кінець березня. Минулого року в господарстві сіяли 28-29 числа. Насіння ячменю досить крупне та важке, маса 1000 насінин — 50-52 г. Норми висіву становили 4 млн, тобто 206 кг/га.

1
Зерно ячменю
Зерно ячменю

Під цю культуру обробіток ґрунту має бути ідеальним. Тому після збирання кукурудзи подрібнюють мульчувачем пожнивні рештки. Потім підживлюють і заорюють плугами Lemken з передплужниками, на глибину 25-27 см. З початком весни вирівнюють ґрунт компактором у два сліди, а посівний комплекс PÖTTINGER з переднім гідробортом підрівнює огріхи і створює максимально рівну поверхню для посіву, що надалі сприяє поліпшенню збирання.

«Органічні добрива даємо під кукурудзу на зерно, тому післядію отримує ще й ячмінь. Ми розкидаємо 150 кг/га карбаміду після обмолоту кукурудзи — для поліпшення нітрифікації решток, і це частково дає свої результати для ячменю», — розповідає агроном.

Пізніше, під культивацію, в господарстві вносять діамофоску по 0,2 т/га (10:26:26). А також дворазово підживлюють аміачною селітрою: спочатку — 150 кг/га, потім — 100 кг/га.

Оскільки тут застосовують інтенсивну технологію вирощування ячменю, то вже за перших ознак появи захворювання або шкідників одразу обробляють посіви, аби максимально їх захистити.

У СГ ТОВ «Лище» для вирощування продукції використовують тільки оригінальні засоби захисту рослин. Найвідповіднішими для себе фунгіцидами вважають препарати на основі біскафену і протіоконазолу, що неодноразово доводили свою дію на полях. Адже за допомогою них на 99% позбавляли посіви і від борошнистої роси, і від іржі, і від плямистості, яка є найгіршою хворобою для культури. Аби убезпечити себе від бур’янів, застосовують препарат Дербі.

1
Посіви ячменю
Посіви ячменю

«Обов’язково потрібно застосовувати регулятори росту, без них в технології неможливо обійтись. Ми використовуємо препарати на основі трінексапак-етилу та етефону, — каже Василь Ференц.

Обмолот ячменю в минулому році в господарстві завершили 3 серпня. З хорошою вологістю — 12-13 %.

Що стосується врожаю, то останніми роками середні показники становлять від 7,8 до 8,2 т/га. Найменше, з чим зіштовхувались в господарстві, — 5-6 т/га. Це, знову ж таки, стосувалось вітчизняних сортів.

Переваги та недоліки вирощування ячменю

Переваги:

  1. Найбільш скоростигла яра зернова культура;
  2. Одна з найбільш поширених зернових у світі;
  3. Найменш вибагливий до обробок серед злакових;
  4. Високовражайна культура;
  5. Гарний попередник;
  6. Наявні українські сорти добре пристосовані до місцевих погодних умов;
  7. У посушливих районах урожайніший, ніж пшениця.

1
Колос ячменю
Колос ячменю

Недоліки:

  1. Хвороби, такі як борошниста роса, карликова іржа, плямистості, можуть знищити до 40% врожаю;
  2. Недостатньо розвинена вітчизняна селекція, адже українці частіше обирають іноземну;
  3. Через надмірне зволоження ймовірне вилягання;
  4. Зерно ячменю досить тендітне, тому можливе пошкодження під час обмолочування;
  5. Чутливий до гербіцидів;
  6. Чутливий до удобрення;
  7. Високий рівень живлення призводить до раннього вилягання посівів.

Ураховуючи всі плюси і, незважаючи на мінуси, ячмінь залишається однією з важливих культур в сівозміні українських аграріїв, які намагаються створити всі умови для того, щоб позбавитись вищевказаних негативних моментів.

Коментарі
27 Березня 2018, 16:59
<p>Успішне підприємство, бо має успішного керівника. Удачі в розвитку!!!</p>
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024