Підприємець хоче зробити рідне село на Турійщині центром зеленого туризму

16 Травня 2018, 18:15
Володимир Кудриль — один із тих бізнесменів-авантюристів, хто взявся розвивати галузь зеленого, або так званого сільського туризму. 5785
Володимир Кудриль — один із тих бізнесменів-авантюристів, хто взявся розвивати галузь зеленого, або так званого сільського туризму.

Володимир Кудриль — один із тих бізнесменів-авантюристів, хто взявся розвивати галузь зеленого, або так званого сільського туризму.

Село Дольськ Турійського району знають тепер не лише на Волині, а й за її межами. Саме тут віднедавна почала розвиватися порівняно нова для України галузь рекреації — зелений, або ж сільський туризм. 

Одним із ініціаторів та першовідкривачів такої «диковинки» у Дольську став депутат та активіст Володимир Кудриль.

З туризмом Володимир пов’язаний вже давно, тож коли життєві обставини склалися так, що з Луцька довелося переїхати в батьківську хату у маленькому селі Дольськ, чоловік одразу вибрав напрямок, у якому реалізовуватиме власну справу.

«Тут є потенціал. У нашому селі п'ять озер, кругом ліси, є навіть джерело. Тож привабити людей є чим», — розповідає Кудриль.

Дольськ знаходиться в дев'яноста кілометрах від Луцька, тут проживає 480 осіб. Водний потенціал села й справді вражає, адже тут є п'ять природних озер: Горожине, Святе, Бабине, Мішне та Дольське. Останнє, до речі, розташоване просто навпроти садиби Володимира Кудриля. 

Чоловік каже, що перед тим, як почати розвивати зелений туризм у Дольську, пройшов навчальні цикли за сприяння Міжнародної організації  міграції, має відповідний сертифікат.

«Це правильно, адже ми йдемо до Європи, а значить, маємо бути цивілізовані. Не може людина просто так щось робити», — стверджує Володимир.

Розпочинати таку справу було нелегко:

«Творив. Десь зібрав плющ, десь  — каміння для фонтану. Це непросто, на це треба багато часу. Завжди треба шукати щось, чим можна зацікавити людей».

Володимир Кудриль знає, що бути господарем садиби нелегко, адже треба бути цікавим і дружелюбним до гостей, і в той же час відчувати момент, щоб не ставати нав’язливим.

«Не можу називати людей клієнтами. Для мене це друзі. Ми можемо разом робити все», — розповідає підприємець.

І справді, про своїх гостей Кудриль піклується і пропонує чимало видів розваг. Відвідувачі можуть здійснювати велопрогулянки до озер і лісу, відвідати місцеве джерело, спробувати меду з вулика на пасіці, позмагатися у пневмотирі, розслабитися у сауні, розкласти намети на березі водойм.

1
На подвір'ї облаштована альтанка
На подвір'ї облаштована альтанка

1
Гості можуть розслабитися у домашній сауні
Гості можуть розслабитися у домашній сауні

1

 

Володимир каже, що старається залишити все натуральним, не використовуючи штучних матеріалів. Атмосфера у садибі й справді романтична: дерев’яні стіни,  під стелею — букети сухих трав для приємного запаху, навіть матраци на ліжках наповнені справжнім сіном. Хідники та ковдри  господар теж ткав власноруч.

1
Хідники та покривала господар виткав власноруч
Хідники та покривала господар виткав власноруч

 

2
Будинок максимально апелює
Будинок максимально апелює

Під стелею висять букети з пахучої трави
Під стелею висять букети з пахучої трави

 

На подвір’ї облаштував дерев’яну альтанку, невелику піч для приготування їжі та навіть маленький фонтанчик.  До натуральності і природної правильності чоловік ставиться з особливою трепетністю, бо навіть каву варить на піску і з маленькою кількістю води — саме так виходить найсмачніше. Захоплюється підприємець ще й виготовленням настоянок. За основу використовує все, що дала природа: різні трави, фрукти, ягоди.

Господар стверджує, що в ідеалі садиба може вмістити дві сім'ї. Додає також і те, що саме приймати сім'ї йому найцікавіше.

 В планах у Володимира — розробити квести, які були б цікаві активним  людям,  а також облаштувати в садибі міні-музей.

Потурбувався чоловік і про осіб із обмеженими фізичними можливостями, тож зробив навіть пандус із в’їздом прямо в озеро, де люди на візках зможуть порибалити і сповна насолодитися відпочинком.

1

 

Володимир Кудриль розповідає, що розвивається зелений туризм переважно за грантові гроші, тож місцеві активісти постійно продукують нові ідеї, беруть участь у конкурсах, пишуть і захищають проекти.

«Ми писали багато проектів. З них має зиск ціле село. Нещодавно ми поремонтували 200 метрів дороги, що колись вела до маєтку графів Мошинських, тож тепер це історична пам'ятка. Писали проект і на «Європейський вектор», за допомогою якого відновили місцевий пляж. Останній грант я виграв за сприяння Міжнародної організації з міграції. Представив бізнес-проект, який засвідчував, що я маю приміщення, куди приїздять відпочивати люди. Але територія не опалюється, тож приймати гостей можу тільки в літній сезон. За виграні кошти тепер маю твердопаливний котел, а садиба буде функціонувати в усі пори року».

Завдяки виграному гранту у садибі тепер є твердопаливний котел
Завдяки виграному гранту у садибі тепер є твердопаливний котел

 

Володимир Кудриль стверджує:

«Все відбувається за  участі Турійської об’єднаної територіальної громади, формується  так званий осередок активних громадян. Велику підтримку відчуваю і від очільника ОТГ Олексія Безсмертного».

 Активіст каже, що для повноцінного розвитку зеленого туризму має розвиватися і село, і Турійський район в цілому.

«Зараз багато людей перебуває у стадії очікування. Сидять і чекають: «А коли?». Але потрібно рухатися, адже за цим наше з вами майбутнє», — вважає Володимир.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024