Не тюльпанами єдиними: як любов до квітів народила родинний бізнес «Лілі лайн»

22 Травня 2018, 09:45
Олександр Подзізей — власник знаменитого тюльранового поля 14857
Олександр Подзізей — власник знаменитого тюльранового поля

«Волинська Голандія» стала сенсацією цієї весни, але насправді квітковим бізнесом родина волинян займається майже півстоліття. Започаткувала справу Лідія Петрусенко-Касьянова, а розвинув її син — Олександр Подзізей, який очолює фермерське господарство Лілі Лайн.

ДИТЯЧІ МРІЇ

Ця історія розпочалася ще у минулому столітті із мрії маленької дівчинки, яка хотіла перетворити невеличкий хутір своєї бабусі у казкове квітуче містечко. Будучи уже школяркою, поспішала додому, аби у своєму маленькому господарстві встигнути висипати стежинки з піску і глини, звести декоративні місточки, і погомоніти з квітами, які під свою хату пересаджувала просто з сусідніх лугів та лісів. Саме тоді маленька Лідія почала перші експерименти з рослинами, вивчаючи особливості їх росту, цвітіння та стійкості у певних природних умовах.

Ще пізніше так склалось, що дівчина не закінчила медичну освіту, а після кількох років роботи, покинувши непогану як на той час роботу і посаду на плодоконсервному заводі, повернулась до своєї блакитної мрії — вирощування квітів...

ЧАС ЕКСПЕРИМЕНТІВ

Кожна людина, яка хоче фахово займатись своєю справою, повинна мати відповідну освіту. Тому далі у житті Лідії Петрусенко-Касьянової була Вища школа при Центральному комітеті всеросійського товариства охорони природи у Москві. А ще — доленосні зустрічі, які щоразу давали змогу зрозуміти куди рухатись далі: доля звела Лідію з багатьма відомими квітникарями-аматорами, а ще волинянка близько заприятелювала з Ніною Мірошниченко із Житомира – відомою на увесь світ селекціонеркою.

Саме в той час експерименти з квітами набули наукового підгрунтя і Лідією було самостійно виведено кілька сортів гладіолусів. Формування та примноження власних колекцій та активна робота у сортовипробуванні дозволили Лідії Петрусенко-Касьяновій увійти до елітної когорти квітникарів-аматорів України.

ЗАПОЧАТКУВАННЯ КВІТКОВОГО БІЗНЕСУ

Квітникарство в Україні почало розвиватись у 70-х роках. Це стало можливим завдяки аматорам-квітникарям і Прибатиці, яка тоді була лідером у цій галузі. 

«За Союзу продаж квітів вважався нетрудовими доходами. Тоді ж булозаборонено будувати теплиці, площа яких перевищувала 20 квадратних метрів. А я мала теплицю у 21 квадратний метр, то мала проблеми. Люди з райкому приходили, переміряли і вимагали прибрати цей зайвий метр. Тоді, незважаючи на існування зелених господарств, багато рідкісних сортів було зібрано саме в аматорів, в тому числі й у мене», – згадує Лідія Володимирівна.

На власну справу волянянка зважилась у 55 років, коли вийшла на пенсію. Пригадує, як тоді їздила на хутірець з її дитинства, бо тільки там можна було заспокоїтись і прийняти важливе рішення. Саме у той час на п”яти гектарах землі на Волині з'явилось унікальне на той час фермерське господарство «Касьянове», у якому вирощувались декоративні рослини, активно здійснювалось сортовипробування та акліматизація нових сортів лілій, гладіолусів, хризантем та тюльпанів.

РОДИННА СПРАВА

Велике щастя, коли улюблену справу і набутий досвід можна передати дітям. Лідії Петрусенко-Касьяновій у цьому сенсі поталанило, бо квітами у доброму сенсі цього слова «захворів» і її син Олександр. Спершу у його віданні була комерційна частина справ господарства «Касьянове».

У ті роки сім`я відкрила у Луцьку магазини квітів «Лілі лайн»,  «Майстерню букетів», а пізніше — садово-городній центр, де впродовж цілого року можна було ознайомитись із усіма доробками господарства та отримати практичні поради щодо вирощування квітів та інших декоративних рослин. У якийсь момент син вирішив започаткувати власну гілку бізнесу. Для цього взяв у користування чималі площі занедбаних полів, за кілька років перетворивши їх в оазис краси і створивши нові робочі місця для місцевих мешканців. Нове підприємство нарекли «Лілі Лайн».


 

За більш як два десятки років роботи волинське господарство впевнено утримує лідерство на ринку посадкового матеріалу. Воно єдистриб’ютором посадкового матеріалу з Нідерландів.

За час роботи у сфері продажу цибулин квітів, компанія зарекомендувала себе, як справжній професіонал не тільки в Луцьку і Волинській області, але і по всій УкраїніУ колекції цибулькових Лілі Лайн нині налічується більше сотні сортів, пристосованих до українського клімату. Тут лілії і тюльпани, нарциси і гіацинти, гладіолуси і крокуси, амариліси і калли, а ще — канни і жоржини... Тільки цього року наприкінці травня планується висадити 50 нових сортів лілій, а про різноманіття кольорів та їх поєднань взагалі можна було б говорити годинами.

 



 

ВОЛИНСЬКА ГОЛЛАНДІЯ

«Ще кілька років тому про те, щоб дати змогу великій кількості людей ходити квітучими полями, Олександр Подзізей навіть і чути не хотів, – пригадує голова Голобської об”єднаної територіальної громади Сергій Гарбарук. – Пам'ятаю як тоді переконував його, що неймовірну красу, яка є на його полях просто необхідно показати людям. Ще довгий час Олександр був категорично проти. Проте цьогоріч все ж вирішив спробувати показати людям тюльпанові поля у час їх цвітіння, зробити це організовано та масово. Щоб люди побачили не стільки саме господарство, а стільки красу, яка не може не дарувати позитивних емоцій. Він це зробив і це спрацювало на всі 100, бо нашому суспільству катастрофічно не вистачає позитиву».

Результати перевершили найсміливіші очікування, бо ми сподівалися на тисячу – дві, а за 2 дні до нас приїхало майже 20 тисяч відвідувачів. Люди були вражені тим, що така краса може бути у нас на полях. Про нашу громаду, вірніше про нашу Голобську Волинську Голландію знає тепер, мабуть, вся Україна. Я гордий, що це господарство працює в нашій громаді. 

Лілі лайн – єдине місце на Волині, де у відкритому ґрунті вирощують понад дві сотні сортів тюльпанів.Засновник фермерського господарства Олександр Подзізей розповів, що виростити квіти самим зважилися три роки тому.

«Всі квіти були привезені із Нідерландів цибулинами. Серед них були і вибагливі сорти, однак всі прижилися. Тому далі плануємо збільшувати і площі полів і кількість сортів. Ми активно переймаємо досвід Нідерландів, адже саме ця країна — законодавець моди та краси квітів. Вчимося технології обробки грунтів, боротьби із хворобами рослин і особливо із шкідниками. Велику увагу приділяємо і те, які добрива є ефективними для тюльпанів».

Мабуть, якби створити рейтинг викладів постів про певну подію у Фейбук, фестиваль тюльпанів у Голобській громаді посів би цього року першість. Ця подія просто підірвала Волинь, ставши відкриттям не лише для самих волинян, а й для організаторів дійства. Тому, завершивши експеримент вдало, у господарстві уже думають про рік наступний. Перший крок очевидний: наступного року тюльпанове поле планують збільшити на 1 гектар і уже обговорюють як примножити успіх Волинської Голландії.






 

РОЗШИРИТИ ГОРИЗОНТИ

Господарство Лілі Лайн з 2015 року — частина Голобської об'єднаної територіальної громади. Саме у її скарбницю йдуть кошти від сплачених податків, тут працюють і місцеві мешканці, яким не доводиться виїздити за кордон у пошуках кращої долі. І поки інші громади активно шукають внутрішніх і зовнішніх інвесторів, у Голобах підтримують місцевих підприємців.

«Інвестори — внутрішні і зовнішні, це дуже позитивно, але, кажучи по простому, де їх взяти? – розмірковує Сергій Гарбарук. –Просто так в жодну громаду інвестор не прийде, для цього потрібно інвестора зацікавити, щоб йому захотілося вкладати гроші в конкретну територію. В нас натомість є люди, які, живучи у нас, розвивають власний бізнес, створюють робочі місця і дають можливість мати заробіток не одному десятку людей. Зразком такої успішної справи є підприємтсво «Лілі лайн». На гектарах занедбаної землі ця родина створила своєрідну колекцію декоративних культур, яка є знаною в Україні як виробник цибулькових. Відзначу ще один знаковий момент: віднедавна ця родина суттєво вплинула і на імідж нашої громади, створивши на нашій території Волинську Голландію. Після завершення екскурсій на тюльпанові поля ми сіли у вузькому колі і обговорили подальші перспективи розвитку саме цього напрямку роботи господарства. Не хочу озвучувати усіх планів (усміхається ) але скажу, що Волинській Голландії бути далі. З цього приводу є кілька дієвих варіантів, кожен з яких зараз пропрацьовуємо, починаючи із можливого фестивалю і завершуючи розвитком туристичних принад прилеглих територій, які могли б теж відвідувати туристи, які приїздять подивитись на тюльпани. Головне що цікаві думки є, маємо ще час їх обдумати, аби глобально це спрацювало на перспективу розвитку».

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Впевнена, ця історія матиме вагоме продовження. Тим, що змінює хід історії не лише однієї родини, а й уже громади. Тим, що уже є прикладом того, що дитяча мрія може перетворитися на успішний бізнес. Тим, що залюблені у свою справу професіонали в Україні дуже скоро складатимуть конкуренцію і знаним європейським брендам.

Головне, що наступного року Волинська Голландія знову відчинить двері красі і гармонії, а квіти, які вирощує волинська родина і далі даруватимуть тим, у кого вони ростимуть, позитив і віру.

 

Ольга МАКАРЕНКО

Коментарі
05 Грудня 2018, 16:40
не знаю як у кого а у мене тюльпани від них вироджуються через рік або зовсім пропадають
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024