Книгарня «Освіта», яку хочуть закрити, входить до десятки кращих книготоргових підприємств України

13 Липня 2018, 18:17
3780

Про те, що книгарню «Освіта» в центрі міста хочуть закрити, знають усі. Це викликало справжній резонанс. Проте навколо цієї історії є багато запитань. І коли одні уже підраховують вторговані гроші від продажу приміщення книгарні, то інші шукають вихід.

Протистояння грошей і духовних цінностей. Яку мету насправді переслідують у міській раді? Куди переселять книгарню? «Освіта» існує вже майже 60 років. Приміщення – це пам’ятка архітектури поважного віку із своєю неповторною історією. Усім, хто там був, хочеться повернутися іще. Повернутися за книгою, за спілкуванням, за добрим словом, щоб зустрітися з письменниками і взяти у них автографи.

Лише тут, у центрі прекрасного міста, і лише у цій книгарні така атмосфера, що її просто треба відчути. До мурашок в тілі. А уявіть ще там літературне кафе. Коли можна випити ранкової кави з улюбленою книгою або поговорити з улюбленим письменником...

Саме така перспектива могла б бути зі слів директора книгарні Оксани Грінченко, коли торік до них приєднали «Планету» - книгарню-сусідку, яку закрили через збитковість. Разом з приміщенням приєдналися і борги книгарні. На сьогодні це приміщення знову передане у власність міської ради.

«Це друга спроба нас виселити. Перша була у дев’яностих роках. Але тоді міський голова Антон Кривицький сказав, що книгарня є, була і буде. Наголошував на тому, що ми боремося за те, щоб нація духовно збагачувалася, процвітала. У всіх мерів, які були раніше, до нашої книгарні завжди були табу і повага. У нас всі стіни завішені їхніми грамотами і подяками», - розповідає Оксана Алімівна.

1
Директоркаа книгарні Оксани Грінченко
Директоркаа книгарні Оксани Грінченко

 

Про закриття своєї книгарні директор дізналася з телефонного дзвінка знайомої, яка повідомила, що у ЗМІ є така інформація.

«Це реально приймати такі рішення? І чому я повинна комусь доводити, що книгарня людям потрібна? Тимпаче, коли в нашій країні йде інформаційна війна, коли кожна українська книга, кожне українське слово має велике значення. Мені дуже боляче про це говорити. Жителі цього будинку виросли на наших книжках. Така книгарня з такою історією! З контенгентом таких покупців! У нас купують викладачі, студенти, школярі, люди приїжджають з усієї області, буває багато закордонних гостей. Вчора були туристи з Америки, Німеччини, Польщі. Великою популярністю за кордном користуються книги наших волинських письменників. У стінах друкарні ми зустрічали багато відомих митців. Частим гостем у нас є Володимир Лис. Читачі дуже раді його бачити. Він підписує книги. І якщо комусь потрібно на подарунок, ми пропонуємо уже з автографом», - каже співрозмовниця.

«Освіта» - універсальний книжковий магазин. Тут представлено 49 розділів Єдиної схеми класифікації літератури: громадсько-політичний, природничо-науковий, література технічна, медична, дитяча, художня, розділ освіта та культура, філологічні науки, розділ література і мистецтво. Як додаткова продукція - канцтовари, іграшки, сувернірна продукція. Єдина книгарня, де можна придбати ноти. У Волинській області це також єдина комунальна книгарня в державній власності. У Луцьку 8 книгарень, 7 з яких – приватні.

2

 

«У місті є інтерес до книги. Зараз продажі трохи впали, тому що і книжка подорожчала і покупецька спроможність населення стала меншою, і у всіх не дуже високі зарплати. Не всі собі можуть дозволити купити книгу, але дитячу завжди купують. І ми намагаємося на неї тримати нижчу ціну. Щоб люди мали змогу її придбати і вчити своїх дітей. Тому це нерозумно закривати книгарні, коли є потреба їх відкривати. Люди в шоці від цієї звістки. Приїжджають до нас звичайні покупці з Горохова, Шацька, Ковеля, багато хто телефонує, приходять поети, письменники. Тому я не можу сказати, що людям не потрібна ця книгарня у центрі міста. Ми напрвили звернення до усіх народних депутатів. Покищо нам відповів тільки Ігор Гузь. І пообіцяв підтримку. У фейсбуці є група також на підтримку «Освіти». А вчора почався флешмоб «Сфотографуйся біля вітрини книгарні». Я навіть не чекала, що в місті такі активні люди. Ми тепер бачимо, що прокидається національна свідомість нашої громади. Як казав Левко Лук’яненко, що ніякий нападник нам не страшний так, як наша низька національна свідомість», - каже співрозмовниця.

Книгарня, яку місцева влада хоче переселити і, можливо, розірвати договір про оренду через те, що вона нібито збиткова, насправді входить до десятки кращих книготоргових підприємств України згідно даних статистики.

2

 

Проте у радника міського голови Ігора Поліщука є своє бачення.

«Договір оренди приміщення закінчується в жовтні, тому про переїзд говорити ще рано. Питання про продовження чи не продовження договору буде вирішуватись пізніше. Одночасно хочу зауважити, що книгарня є підприємством. Основною метою діяльності будь-якого підприємства є заробіток коштів, але книгарня орендує комунальне приміщення в міської ради за 1 гривню і навіть при цьому фактично не має прибутків. Якщо такі фінансові результати діяльності книгарні в найкращому місці в Луцьку і оренді приміщення за 1 грн., то як тоді працюють приватні книгарні? Приватні платять за приміщення щомісячні орендні платежі і при цьому заробляють кошти. Якщо приміщення книгарні буде продаватись, то тільки через аукціон. Зараз важко спрогнозувати, якою буде ця сума, але, на мою думку, має бути не менше 8 мільйонів гривень. На що підуть ці кошти вирішать депутати під час розгляду питання про зміни до бюджету», - каже Ігор Ігорович.

Але Оксана Грінченко стверджує, що вони мають право на пільгову оренду, тому що це передбачено законом. У ньому йдеться  про те, що книгарня, яка має бодай 50% україномовної літератури, має право на пільгу на оренду за 1 гривню.  А в «Освіті» - асортимент 100 % українською мовою.

«Ну що таке збиткове підприємство? Це коли воно має заборгованності, невиплати. В «Освіти» немає затримок по зарплаті, невиплат комунальних чи заборгованності перед постачальниками – підприємство повністю себе окупає. У світовій практиці немає такого, щоб книгарні давали великий прибуток, бо у них інша мета – нести ідеологічний, культурний дух, дух знань. До речі, ми вчора були в управлінні архітектури. Вияснили, що з того ж дня, коли був побудований цей будинок, у всіх планах було забито це приміщення на книгарню», - каже Оксана Алімівна.

Отож, книгарня для міста є економічно невигідною. За оренду вони не платять, приміщення час від часу потребує ремонту. Як розповіла директор, в цьому році обласна рада обіцяла виділити кошти. Але чи зважатиме влада на те, що книгарня в центрі міста - то все-таки його окраса, культурна гордість і книжкова святиня?

2

 

Очільниця книгарні сподівається, що у прийнятті рішення міською владою матиме вплив поставнова від 15.04.2009 року «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси». Проте Ігор Поліщук вважає цю постанову популістською та юридично неграмотною.

«У нашому випадку не буде прийматися рішення про виселення, просто закінчується договір оренди, а разом з ним - і пільга. Постанова прописана так, що вона фактично має рекомендаційний характер», -  роз’яснює Ігор Ігорович.

«Я хочу подякувати Сергію Булі і панові Ігорю Поліщуку за те, що підняли рейтинг української книги і української книгарні «Освіта». Тому що до нас почало йти стільки людей! Незважаючи на те, що зараз немає студентів, школярів, багато хто у відпустках. Люди підписують звернення на підтримку книгарні, є вже більше 500 підписів. Люди схвильовані. Я дякую депутатам за це. А тим, хто хоче це зробити, нехай то буде на їхній совісті. Все-таки я думаю, що повинен перемогти здоровий глузд, а не великі гроші», - каже Оксана Алімівна.

Авторка: Віка Вегера-Абрамович

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024