Все, що треба знати про конфлікт на луцькій автостанції №1

07 Серпня 2018, 15:30
Все, що треба знати про конфлікт на луцькій автостанції №1 2564
Все, що треба знати про конфлікт на луцькій автостанції №1

«Золотий шматок» землі на луцькій автостанції  ледь не паралізував рух громадського транспорту на Волині. Керівництво АС заявило про страйк через нібито захоплення частини території автовокзалу підприємцем Юрієм Геруном

Інформація про загарбання землі Геруном, власником кіоску «Черемош» на автостанції №1, що на Конякіна в Луцьку, з’явилася 6 серпня. На сайті ВОПАС повідомили, що АС припинить роботу з 15:00 і почне працювати, коли поліція усуне наслідки незаконних дій підприємця.

Заступниця голови правління «ВОПАС» Наталія Гітун розповіла, що судові тяганини з підприємцем Юрієм Геруном тягнуться декілька років. З судами були якісь невідповідності, часто траплялося, що не збігалися числа в документах автостанції та міської ради.

«У 1995 році ми отримали акт про постійне користування земельної ділянки, у 2013 році поновили її в реєстрі, де розташована автостанція. Це наша ділянка, де стоять торгові точки Геруна. Окрім того, він не платить штрафи, які йому вже виписували», – пояснила Гітун.

У понеділок, 6 серпня, підприємець Герун знову ж таки привіз свою техніку та почав вести неправомірні роботи на території автостанції, щоб розвернути свою торгову «точку».

«Ми вже на сторожі, адже колись він вночі в 2011 році залив фундамент під своїм теперішнім баром. Ми не будемо на це все дивитися просто так і закривати очі. Сьогодні він заллє фундамент, завтра реєструватиме як рухоме майно, а післязавтра ми використаємо ще два мільйони на суди з ним. Ми вирішили себе убезпечити наперед, адже немає куди далі тягнути. Окрім того, в Геруна немає ніяких підтверджувальних документів, що ця ділянка його», – поділилася Наталія Гітун.

Юрій Герун
Юрій Герун

Під час суперечок дійшло навіть до рукоприкладства. Юристка ПрАТ «ВОПАС» Олена Черьомуха заявила про побиття. Жінка попросила робітників, що працювали під наглядом Геруна, зупинитись.

 «На це Герун розвернувся і кулаком в обличчя наніс мені удар. Тут були ще люди, близько 10-ти людей це все бачили», - каже Черьомуха.

Тим часом на заяву АС відреагувала влада. Спочатку в міській раді повідомили, що ніхто не звертався за дозволами на встановлення на цій ділянці тимчасових споруд. Дивно, що в мерії на цьому відреклися від ситуації, хоча вона б мала хвилювати міську владу, адже йдеться про комфорт мешканців Луцька.

Натомість у поліції заявили, що автостанція працює в штатному режимі. За словами поліціянтів, між адміністрацією автовокзалу та підприємцем виник конфлікт щодо оренди землі, проте його вирішують у площині цивільно-правових відносин.

Пізніше стало відомо, що закриття АС перенесли на 7 серпня, бо саме в цей день має відбутися зустріч учасників конфлікту з представниками влади щодо цієї ситуації.

Ввечері 6 серпня в інтернеті громадський активіст Олег Бондарук висловив думку, що скандал навколо припинення роботи автостанції №1 є наслідком схеми, яку «мутять» місцева укропівська влада в змові з «латифундистом» Юрієм Геруном, щоб отримати у власність частину комунальної землі.

 Сьогодні,7 серпня з’явилась інформація про те, що страйк скасували і автостанція й надалі надаватиме послуги перевезення пасажирам. Владі і керівництву автовокзалу вдалося досягнути компромісу.

«Дуже важко нам далися переговори з усіма органами, інстанціями та представниками обласної влади. Але ми дійшли висновку, що для нас найважливішою є позиція громади і підтримка громади, надання послуг автобусних перевезень саме простим волинянам. Ми ухвалили рішення не зупиняти діяльність луцької автостанції, не зважаючи на те, що є часткове захоплення землі та недотримання правил безпеки», – ствердила заступниця голови правління «ВОПАС» Наталія Гітун.

Анатолій КОТЛЮК

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024