Родзинки для будинків, або Як волиняни вдихають життя у штучний камінь

01 Вересня 2018, 18:40
Олександр, Володимир та Анатолій - працівники «Ательє фасадів» 6763
Олександр, Володимир та Анатолій - працівники «Ательє фасадів»

Творчі хлопці поставили собі ціль: «Хочемо, щоб архітектура Луцька мала своє, індивідуальне обличчя, щоб туристи захоплювалися та впізнавали». І створили «Ательє фасадів».

… Шлях до красивого міста підприємці почали з індивідуальних житлових будинків. Виготовляють різноманітні арки, обрамлення для вікон, дверей, карнизи з орнаментом, колони, кронштейни, барельєфи, орнаменти, картини, логотипи, номери будинків, панно та багато іншого з незвичного матеріалу газобетону. Як кажуть самі бізнесмени, це – штучний камінь, у який вдихнули життя. Бізнес.Район відвідав майстерню, де провів екскурсію засновник Володимир Наквацький.

1
Барельєф - картина
Барельєф - картина

3D елемент - назва вулиці
3D елемент - назва вулиці

 

«Мрія придумувати особливі, цікаві будинки була у мене давно. Я дуже люблю Львів і архітектуру, яка запам’ятовується. Є будинки, які побачив, подумав «гарно» і… забув. А є будинок з душею, до якого хочеться повернутись, роздивлятись, милуватись і кожен раз бачити в ньому щось нове та унікальне. Звичайно, простіше будувати прямолінійно, просто, – це також має місце на існування. Але хочеться, щоб наше місто мало якусь особливу рису в сучасній архітектурі. Хтось, звичайно, скаже: ви повертаєтесь назад – профілі, русти, кронштейни, барельєфи… Я впевнено можу сказати, – це ми робимо кілька кроків вперед… Раніше не маючи ні станків, ні належного інструменту робили елементи архітектури з каменю, зводили цілі міста, країни в такому стилі. Тепер маючи більші можливості ми можемо зробити такі ж елементи значно швидше, якісніше. А використовуючи при цьому газобетон, ще й здешевити вартість такої краси… Тож втілювати свою мрію у життя я почав разом із однодумцями у 2016 році», – розпочинає знайомство один із засновників «Ательє фасадів» Володимир Наквацький.

1
Володимир Наквацький - один із засновників «Ательє фасадів»
Володимир Наквацький - один із засновників «Ательє фасадів»

 


 

Хлопці прагнуть зробити кожен об’єкт індивідуальним, а кожен виріб – експериментальним. А натхнення майстри з «Ательє фасадів» черпають у виданнях про паризькі фасади, про європейське бароко тощо…

«Шкода, що архітектура Луцька переважно однотипна, шаблонна. Порівняйте зі Львовом – там у кожного будинка відрізняється фасад. А хочеться все ж таки людей привчити до краси. Ми б із задоволенням попрацювали б над оздобленням і декором фасадів, як нових будинків Луцька, так і над реставрацією старих. Почали б, напевно, із заміни кронштейнів в центрі міста. Можна зробити і оригінальні, і відновити те, що було колись. І це не дуже дорого буде вартувати. Хочемо, щоб архітектура Луцька мала своє, індивідуальне обличчя, щоб туристи захоплювалися і впізнавали, – переконує Володимир Наквацький.

Дизайн фасаду будинку з використанням газобетону, привертає увагу своєю новизною. На вигляд така оздоба наче з каменю, а коштує в рази дешевше. А ще газобетон – екологічно чистий матеріал.

Штучний камінь – газобетон
Штучний камінь – газобетон

 

З газобетону виходить монолітна цілісна стіна, яка є стійкою до морозів і вологи. Цей матеріал поєднує в собі міцність каменю, невелику вагу і найголовніше – його зовнішній вигляд дуже схожий на натуральний камінь, що додає фасаду особливої родзинки.

Володимир Наквацький переконує, що не обов’язково робити хату як замок. Достатньо оздобити сучасний будинок рельєфною вхідною групою. За словами майстра, багато людей вважає, що такий декор – недоступна розкіш. Насправді, газобетон значно дешевший, ніж натуральний камінь, який може собі дозволити обмежене коло заможних людей.

Зараз  у розпорядженні працівників «Ательє фасадів» – сучасний виробничий цех, що розташований поруч з офісом у селі Прилуцьке Ківерцівського району. Це зручно, бо те, що «малюється в офісі, через кілька хвилин ріжеться в цеху». Так, на комп’ютері креслять елемент, який потрібно вирізати, а потім програма переводить зображення у цифровий формат, станок сприймає задану програму і їздить по координатах фрезою.

Офіс «Ательє фасадів»
Офіс «Ательє фасадів»

Станок, на якому виготовляють 3D елементи, криволінійні профілі
Станок, на якому виготовляють 3D елементи, криволінійні профілі

 

«Робоче поле станка велике – 1500х3000 міліметрів. У нас можна зробити все, що забажаєш. Будь-якої форми, розмірів, конфігурацій і візерунків. У нас є цілий каталог моделей: узори, багети, барельєфи, картини, ікони, арки, кронштейни, русти та багато іншого. Навіть ікони можемо зробити з газобетону. Робили таку для каплички Жидичинського монастиря, її зараз можна побачити у розписаному вигляді», – розповідає Володимир Наквацький.

Ікона з газобетону, що оздоблює капличку Жидичинського монастиря
Ікона з газобетону, що оздоблює капличку Жидичинського монастиря


Ікона з газобетону
Ікона з газобетону

 

Практично всі станки у цеху спеціально виготовлені під замовлення «Ательє фасадів» і за їхніми авторськими кресленнями. Той, що схожий на гільйотину, розколює цеглу і газобетон. На іншому виготовляють 3D картини, криволінійні профілі.

«Газобетон обробляємо алмазними фрезами з подачею води. Всі фрези різні, мають алмазне напилення, дуже важкі, ми спеціально замовляли їх для нашого виробництва. Маємо також станок, який робить прямолінійні профілі, там фреза, схожа на вазу, внизу знаходиться ємність, де циркулює вода, яка подається на фрезу, ми працюємо в робах, чоботах», – веде підприємець.

1
Прямолінійні профілі
Прямолінійні профілі

Прямолінійні профілі
Прямолінійні профілі

Станок, на якому виготовляють прямолінійні профілі
Станок, на якому виготовляють прямолінійні профілі

 

… Коли дивишся на готові вироби, неможливо відвести погляд, так красиво. Важко уявити, як можна зробити такі складні, рельєфні, красиві  візерунки з такою точністю та ще й у воді.

1
Барельєф – панно
Барельєф – панно

Напівскульптура
Напівскульптура

Розетка (декор)
Розетка (декор)

 

«Це не така робота, куди треба ходити з 8 до 18, це творчість щодня. Відчуваєш себе піднесено, коли приходять в голову  нові ідеї, коли придумуєш нові елементи, а якщо вони ще й реалізуються в життя, - то це приносить  радість і задоволення», – резюмував Володимир Наквацький.

Оксана ЗІНИК

Коментарі
23 Вересня 2018, 22:04
респект хлопцям!
24 Вересня 2018, 10:05
молодці
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024