Як підприємство з Рівненщини виготовляє органічний продукт

22 Листопада 2018, 14:40
Перші у своєму роді: підприємство з Рівненщини, що виготовляє органічний продукт 1523
Перші у своєму роді: підприємство з Рівненщини, що виготовляє органічний продукт

ТОВ «Дедденс Агро» – підприємство, що виготовляє лише органічний продукт.

У цьому господарстві Гощанського району на Рівненщині принципово ведуть органічне виробництво. З минулого року отримали ще й органічний цукор зі свого, першого в Україні органічного цукрового буряку. Досі органіки ще не наважувалися братися за таку важку культуру. Про це повідомляє AgroPortal.

Переробник знайдеться

Де переробляти органічний цукристий? – саме це проблемне питання остаточно зупиняє навіть найрішучіших.

«Досі вихід бачили у тому, щоби зайти на завод першими в сезоні, коли потужності ідеально чисті й нема ризику домішків», – пояснює Віктор Щербачук.

Минулого року першу партію унікального рівненського буряку взявся переробити Гнідавський цукровий завод біля сусіднього Луцька. Тепер вже є пропозиції й від інших підприємств, які гарантують необхідні умови.

«Ми доведемо, що вирощувати органічний буряк і отримувати з нього якісний цукор в Україні можливо», — оптимістично налаштований Віктор Щербачук.

Молода команда

За майже 5 років переходу на органічне виробництво у господарстві поступово сформувалася команда із 30 молодих професіоналів, людей із сучасним мисленням. Загалом забезпечують роботою 110 постійних співробітників і ще 300 наймають сезонно.

Керівник вважає, що гідна зарплатня, амбітні проекти і можливість реалізувати свої можливості у себе вдома цікавлять молодих спеціалістів більше, аніж сумнівні заробітки за кордоном. Тому із господарства ніхто не заглядається на таку близьку Європу – натомість вирощують високоякісну продукцію, яку не соромно туди експортувати.

Читайте також: Від картоплі до лаванди: сім історій від Бізнес.Району про винахідлих волинських аграріїв

Чіткий розрахунок, суворий контроль і виключно власні кошти

Товариство «Дедденс Агро» працювало з 2008 року і мало інвестиції від німецького партнера. Але з 2013-го рішуче взяло курс на органічне виробництво і відтоді орієнтується виключно на власні кошти.

«Не хочемо перейматися зайвими зобов’язаннями, кредитними відсотками. Надійніше розраховувати тільки на себе. Не форсуємо події, а ретельно і поступово, невеликими кроками реалізовуємо сплановані проекти», — наголошує Віктор Щербачук.

У перспективі збираються розширити земельний банк з теперішніх 4 до 10 тисяч гектарів. Кажуть, збільшення об’ємів подужають. Просто масштабують вже налагоджений порядок.

Допоможе впроваджена у компанії автоматизація та система контролю. Кілька доторків до екрану смартфона – і Щербачук показує на екрані, наприклад, онлайн відвантаження сої зі своїх складів. Завжди бути в курсі тепер легко.

Нещодавно придбали господарство із готовою (хоча й занедбаною) тваринницькою фермою. Буде органічне молоко від здорових корівок.

«Вона ніби створена для органічного виробництва, бо ізольована, розташована просто у лісі», — задоволений гендиректор.

Читайте також: П’ять фактів про волинську агрокомпанію «П'ятидні», які ви могли не знати

Підтримка трейдерством

Триматися впевненіше компанії допомагає ще один напрямок бізнесу — трейдерство органічної продукції. Благо, європейські клієнти недалеко. Мають власну вантажівку. У загальних обсягах поставок 60% складає продукція таких же колег-органіків. Співпраця з ними вимагає величезної взаємної довіри.

Партнери з повагою ставляться до того, що «Дедденс Агро» сертифіковане не лише за параметрами ТОВ «Органік Стандарт». Їхня продукція єдина у Східній Європі відповідає ще й суворішим стандартам Naturland.

Визнають, залізницею чи морем експортувати дешевше. Зате автомобільні перевезення дозволяють повністю контролювати  цінний органічний вантаж від виробника і прямо до кінцевого споживача.

«Після ліквідації спецрежиму повернення ПДВ ми, звісно, втратили у конкурентоздатності як український трейдер. Але все одно цей напрямок будемо розвивати й надалі. Прихильні до комплексної роботи і простежуваності бізнесу», говорить Віктор Щербачук.

Категорично органічні

Господарство свідомо йшло на збитки, доки остаточно перейшло на органічне виробництво і нарешті почало отримувати за свою продукцію відповідну ціну.

Площі під органіку освоювали розважливо, поступово – від 300, потім 400, 500, доки сягнули сьогоднішніх 3400 органічних гектарів.

«Наше основне мірило –  не прибуток, а прискіпливо підібрана сівозміна. Це головне для органіків. Вона окупить всі старання сторицею», –  розповідає Віктор Щербачук.

Зазвичай закладають до 11 культур. Сіють озимі пшеницю та ріпак, овес, сою, кукурудзу, соняшник, сочевицю, горох, просо, обов’язково сидерати.

Завдяки правильній черговості вдається уникати хвороб і шкідників без застосування будь-якої хімії. Не забувають тримати у порядку межі, прилеглі лісополоси і канали, де шкодочини теж розплоджуються.

Завбачливо змінили весь парк машин спеціально під органічний метод. Сіють всі культури широкорядним способом. Можуть консультувати колег, якими агрегатами ефективніше проводити механічний обробіток, які просапні машини, штригельні борони оптимально використовувати.


 

Експериментальний органічний буряк важко переживав складну погоду. Цьогорічні плани, на жаль, порушилися: 200 га довелося пересівати. Зараз солодку продукцію очікують з 300 га. Але це вже вшестеро більше за минулорічні обсяги.

Не стрибаємо і не шарахаємося

Тим часом більшість сусідів обмежуються соєю та кукурудзою, заробіток на яких у місцевих умовах суттєво підстрибнув останнім часом. 

«Для нас будь-які шарахання, нехтування сівозміною неприпустимі, –  твердить категоричний гендиректор. –  Бобових стабільно тримаємо 30%».

Віктор Щербачук ділиться системою збуту, яка допомагає компанії дотримуватися планового розвитку: «Укладаємо довготермінові контракти і фіксуємо ціну. Що би не відбувалося на ринку – падає ціна чи піднімається –  наша залишається без змін. Не біжимо нічого змінювати, коли ринок змінюється. Гарні клієнти цінують стабільність».

«Колись запровадимо і власну переробку. Поки що свій овес переробляємо у Сквирі на корисні пластівці. Органічну продукцію бренду «Сквирянка» сам замовляю через Інтернет», – зазначив топ-менеджер. 

Читайте також: Волинські аграрії поділилися секретами, як заробляти на горіхах

Почекати з ментальністю?

Вже не раз в органічне господарство приходили цілі делегації від навколишніх сіл: «Візьміть наші землі в оборобіток. Бо геть вже залили суцільною хімією!»

«І берете?», – запитують у Віктора Щербачука. Він гірко посміхається: «Не завжди. Спритники ж накидують кілька тисяч за укладання угод про оренду. Тоді гроші перемагають здоров’я. Просять нас – а угоди підписують з іншими».

Хоча гріх скаржитися: 95% орендодавців переуклали договори з органічною компанією, яка веде підкреслено чистий, прозорий європейський бізнес. Розуміють, що тут вкладають довгостроковий максимум у розвиток їхніх земель.

Нові проекти

Зараз у «Дедденс Агро» зізнаються: шукають ще одного толкового агронома на новий напрямок. Задумали розвивати і ягідництво. Ще й не просте, а туристичне. Щоби люди могли приїхати на зручні діляночки, позбирати власноруч малину з полуницею. Заодно і відпочити. Продумують відповідну інфраструктуру, як комфортно доїхати, зупинитися, поїсти.

Роблять, як завжди, з гарантією. Тому обов’язково організують зрошення. Це вже нові виклики для креативної команди.

Читайте також: Волинські підприємства закупили майже 70 тисяч тонн худоби та птиці

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024