Купити ялинку дешевше, ніж вкрасти: як і де вирощують новорічні деревця на Волині. ФОТОРЕПОРТАЖ

13 Грудня 2018, 18:41
Де на Волині купити новорічну ялинку 5090
Де на Волині купити новорічну ялинку

Волинські лісівники цьогоріч доглянули 250 гектарів плантацій, на яких виросли 150 тисяч новорічних ялинок і сосен. Їх має вистачити на продаж як для потреб волинян, так і для покупців зі всієї України.

Ялинкова кампанія на Волині розпочалася ще у кінці листопада, аби всі жителі області мали змогу придбати новорічне деревце і прикрасити свій дім до свят.

Бізнес.Район відвідав Новозборишівське лісництво ДП «Горохівське ЛМГ» і ДП «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр», аби показати читачам, звідки беруться пухнасті красуні.

ВОЛИНСЬКІ ЯЛИНКИ «МАНДРУЮТЬ» У ВСІ КУТОЧКИ УКРАЇНИ

Екскурсію почали з Новозборишівського лісництва, яке знаходиться у ста кілометрах від обласного центру. Тут доглядають за трьома плантаціями новорічних ялинок, які посадили у 2012, 2014 та 2015 роках.

Директор ДП «Горохівське ЛМГ» Володимир Супрун розповів, що кожна плантація має площу гектар, а вирощують на одному гектарі 4500-5000 саджанців. Новорічні деревця ростуть 5-6 років. Потім їх починають вирубувати і продавати. Якщо покупець хоче ялинку в горщику – можуть і раніше.

Володимир Супрун
Володимир Супрун



У Новозборишівському лісництві нам вдалося побачити, як відбувається процес вирубки та чіпування ялинок. На кожну новорічну красуню клеять спеціальну бирку зі штрих-кодом і тільки після цього завантажують у машини для відправки. А їдуть наші деревця у всі куточки України: Київ, Одесу, Дніпро, Харків та інші міста.




Ми застали процес завантаження фури, яка поїде аж у Херсон. Покупець ялинок розповів, що лише у Волинській області знайшов гідні ялинки та сосни і буквально закохався в них. В інших місцях йому обіцяли одне, а давали інше, тож чоловік поїде з Волині задоволений своїм вибором.




 

Варто зауважити, що протягом останніх кількох років ялинки, які реалізують державні лісові підприємства, чіпують спеціальними маркувальними бирками. На кожній бирці є штрих-код, занесений у всеукраїнську базу, і по ньому можна визначити, де виросла ялинка і чи законно її зрубали.










РОЗМАЇТТЯ НОВОРІЧНИХ КРАСУНЬ У ДП «ВОЛИНСЬКИЙ ЛІСОВИЙ СЕЛЕКЦІЙНО-НАСІННЕВИЙ ЦЕНТР»

Основна  робота селекційно-насінневого центру – вирощування посадматеріалу для волинських лісництв. Працівники самостійно заготовляють садивні матеріали: збирають шишки дерев, отримують з них насіння, висівають його спочатку у теплицях, а потім висаджують на плантаціях, таким чином отримуючи сіянці лісових порід.




 

Директорка підприємства Тетяна Неводнічик провела нам невелику екскурсію і ознайомила з широким асортиментом красивих хвойних деревець.


 

«В ці передсвяткові дні наше підприємство пропонує для населення дуже великий вибір новорічних красунь: ялина звичайна, ялина колюча (голуба та зелена), ялиця біла, ялиця одноколірна, ялина канадська конічної форми. Також маємо види сосни звичайної та кримської. Маємо дерева від 20 сантиметрів до 10 метрів. Користуються попитом ялинки, висаджені в контейнерах, ціна на них залежить від виду і від висоти», – розповіла Тетяна Неводнічик.

Тетяна Неводнічик
Тетяна Неводнічик

 

Цього року люди вже у листопаді почали купувати новорічні дерева з закритою кореневою системою, що на диво рано. Жінка пояснює це тим, що минулого року підприємство продало тисячу новорічних красунь, тож ті, хто спізнилися купити ялинки, вирішили робити це раніше.

Ціни на підприємстві доступні. До прикладу, 15-сантиметрова ялинка колюча коштує 30 грн. За словами Тетяни Неводнічик, їх зазвичай беруть в кабінети офісні працівники. Ялина звичайна висотою метр коштує 150-200 грн. Метрова ялина колюча – від 350 грн.  Ялиця зрізана – 350 грн, а в контейнері – до 1200 грн. До нового року тут планують продати тисячу деревець, з яких 500 – у контейнерах.




 

Плюс ялинки в контейнері у тому, що після новорічних свят пухнасту красуню можна посадити у відкритий ґрунт і вона при правильному догляді буде тішити око ще не один рік. Це і рекомендують робити лісівники. Головне, кажуть вони, до свят не ставити таке деревце у надто тепле місце, аби ялинка завчасно не відчула весну і не почала розпускатися. Проте, як правило, ялиночки приймаються добре.  А волинянам, які не хочуть брати додому ціле дерево, тут пропонують композиції з ароматної хвої.






 

ЧОМУ КУПИТИ ЯЛИНКУ В ЛІСГОСПІ – ДЕШЕВШЕ, НІЖ ВКРАСТИ

Крім того, що ялинки і сосни продають на базах державних підприємств і лісництв, лісівники будуть додатково організовувати ринки ялинок у райцентрах і в Луцьку.

«У цьому році запланували реалізувати близько 80 тисяч новорічних деревець. Це приблизно на рівні минулого року. Тоді реалізували 78 тисяч деревець на суму близько 2,8 мільйона гривень.  В цьому році ми також плануємо реалізувати не менше 80 тисяч на суму близько чотирьох мільйонів. Це у зв’язку з тим, що ціна на ялинки трохи інтегрувалася в сторону збільшення», – пояснив головний спеціаліст відділу лісового господарства ВОУЛМГ Володимир Неводнічик.

Володимир Неводнічик
Володимир Неводнічик

 

За його словами, середня ціна метрової ялинки – в межах 60 гривень. Залежно від розмірів ціна більша. По області цьогоріч вже продали 30 тисяч новорічних деревець. Найбільш успішно реалізують ялинки Маневицький лісгосп, Городоцьке лісове господарство, Камінь-Каширське лісове господарство, Камінь-Каширський СЛАП «Агроліс» і ДП «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр».


 

Також спеціаліст розповів про відповідальність за самостійне добування новорічного атрибуту.

«За незаконно вирубане деревце діаметром стовбура до десяти сантиметрів порушник має сплатити штраф у розмірі 430 гривень і додатково за адмінпорушення сплачує від одного до п’яти неоподаткованих мінімумів», – зазначив Володимир Неводнічик.

Чим більший діаметр деревця – тим більший штраф сплатить порушник. Тож, якщо співставити ціну новорічного деревця і штраф за незаконну вирубку, перший варіант обійдеться набагато дешевше.


 

Текст і фото: Світлана КИРИЛОВА

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024