Бренд «Шацьке масло» понад 10 років радує волинських гурманів якісним натуральним продуктом.

Як купити натуральне шацьке масло і не потрапити на гачок виробників фальсифікату

25 Грудня 2018, 12:00

Бренд «Шацьке масло» понад 10 років радує волинських гурманів якісним натуральним продуктом. Утім, саме популярність призводить до того, що вершкове масло виробництва ТзОВ «Шацький молокозавод» найчастіше підробляють.

«Місяць тому я був у Ковелі на місцевому ринку, і був дуже здивований, коли на одному з прилавків побачив 25-кілограмовий шматок молочного продукту з етикеткою «Шацьке масло». Без ящика, загорнуте в целофан і значно дешевше за свою реальну ціну. Продавець походження фальсифікату не пояснив, а в оправдання сказав: «Нічого не знаю, мені таке привозять»,  – коментує ситуацію Михайло Поліщук, директор ТзОВ «Шацький молокозавод».


 

Ще більш кричущий випадок трапився влітку у Нововолинську. Там шацьке масло продавали за … 80 гривень за кілограм, при тому, що його вартість на молокозаводі була в той час значно вищою. На запитання покупця: «Чому так дешево?» продавець відповів: «Шацьк уже почав виробляти спред».

Покупця, який добре орієнтувався на ринку молочної продукції, така відповідь не влаштувала, він викликав працівників ринку і почав вимагати відповідні документи на масло. В результаті жодного з них продавець не показав, оскільки реалізовував не натуральний продукт, а фальсифікат. Ситуація викликала резонанс у місті, і на деякий час це дисциплінувало недобросовісних підприємців.  

Варто знати, що замінники масла – це шкідливі для організму пальмова олія, трансжири, які містять холестерин і є дешевшими за молоко у декілька разів. Це барвники, емульгатори та ароматизатори, що надають фальсифікату запаху і вигляду звичайного масла. Фахівці кажуть, що надмірне вживання такого продукту може призвести до цукрового діабету, проблем з судинами і серцем, безпліддя, хвороби Альцгеймера і навіть онкології.

Щоб не потрапити не гачок шахраїв і навчитися відрізняти високоякісне шацьке масло від спреду, Михайло Михайлович радить найперше орієнтуватися на ціну продукту – не може масло із натурального молока коштувати 80 чи 120 гривень, на сьогодні його вартість на заводі 150 гривень за кілограм. По-друге, слід купувати масло лише в постійних торгових точках.

«Шацьке масло раджу купувати в шацьких магазинах, у магазині молокозаводу і в м’ясному павільйоні на Шацькому ринку. Також наш продукт реалізовується в мережі магазинів «Наш край» та одним із підприємців Луцька. Що продають на ринках області під брендом «Шацьке масло» – я не знаю», – наголошує директор.

Окрім того, покупець повинен звернути увагу на наявність 10-кілограмового ящика, етикетки молокозаводу з датою виготовлення продукту, накладної і якісного посвідчення. Саме масло повинне бути загорнуте в пергамент і в жодному разі не в целофан.

Споживачі, які скористаються порадами і навчаться не робити помилок із вибором масла, матимуть до столу лише якісний і корисний продукт. Вершкове масло обов’язково треба їсти, але справжнє, як от натуральне «Шацьке масло», бо це будівельний матеріал тіла і мозку.

Мирослава ЦЮП'ЯХ